Neden Meditasyon Yapıyorum?

Meditasyon dünyanın en büyük özgürlüğü ve zihninizin esaretinden kurtulduğunuz andır.

Ebru Şinik

Ebru Şinik


Neden Meditasyon Yapıyorum?

Bundan 7 sene önce birisi bana “Bundan sonra her gün düzenli olarak meditasyon yapacaksın, hayatına giren bu Koruyucu Tıp yöntemleri yaşamını yeniden şekillendirecek” deseydi, muhakkak ki o kişiye deli damgasını vururdum. Çünkü benim gibi İMKB kökenli , son derece analitik ve her şeyin ardındaki bilimsel kanıtlarla ancak ikna olan bir zihne sahip birisi için bu kehanet son derece akıl dışı olurdu.

Ama gelgelelim bir gün stres sebebiyle yaşadığım semptomlar çoğalmaya ve yaşam kalitemi ciddi olarak düşürmeye başlayınca, soluğu yanında aldığım doktor da şiddetli anksiyete ve depresyon tanısı koyup, ciddi oranda sakinleştirici ilaç kullanmam gerektiğini söyleyince aklım farklı şekillerde çalışmaya başladı. Evet, hayat farklı şekillerde akıyor ve “hayatta yapmam, ihtiyacım olmaz” dediklerin bir bir önüne çıkmaya başlıyor... Anksiyete nedeniyle gece uykumdan nefessiz kalıp uyanmaktan ve yeterince nefes alamama duygumun şirketteki herkes tarafından da hissedilmeye başlanmasından hemen sonra artık buna bir çare bulmalıyım diye ciddi olarak üstünde çalışmaya başladım. İlaçları kullanmak yerine binlerce yıldır insanlar psikosomatik rahatsızlıklar baş gösterdiğinde hangi tedavi methodları uygulanıyordu, bunları araştırmaya giriştim. Elbette bu araştırmalarım süresince de analitik tarafım her zaman bir terazi görevi gördü. O yüzden yıllardır büyük bir hayranlıkla takip ettiğim Dr. Deepak Chopra’nın önerilerini uygulamaya yöneldim. Bunun için önce ciddi bir meditasyon eğitimi almam gerekiyordu. Dr. Chopra  tarafından California’da kurulmuş bulunan Chopra Center’da bu eğitimler veriliyordu. Ve Allah’tan İstanbul’da da Chopra Center mezunu bir meditasyon eğitmeni mevcuttu; koşa koşa onun ilk grup seminerine katıldım.

Mantramı aldığım ve ilk meditasyon yaptığın an’ı asla unutmam.  İlk dakikalarda gözümden otomatik olarak yaşlar akmaya başlamış ve içim daha önce yaşamadığım bir çoşku ile dolmuştu. Sanki ruhum bu dünyada bedenlendiğimden beri bu anı bekliyordu... İşte ilk hislerim aynen bunlardı. Daha sonra inanılmaz bir dinginlik, huzur, mutluluk, tatmin ve neşe duyguları bedenimi ve zihnimi sardı. Neler olduğuna inanamıyordum ama yaptığım şey kesinlikle benim için doğru olandı!

Hayatıma düzenli olarak meditasyon uygulamasını ekledikten 2 hafta sonra uykularım düzeldi, her akşam kaliteli bir şekilde uyumaya başladım.
4 hafta sonra eşim akşam eve gelmeden önce en şirin ses tonuyla beni arayıp “Bugün meditasyonunu yaptın mı” diye bana sormaya başladı.
6 hafta sonra ise iş yerindeki arkadaşlarım “ ne yapıyorsam kesinlikle devam etmemi” söylediler.

Ben ne mi hissediyordum?
Hayatım boyunca hissetmediğim bir zihinsel dinginlik, huzur ve anlamsız bir tatminle karışık mutluluk hissi. O günden beri de her gün, çok sıradışı programların olduğu bir gün değilse, muhakkak düzenli olarak meditasyonum yapıyorum. Çünkü bu teknik benim  iyilik halim ve dengem için en önemli gündelik rutinim.

Meditasyona neden  başladım;
1. Stres sebebiyle bozulan solunum fizyolojimin düzenlenmesi için
2. Stres sebebi ile bozulan uyku düzenimin iyileşmesi ve her gece rahatça uyumak için
3. Stres sebebiyle kasılan sindirim sistemimin rahatlaması ve kronik kabızlık sorunumdan kurtulmak için
4. Konsatrasyon bozukluğumu gidermek için
5. Huzur bulmak için
6. Yaşam amacımı bulmak için
7. Daha iyi ve mutlu hissetmek için

İşte meditasyona bu ana sebepler nedeniyle başlamıştım.  Ama başladıktan sonra bunlar dışında ilişkileri düzeltip, geliştirmeye gidecek kadar o kadar çok fayda gördüm ve hala da görüyorum ki...

Meditasyonla ilgili söylemek istediğim bir şey de, dünyanın en büyük özgürlüğünün kesinlikle zihninizin esaretinden kurtulduğunuz an olduğudur. Bir gün meditasyon öğrenmeye karar verirseniz kesinlikle mantra bazlı teknikleri öğrenin derim. Mantra bazlı teknikler hem uygulaması son derece basit, hem de etkisi bir o kadar güçlü ve hızlıdır.

Bu yazımı bitirirken bilimadamları tarafından meditasyonun neden önerildiğiyle ilgili klinik araştırma neticelerini kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Harvard, MIT, Yale, gibi uluslararası saygınlığı olan kurumlarca yapılan araştırmalara göre düzenli meditasyon şu faydaları sağlıyor;

• Stresi giderir
• Well-Aging / Sağlıklı Yaş Alma sürecini başlatır
• Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır
• Fiziksel ve zihinsel detoks yapar
• Uyku kalitesi artar
• İlişkileri iyileştirir, geliştirir
• İç huzuru kazandırır
• Yaratıcılık ve sezgileri uyandırır
• Odaklanma yeteneğini arttırır, konsantrasyonu güçlendirir
• Yüksek tansiyonu indirir ve kan basıncını azaltır
• Bağışıklık sistemini güçlendirir
• Yorgunluğu giderir
• Kalp çarpıntısını hafifletir
• Daha az yargılayıcı olmayı sağlar
• Fizyolojik yaşı belirleyen Telomere’leri uzatır
• Erken Yaşlanma sürecini engeller (DHEA hormonları)
• Kabızlığı önler, sindirim sistemini düzenler

Umarım kendinize bu şansı verir ve yaşamınıza bu müthiş şifa teknolojisini dahil edersiniz.

Ebru Şinik ile İyi Ol, Mutlu Ol!
Ayurveda Uzmanı ve Bütünsel Sağlık Yazarı

www.yukselencag.com