Bolluk ve bereketi hayatınıza çekin

Ramazan, bizlere kattığı maneviyatın yanı sıra kendi içimize dönmek, hayatımıza huzur ve bereket getiren kararlar almak için de önemli. Hadi bu ramazan ayını Elele kadınları olarak hayatımıza yeni bir yön vermek, finansal bereketi hayatımıza çekmek için değerlendirelim.

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Bolluk ve bereketi hayatınıza çekin

FİNANSAL BEREKETİMİZ İÇİN
Bu testi yapın. Sonuçlarına göre kendi finansal hayatınızı şekillendirin. 10 maddede de başarılı olmanız, finansal huzurunuzun garantisi demektir.
1. İçinizi pır pır ettiren finansal hedefleriniz var mı? (Ev, tatil, ekonomik özgürlük gibi)
2. Her ay ilk iş birikime (10 lira da olsa) para ayırıyor musunuz?
3. Bir kenarda (banka olsa iyi olur) en az üç aylık gideriniz kadar birikmiş ‘acil durum’ paranız var mı?
4. (Eşinizle) Aylık yazılı bütçe yapıyor musunuz?
5. Günlük harcamalarınızı bir kenara yazıyor musunuz? (‘Kredi kartı ekstresinden takip ediyorum’ yanıtı geçersizdir. Simit orada yazmıyor.)
6. Her ay kredi kartı borcunuzun tamamını kapatıyor musunuz? (Net olalım! Asgari demiyorum, tamamını.)
7. Kredi notunuzu biliyor musunuz? Ya eşinizinkini? (Yanıt hayırsa, neden?)
8. Çalışıp kazandığınız paranız da sizin gibi çalışıyor mu? Yatırım yapıyor musunuz?
9. Ömür uzadı. Artık 50 yolun yarısı. 60-100 yaş arasında hangi para ile geçineceksiniz? (Not: Emekli maaşınız yetmeyecek.)
10. İki elimiz var. Biri almak biri vermek için. Her ay düzenli yaptığınız (miktar ve şekil ne olursa olsun) bir yardım var mı?

TEST SONUÇLARI
1-3 soruya evet dediyseniz, asla geç kalmış sayılmazsınız. Hemen bütçe yapmakla işe başlayın. Harcamalarınızı da yazmayı unutmayın ki nereye ne gidiyor göresiniz.

4-7 soruya evet dediyseniz, para ile iyi bir ilişki kurmuşsunuz ama daha gidecek yolunuz var. Kararlı bir şekilde devam edin.

8-10 soruya evet dediyseniz, siz bu işi çözmüşsünüz. Sizi para yönetmiyor, siz onu yönetiyorsunuz! Finansal hayatınızdaki huzurun tüm hayatınıza yayılmasını dilerim.

Dikkat: Parayı bir amaç değil araç olarak konumlandırmayı ve bu aracı en doğru şekilde kullanmayı öğrenmelisiniz.

AKLIM BAŞIMA GELDİ
Nuray, 39 yaşında. 10 sorudan 9 puan aldı, kendisini tebrik ettim. O da bana “İki senedir böyleyim” dedi. İki sene önce ne oldu diye sorunca “İşsiz, parasız kaldım. O zaman aklım başıma geldi. İstek/ihtiyaç ayrımı yapıyorum” dedi.

Bir şey olmasını beklemeyelim, paranın kontrolünü ele geçirelim.

İÇSEL BEREKETİMİZ İÇİN
İçsel bereketimiz için kendimize dönüp bazı konuları derinlemesine düşünmemiz yeterli olacak. Bunlarla ilgili kendinizi tanıyarak, değerleriniz çerçevesinde hayatınıza bereketi çekebilirsiniz. Kendinize sorun:
• Temel değerleriniz neler? Lütfen düşünün ve bir yere yazın.
Ben kendimden başlayayım… Adalet, dürüstlük, samimiyet, üretmek, öğrenmek, gelişim, yenilik, fayda, anlam.

• İlişkilerinize gerekli özeni gösteriyor musunuz?
Kendimiz, ailemiz, akrabalarımız, dostlarımız… Hepsi ayrı ayrı özen gerektiren ilişkiler. Bu ilişkilerimizin düzenli ve doyurucu olması bizi manevi anlamda güçlü kılar. İlişkilerinize verdiğiniz gerek zaman gerek değer gerekse anlayış hayatınızdaki bolluk ve bereketi arttıracak. İlişkilerinizi bu gözle tekrar bir gözden geçirin.

• Risk ve heyecanı mı tercih ediyorsunuz, güven ve huzuru mu?
Bu tamamen kişisel bir tercih. Ancak çok önemli. Çünkü bu konuda kendinizi tanımak, gerek maddi gerek manevi konularda karar alırken doğru adımlar atmanıza büyük ölçüde yardımcı olacak.

• İşim/hobim konusunda kendimi geliştiriyor muyum? Hayat bir okul gibi, daima yeni bir şeyler öğreniyoruz. İnsan öğrendikçe, geliştikçe kendini daha güçlü hisseder, kendine güveni artar. Kendinize sorun, bakın bakalım işiniz ya da hobileriniz konusunda sürekli kendinizi geliştirecek adımlar atıyor musunuz?

• Zaman! Hayatta her konunun bir telafisi olabilir ama zamanın asla. Onu en verimli şekilde kullanmanız bolluk ve bereketinize yapacağınız en değerli katkılardan biri. Kendinizi, zamanınızı verimli kullanmak konusunda sorgulayın, kendi en verimli altı saatinizi bulun ve her gün bunu en özenli şekilde değerlendirin.

MERHAMETLİ EL
Bir el almak, diğer el vermek içindir. Bir el verdikçe diğer el dolar. Bu ramazanda maddi paylaşımlarınızın yanı sıra manevi paylaşımlarınıza da özen gösterin.

EŞYALARIN ENERJİSİ
Ben eşyaların da bir enerjisi olduğuna inanıyorum. Eviniz, odanız, gardırobunuz, masanız, çekmeceniz ne zaman koyduğunuzu ya da neden orada durduğunu bile bilmediğiniz eşyalarla doluysa bu sizin de enerjinizi, bereketinizi azaltır.

Kendinize bir gün ayırın, kullanmadığınız eşyaları ayırın, ihtiyacı olanlarla paylaşın. Paylaşmak hem size kendinizi daha iyi hissettirecek hem de bolluk bereket enerjinizi açacak.

Evinizde kırık dökük eşyalar da tutmamanızı öneririm. Tamir ettirin. Tamir olmuyorsa atın gitsin.

Bundan sonra bir şey alırken istek mi ihtiyaç mı diye düşünmeden almayın. Aldığınız her gereksiz eşyanın size bir yük olduğunu unutmayın.

İSTER HEPSİNİ YAPIN,
İSTERSENİZ KENDİNİZE UYGUN OLANLARI SEÇİN…

1. Sizi kötü hissettiren kişileri, eşyaları, mekanları hayatınızdan tek tek çıkartın.
2. Geçmiş geçmiştir kafaya takmayın, gelecek zaten gelecektir, kontrolümüzde değil, boşuna endişe yapmayın.
3. Hislerinizi paylaşın, insanlara karşı duygularınızı içinizde biriktirip kendinizi yıpratmayın.
4. Size ait olmayan eşyalar, değerlerinize uymayan mekanlar içinde sahte hayatlar yaşamayın.
5. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, emin olun hiçbir faydası yok ve her daim zarar verir.

Anlayış ve merhamet zamanı: Ramazan ayındayız... İster istemez açlık ve sabrın getirdiği enerji kaybı olabilir. Daha anlayışlı ve merhametli olma vakti.

En büyük mutluluk: Vermek, verebilmek, en büyük mutluluk. Verenin bereketi açılacak.

Maydanoz: Bolluk, bereket için mutfağınızda maydanoz yetiştirin.

Hayatınızın bolluk ve bereket dolu geçmesini dilerim!