Sağlıklı restoranlar furyası

Sağlıklı yemeklere ilgi arttıkça restoranlar konsept değiştiriyor.

Mürsel Çavuş

Mürsel Çavuş


Sağlıklı restoranlar furyası

“Organik ürünlerle taze ve sağlıklı yemeklere talep giderek artıyor. Bu konseptteki mekanlar da ilgi çekiyor” dedi geçen gün mutfak koçu Gülhan Kara ve ekledi; “Bilinçlenmenin artması ile yavaş yavaş doğaya ve doğala dönüş başladığı için umutluyum. Yerel üreticinin, halen kendi tohumunu ekerek üretim yapanların desteklenmesi gerek. Yeni trend organik lezzetlere gönül verenlerin bu konuda çok faydalı olduğunu düşünüyorum.”

Sağlıklı restoranlar furyası - Resim : 1

Ben de bitki bazlı beslenme, çiğ beslenme, alkali veya organik beslenme gibi tercihlerin git gide artmasını çok önemsiyorum. Bu konuda bilinç arttıkça tüketicinin yaratacağı talep arzda değişime neden olacak, hatta şimdiden bu konuda açılan bir sürü yeni restoran var. Şubat sayısında bazılarını İstanbul Life dergisine detayları ile yazdım. Bu restoranların çoğu şekersiz, glutensiz, dört beyazsız, organik sertifikalı, coğrafi işaretli ürünlerle menü hazırlamış. Bazıları ise diyetisyenlerle çalışıyor ve harika bir iş çıkarıyorlar;

Sağlıklı restoranlar furyası - Resim : 2

Bi Nevi Deli: Çıkış noktaları besin değerlerinin en yüksek seviyede korunduğu, işlenmemiş yada mümkün olan en az şekilde işlenmiş ürünler kullanarak bitkisel bazlı beslenmeyi desteklemek. Glutensiz granola, Tofu Scramble, biberli karnabahar ya da ıspanaklı mantar soteyi deneyin mesela!

Sağlıklı restoranlar furyası - Resim : 3

Plus Kitchen: Restoranın görünümünden bile ne kadar farklı bir kafada oldukları belli! Tüm ürünler hafif, sağlıklı, organik! Mevsim yeşillikleri ile hazırlanan salatalar ve wrapler çok talep görüyor.

Sağlıklı restoranlar furyası - Resim : 4

Blended Store: Kısaca ‘Bitki Mutfağı’ olarak tanımlıyorlar kendilerini. Sebze suları, badem sütlerini adresinize sipariş verebiliyor yada Maçka’daki yerlerinde tadabiliyorsunuz. Avokado tostu, badem sütlü Chia pudingini tadın!

Sağlıklı restoranlar furyası - Resim : 5

Fit Bites: Amaçları ‘Sağlıklı yemek lezzetsizdir’ tabusunu yıkmak! Haşlanmış sebze ve ızgara tavuk göğüsünden bıkanlar için sevilen yemekler diyetisyen eşliğinde, yeni gıda teknolojileri ve ileri pişirme teknikleriyle yeniden yorumlanmış.  Somon ızgara, tavuk fajita, köri soslu tavuk çok seviliyor.

MEG Cafe: Her gün hazırlanan sıcak çorbalar, klasik çorbalara hiç benzemiyor. Mor Havuç Çorbası, Isırgan Otu Çorbası, Zencefilli Havuç ve Pırasa Çorbası gibi çok çeşitli ve sağlıklı tatlar var.

Sağlıklı restoranlar furyası - Resim : 6

Ek Biç Ye İç: Bir yandan yiyip içebiliyorsunuz, diğer yandan kentsel tarım ve kentsel bahçecilik yöntemleri kullanarak ekip biçtiklerimizi gözlemliyor ya da etkinliklere katılarak öğrenebiliyorsunuz. Mottoları, “Olabildiğince yerel, mümkün olduğunca organik, elden geldiğince sürdürülebilir” olmak.

Sağlıklı restoranlar furyası - Resim : 7
Atelier Raw: Çiğ beslenme anti aging, alkali, doğal, arındırıcı ve onarıcı beslenme biçimi olarak tarif ediliyor. Atelier Raw da bunu menülerine uygulamış ve Boabab, spirulina, chia, maca, çiğ kakao, keten tohumu gibi değerli besinleri çokça kullanmış. Çimlendirilmiş maş fasulyesi ve avokado ganache tartı deneyin!

Kitchen Creates: “Restoranda yemek iyi güzel de evde nasıl uygularım?” diyenlere de bir önerim var. Kitchen Creates Yaratıcı Mutfak Atölyesi “Sağlıklı beslenmek lezzetsiz beslenmek değildir” felsefesiyle dengeli ve doğru beslenme alışkanlığını kazandırmak amacıyla atölyeler düzenliyor. Bu eğitimler özel beslenme programına uyması gerekenleri veya belirli rahatsızlığı olan kişileri bilinçlendirmeyi de önemsiyor. 

Sonuç; sağlıklı ve nefis lezzetler, uzun ömür, mutlu yaşam!