Bebekle aktiviteler

Beren’in uyanık olduğu zamanlarda birlikte yaptığımız aktivitelerin neler olduğu sorusu birçok anne tarafından sorulduğu için belki yardımcı olur diye bu yazıyı hazırladım…

Anne Tavşan

Anne Tavşan


Bebekle aktiviteler

Aktiviteler bebeklerin duygusal ve sosyal zekalarının, kaslarının ve motor sistemlerinin gelişimlerini ve daha fazlasını sağlıyor. En önemlisi eğleniyorlar ve eğlenerek öğreniyorlar. Ben Beren’i uyumaya hiç zorlamıyorum, uykusu gelince o bana uyarı veriyor, o zamana kadar gücümün yettiğince onunla sürekli öğretici bir şeyler yapıyorum. Tabii ki kısa sürede olsa mutlaka her gün yalnız başına kalmasını da sağlıyorum, bunu da öğrenmesi gerekli diye düşünüyorum…
Anne-kız neler yapıyoruz?
- Kitap okuyoruz, özellikle renkli ve resimli kitaplar


- Bir tasın içerisine su koyuyorum, tasın içerisine cisimler atıyoruz, bir ben atıyorum bir Beren. Beren sonra ellerini suya sokuyor, suyun içerisinde attığımız cisimleri hissediyor. Daha sonra ayaklarını da aynı suya sokuyorum:)


- Sürekli onunla yetişkin bir insan gibi konuşuyorum, ona günümü anlatıyorum, onunla neler yaptığımızdan izlediğim bir filme kadar tüm gün bir şeyler anlatıyorum


- Ayna karşısında sohbet ediyoruz


- Farklı sesler çıkaran oyuncaklar ile bir ileri bir geri şeklinde oyun oynuyoruz


- Farklı kumaşları (kadife, saten, keçe) tüm vücudunda gezdiriyorum; ellerinde ve ayaklarında hissedilen hissin farklı olduğunu anlayabilmesi için…


- Gürültü yapıyoruz, ses çıkartıyoruz. Mesela bir kase alıyoruz elimize de bir kaşık, kaseye vuruyoruz. Ertesi gün plastik bir kap alıyoruz ona vuruyoruz amaç farklı sesleri öğrenmesi ve yaptığı hareketin bir sonucunun olduğunu, ses çıkardığını anlaması…


- Oral öğrenme döneminde olduklarından dolayı ağzına farklı şeyler sokmasına izin veriyorum; diş kaşıyıcı, buzlu halka gibi…


- Oyun halısında oyuncakları tutmasına yardımcı oluyorum, onlarla oynuyoruz. 


- Ona hep gülüyorum, karşısına geçip kahkaha atıyorum.


- Beren’i yere karnının üzerinde koyuyorum, etrafı keşfetmesine yardımcı oluyorum
- Sırt üzeri yatırıyorum, bir ipe bir oyuncak bağlıyorum, önce odaklanmasını sağlıyorum daha sonra oyuncağı hareket ettiriyorum ve takip etmesini sağlıyorum.

- Karanlıkta fener ile oynuyoruz. Bu çok hoşuna gidiyor, ışığı takip ediyor, ellerimle gölge oyunu yapıyorum…


- Bebek kamerasını yanına koyuyorum ve başka odaya geçip onunla konuşuyorum.


- 3 aydan itibaren C şeklinde olan emzirme yastığıma hafif oturtuyorum çok hoşuna gidiyor.


- Bol bol kendisine şarkı söylüyorum.


- Kucağıma alıyorum ve bol bol dans ediyorum


- İçerisinde 6 farklı cisim olan bir keşif kutusu hazırlayıp o kutunun içerisini keşfetmesine yardımcı oluyorum
.

- Beren’in sesini kaydediyorum ya da videoya çekiyorum sonra kendisine dinletiyorum, çok şaşırıyor.


-Vücudunu ona tanıtıyorum, önce kendi ellerimi sonra onun ellerini gösteriyorum, isimlerini söylüyorum.


- Pilates topu en büyük eğlencemiz; Amerika’da hemşiremiz gaz çıkarma için topun üzerinde bebek ile zıplamamı önermişti, gerçekten de işe yarayan bu yöntemi ilk aydan beri uyguluyorum. Artık pilates topunun üzerinde Beren’i yuvarlıyorum, oynuyoruz.


Bunlar benim Beren ile doğduğundan beri yaptıklarımdan birkaçı… Esas birlikte eğlence 6. ayda başlıyor. 6 ay sonrasında tahta oyuncaklarımız ile oynamaya başlayacağız. 6 ay sonrası için de böyle bir yazı hazırlamayı düşünüyorum.
Bence en önemlisi sevgi ve eğlenmek. Tüm bunları bir kenara atarsak, demek istediğim tek şey; bebeğiniz ile eğlenin! Sevginizi gösterin. Sarılın. Öpün. Gerisi fasa fiso…❤

Sevgiler...