Hayatın mönüsünü zenginleştirmeye var mısın?

Bir restoran düşünün,mönüsü bizim hayatımızı temsil etsin. Restorana gelip gidenler de bizim dış dünyamızı. Peki bu restoranın mönüsünde neler var ve bizim o mönüye müdahale şansımız var mı? Bence var. Çünkü siz bu restoranın aşçısısınız. Yani her şeye karar veren patron. İşte başarılı kadında olması gereken alışkanlıklardan bazıları...

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Hayatın mönüsünü zenginleştirmeye var mısın?

Alışkanlıkların önemi
Kişinin hayatı alışkanlıklarından oluşan bir bütün sanki. Her şeyi onlar belirliyor. Evet, günlük alışkanlıklarımızdan bahsediyorum. Hayatımızın mönüsünü belirleyen alışkanlıklardan. Öyle hafife almayın. Bana alışkanlıklarını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. Örneğin, herkese bağırma alışkanlığı olan veya her şeyden endişe duyan biri pozitif bir hayat yaşayabilir mi sizce?

Alışkanlıklar/Malzeme
Bizim restoranın mutfağındaki malzemelere bakalım. Örneğin sabah kalkınca gülümseyip herkese günaydın demek soğan gibi önemlidir. Her mutfağa lazım. Örneğin, hislerini ifade etmek zeytinyağı gibidir, olmazsa olmaz.

Davranışlar/Yemekler
Ateşte iyi pişmiş ve artık davranış halini almış alışkanlıklar bütünüdür. Örneğin, sürekli hislerini ifade eden bir insanın, birisi için sevindiğinde onu takdir etmesi bir davranıştır. İstemsiz oluverir.

Hayat/Mönü
Hayatın kendisi. Eldeki malzeme ile yapılabilecek yemek çeşitlerinin tümü.

Mönü nasıl gelişir?
Siz gelişirseniz... Mönü nasıl güzelleşir? Sizin alışkanlıklarınız güzelleşirse... 

Mönü nasıl fiyat arttırır?
Siz mönüdeki yemeklere hak ettiği değeri verince... 

Mutfaktaki malzeme ne ise, mönüde o yemekler olur. Sürprizler ise Allah’ın takdiridir. 

Mönüyü değiştirme, yok etme takdiri tektir. Restorana gelen müşteriler ise dış dünyanızdır; evlilik teklif eden sevgili, iş teklif eden şirket, sizinle arkadaş olmak isteyen komşu... Siz ise, yani kendiniz, bu restoranın aşçısısınız. Yani her şeye karar veren patron.

Başarılı kadın mutfağı
Gelin bakalım, başarılı kadının mutfağında hangi ‘alışkanlıklar’ olmalı...

1. Hızlı öğrenme
Her gün en az 15 dakikanızı kitap okumaya ayırın. Düzenli okumak ufkunuzu genişletirken bakış açınızı, olayları irdeleme ve analiz etme gücünüzü geliştirir. Her gün en az 15 sayfa okuyarak zihninizi geliştirin.

2. Görselleştirme
İstediğiniz şeyi elde etmenin anahtarı onu imgeleme yeteneğinizi güçlendirmekten geçer. Bir şeyi ne kadar çok hayal ederseniz ona o ölçüde yaklaşırsınız. Araştırmalar, cerrah, müzisyen ve yöneticilerin performanslarını artırmak için imgeleme yeteneklerini geliştirdiklerini gösteriyor.

3. Önceliklendirme
Değerlerinizi önceliklerinize göre baştan sona sıralayın. Aile, arkadaşlar, iş… Önceliklerinizi bilmek ve belirlemek, neye zaman ve enerji harcayacağınız ve karşılığında nasıl bir doyum hissedeceğinizi belirlemenize yardımcı olur.

4. Para yönetimi
Bütçenizi yapın, borçlarınızdan kurtulun ve bir an önce kenara para ayırmaya başlayın. Unutmayın vakit nakittir ve parasını yöneten hayatını yönetir.

5. Sabah erken kalkma
Güne bir saat erken başlayın. Bu bir yıl boyunca ekstra 365 saat yani iki hafta demek. Daha düzenli ve disiplinli bir hayat istiyorsanız sabah alarmı kurun ve güne erken başlayın.

6. Hedef koyma
Hedeflerinizi kağıda dökün. Hedeflerini belirleyen kişilerin belirlemeyenlere göre iki kat daha fazla kazandığını biliyor muydunuz? Hedeflerini yazanlar ise yazmayanlara kıyasla 10 kat fazla kazanıyor.

7. Egzersiz
Vücudu zinde tutmak stresi azaltırken bağışıklığınızı güçlendirir. Düzenli egzersiz yapıp yediklerinize dikkat ettiğiniz sürece kendinizi daha iyi hisseder, olumsuz ruh durumlarına çok daha az girersiniz.

8. Harekete geçme
Birçok kişinin bilgi sahibi olduğu halde başarılı olamamalarının nedeni harekete geçme konusunda kararlı davranmamaları. İstediğinizi elde etmenin yolu cesur olmaktan geçer.

9. NetworkIng
Yeni insanlar tanımak, bilgi ve fikir paylaşımı dünyanızı zenginleştirmekle birlikte yeni iş alanları konusunda size kapı açar.

10. Kendini tanıma
Her şey kendini tanımakla başlar. Korku, istek ve ihtiyaçlarımız davranışlarımızı şekillendirir. Hayatta kim olduğunu ve ne istediğini bilmek gerçek başarıdır. Ne dersiniz, sizin alışkanlıklarınız neler? Çok değerli sayın şef, mönünüzü zenginleştirmeye var mısınız?