yumurtlama dönemi hesaplama

YUMURTLAMA DÖNEMİ HESAPLAMA

 

Ovulasyon nedir, ovulasyon nasıl hesaplanır? Bu yazıda bu soruların yanıtlarına bakıyoruz. Ovulasyon döneminin üreme potansiyelinin fazla olduğu bir dönem olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, ovulasyon dönemi hakkında merak edilenleri yanıtladı. İşte ovulasyon ve ovulasyon hesaplama rehberi:

Ovulasyon, yumurtlama anlamına gelmektedir. Yumurtlama , adet döngünüzün bir parçasıdır. Yumurtalığınızdan bir yumurta salındığında oluşur. Yumurta bırakıldığında, sperm tarafından döllenebilir veya döllenmeyebilir. Döllenirse, yumurta rahme gidebilir ve hamileliğe dönüşmek için implante olabilir. Döllenmeden bırakılırsa, yumurta parçalanır ve adet döneminiz boyunca kanamanız gerçekleşir.

Ovulasyon belirtileri nelerdir?

Yumurtlama günü yaklaştıkça, vajinal akıntıda artışa neden olabilir. Bu akıntı genellikle berrak ve gergindir hatta çiğ yumurta akına bile benzeyebilir. Yumurtlamadan sonra akıntınızın hacmi azalabilir ve daha kalın veya daha bulanık görünebilir.

Yumurtlama ayrıca şunlara da neden olabilir:

  • Hafif kanama veya lekelenme
  •  Göğüslerde hassasiyet
  • Artan cinsel dürtü
  •  Mittelschmerz olarak da adlandırılan karnın bir tarafında rahatsızlık veya ağrı ile karakterize yumurtalık ağrısı.

Herkes yumurtlama ile ilgili semptomlar yani belirtiler yaşamaz, bu nedenle bu belirtiler doğurganlığınızı takip etmede ikincil olarak kabul edilir.

Ovulasyon dönemi nedir?

Ovulasyon dönemi aslında, üreme potansiyelimizin en fazla olduğu dönemdir. Yani bu dönem, cinsel ilişkinin hamileliğe yol açabileceği dönemdir. Sperm, cinsel ilişki sonrası fallop tüplerinde birkaç gün bekleyebilir ve sonunda serbest bırakıldıktan sonra yumurtayı döllemeye hazır hale gelebilir. Yumurta fallop tüplerine girdikten sonra, artık döllenemeyecek duruma gelene kadar yaklaşık 24 saat yaşar ve böylece doğurganlık penceresi sona erer. Yani 28 günde bir düzenli adet göre bir kadında bu adetin 14. gününe denk gelir. Bu günün önce ve sonrasından 2 gün boyunca cinsel ilişki çocuk yapma şansınızı artıracaktır.

Ovülasyon süreci nasıl oluyor?

Adet döngünüz, adet akışınızın başladığı günü sıfırlar. Bu, yumurtanın olgunlaştığı ve daha sonra yumurtlama sırasında 14. gün civarında salındığı foliküler fazın başlangıcıdır. Yumurtlamadan sonra luteal faz gelir. Hamilelik bu aşamada gerçekleşirse, hormonlar adet dönemi ile endometriumun dökülmesini önleyecektir. Aksi takdirde, bir sonraki döngüden başlayarak döngünün 28. gününde bir kanama başlayacaktır. Kısacası, yumurtlama genellikle adet döngüsünün ortasında, östrojen ve beyinden salınan FSH ve LH hormonun etkisiyle gerçekleşir.

Ovulasyon ne kadar sürer?

Yumurta ancak salındıktan sonraki 12 - 24 saat içinde döllenebilirken, sperm üreme sisteminde ideal koşullarda 5 güne kadar yaşayabilir. Bu nedenle, yumurtlamadan önceki günlerde veya yumurtlama gününde cinsel ilişkiye girerseniz, hamile kalabilirsiniz.

 Ovulasyon nasıl hesaplanır?

 Düzenli adet gören kadınlarda beklenen adetten 14 gün öncesi tahmini yumurtalama günüdür. Yumurtlamayı doğrulamanın en doğru yolu doktor muayenehanesinde bir ultrason veya hormonal kan testleri olsa da, yumurtlamayı evde izlemenin birçok yolu vardır. Bunlardan en pratiği eczanelerden alınıp kullanılabilecek yumurtlama testleridir.

 Ovulasyon döneminde hamilelik şansı nedir?

Hamileliğe ulaşmak için doğurganlık döneminiz boyunca sadece bir kez cinsel ilişki aslında yeterlidir. Aktif olarak hamile kalmaya çalışan çiftler, doğurganlık döneminde her gün veya gün aşırı beraber olarak şanslarını artırabilirler. En iyi zaman hamile kalmak için yumurtlama ve yumurtlamadan önceki ve sonraki iki gündür. Yakın gelecekte hamile kalmayı planlıyorsanız, bir doktor ile ön gebelik randevusu almayı düşünün. Yumurtlama ve takiple ilgili tüm sorularınızı yanıtlayabilir ve şansınızı artırmak için cinsel ilişkiye nasıl zaman ayıracağınız konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler. Doktorunuz ayrıca düzensiz yumurtlamaya veya diğer olağandışı semptomlara neden olabilecek durumları da belirleyebilir.

Adet döngünüz:

Son adet periyodunuzun başlangıç tarihi: