Kış Boyunca Vata Sezonu Önerileri

Ayurveda’ya göre hepimizin kendine özel doğuştan sahip olduğu bir bünye tipi yani dosha’sı vardır.

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Kış Boyunca Vata Sezonu Önerileri

Üç ana bünye tipi olan Vata, Pitta ya da Kapha’dan hangisine baskın olarak sahip olursanız olun, her mevsimde bir dosha’ya ait nitelikler çok daha baskın olarak yaşanır. Şunu bilmelisiniz ki,  doğanın bir parçası olarak Ayurvedik beden tipiniz ne olursa olsun her mevsimi temsil eden genel niteliklerden etkileniriz.

Yani eğer siz bir Vata iseniz, yani kendinizi bildiniz bileli düzensiz bir sindirim sistemine sahipseniz, zihniniz hiper-aktifse, el ve ayaklarınız genellikle soğuksa, tuzlu gıdalara düşkünseniz, cildiniz çok kuruysa bu tipik bir Vata’sınız demektir ki, yaz geldiğinde yaz sezonunu temsil eden Pitta niteliklerinden Vata olduğunuz halde etkilenirsiniz. Çünkü dosha’lar sadece insanlara has beden ve zihin birleşimi olan bünye tiplerini temsil etmez. Dosha’lar aynı zamanda 24 saatten oluşan bir gün içerisindeki farklı saat dilimlerini ve mevsimsel döngüleri de temsil eder. Buna göre yaz mevsimini Pitta, sonbahar ve kış’ı Vata, ilkbahar’ı ise Kapha dosha nitelikleri temsil eder.

Şu anda halen kış hüküm sürmekte, yani ayurvedik açıdan Vata mevsimi içerisindeyiz. Vata sezonu ağırlıklı olarak kuru, soğuk, hafif ve değişken nitelikleri barındırır. Ekim ortası gibi başlayıp, şubat ortasına kadar devam edecek olan Vata sezonunda hem fiziksel, hem de zihinsel dengenizi korumanız, kendinizi sağlıklı, dinç ve enerjik hissetmeniz için aşağıdaki önerilerim çok fayda sağlayacaktır.

Unutmayın bünye tipiniz, yani dosha'nız ne olursa olsun tüm doshalar ilgili mevsimsel döngülerden etkilenir. Hele bir de o mevsimi temsil eden dosha’ya sahipseniz, dengesizleşme oranınız çok daha yükselme eğilimde olur. Demek ki bu önerilerimize kış boyunca özellikle Vata tipine sahip olanlarınızın çok daha dikkat etmesi gerekmektedir.


Vata sezonu boyunca Ayurvedik öneriler
- Menü seçimlerinizde sıcak ve sulu tercihler yapın. Her öğünde çorba tüketimi ve tencere yemekleri çok dengeleyici olacaktır.
- Soğuk ve buzlu içeceklerden uzak durun.  Gün boyunca sıcak bitki çayları ve içine bir dilim limon dilimi eklenmiş sıcak su yudumlayın.
-  Salt çiğ beslenmeyi tercih etmeyin. Sebze ve baklagilleri iyi pişmiş olarak tüketin, bu sindirim sisteminizin daha randımanlı çalışmasını sağlar.
-  Vata sezonu boyunca menü seçiminizi asla sadece bir salata ile sınırlamayın. Eğer salata yiyecekseniz öncesinde sıcak bir çorba, ya da yanında büyük bir bardak bitki çayı için.
- Tuzlu, tatlı ve ekşi tatları tercih edin. Unutmayın ayurveda mutfağında tatlı grubuna dahil olan besinler vücudumuzun yapıtaşları olan tüm protein, karbonhidrat ve yağları temsil eder. Bu beslenme biçimini öğrenmek isterseniz web sitemde daha çok detay bulabilirsiniz.
- Batıcı, yakıcı ve acı tatları barındıran besin maddelerini azaltın. Bu tatların ne olduğunu detaylı olarak web sitemde bulabilirsiniz.
-  Egzersiz yaparken kendinizi çok zorlamayın. Ağır kardiyo çalışmalarından ziyade daha hafif, bağışıklık sistemini zorlamayacak, uzun kasları esnetmeye ve omurilik sağlığına yönelik  sporsal aktiviteleri tercih edin.
-  Sizi sıcak tutan giysiler giyin. Özellikle el ve ayaklarınızı kuru ve sıcak tutun. Atkı ve kulaklık olmadan dışarı çıkmayın.
-  Her gün benmari usulü ısıttığınız ılık Vata yağınız ile banyo sonrası tüm vücudunuza Self-Abhyanga masajı yapın. Bu Vata sezonu boyunca sizi en çok dengeleyecek rutinlerden birisidir. Kendi kendinize yapabileceğiniz bu masajı daha önce buradaki blog yazılarımda anlatmıştım; geçmişteki yazılarımdan hemen bulabilirsiniz. Gün içerisinde sabahları ya da akşamları yatmadan ne zaman vaktiniz varsa bu masajı 5 dakika boyunca tüm vücudunuza uygulayın.
-  Sabahları yüzünüzü yıkayıp burnunuzu temizledikten sonra ve akşamları yatağa girmeden önce burun delikleri içinize küçük serçe parmağınızın ucuyla susam yağı sürün; bu işlem gün boyunca ve gece boyunca uyurken burun mukozanızın kurumasını önleyecek ve daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
- Her akşam ortalama 8 saat uyuyun. 22.30 civarı yatağa girerek bedeninizin gece boyunca kendisini yenilemesinden mahrum bırakmayın. Dengede bir yaşamın en önemli anahtarı, her gece alınan kaliteli uykudur.
- Uykusuzluk, anksiyete, hiper-aktivite, konsantrasyon bozukluğu, kabızlık gibi vata dengesizliklerinden etkilenmemek için meditasyon yapmayı öğrenin. Unutmayın, her gün 20 dakikalık bir meditasyon sizi zihinsel ve fiziksel sağlınıza kavuşturabilecek en önemli destek mekanizmalarındandır. Meditasyon öğrenmeye karar verirseniz mantra bazlı tekniklerden başlamanızı hararetle öneririm. Hem öğrenmesi hem de uygulaması son derece kolay ve etkilidir.
- Stres yönetimi için Kadim Nefes Tekniklerinden kesinlikle faydalanın. Gündelik yaşamınızı çok daha keyifli ve sağlıklı bir hale getirecek olan nefes egzersizleri ile ilgili tüm detayları Nefeste Saklı Hayat isimli kitabımda bulabilirsiniz.


Ebru Şinik ile İyi Ol, Mutlu Ol
Ayurvedik Yaşam ve Wellbeing Danışmanı


www.yukselencag.com