Kendi gardırobunuzda alışverişe çıkın

Havalar ısınıyor, çiçekler açıyor, insanın içi içine sığmıyor. Bu güzel ilkbahar günlerinde kendimizi dışarıda ya da internet sitelerinde alışverişe atmadan önce, kendi gardırobumuzda alışverişe çıkalım. Yanlış okumadınız, kendi evimizde alışveriş yapacağız.

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Kendi gardırobunuzda alışverişe çıkın

Hafta sonu için kendinizle sözleşin. Zevkine, stiline güvendiğiniz birkaç arkadaşınızı da davet edin. Gardırobunuzu açın ve…

1. Bye bye kışlıklar: Önce yazın giyemeyeceğiniz kışlık kıyafetlerinizi ayırın ki etrafta yer kaplayıp, diğer giysilerinizi görmenizi engellemesinler.
2. Hoş geldin mevsimlikler: Nisan-eylül arası giyebileceğiniz tüm kıyafetlerinizi bir kenara ayırın.
3. Catwalk: Müziği koyun, catwalk yapar gibi eğlenerek, yavaş yavaş denemeye başlayın. Kız arkadaşlarınız, anneniz, kız kardeşiniz… Her kim varsa bunu yaparken bayağı gülebilirsiniz.
4. Helalleşin: Artık üzerinize olmayanları ihtiyacı olanlara vermek veya ikinci el sitelerinde satmak için bir kenara koyun. (Önceden ayırmış olduğunuz bir boş kutu olsun.)
5. Kategoriler: Bluzlar, etekler, elbiseler, pantolonlar… Ayırın hepsini teker teker ki kombin yapmak kolay olsun.
6. Kombinler: Artık farklı kombinler yapıp netleşmiş olmanız lazım. Bu kombinlerin hepsini aksesuarları ile de takarak fotoğraflarını çekin. Bu resimleri telefonunuzda bir yerde saklayın ki açıp bakabilesiniz. Bununla ilgili mobil uygulamalar var.
7. WhatsApp: Yanınızda arkadaşınız varsa fikrini alın, yoksa çektiğiniz fotoğrafları arkadaşlarınıza gönderin. Hatta bunun için minik bir WhatsApp grubu kurun.

Geçen yıllarda bir ay süreyle kıyafet diyeti yapmıştım. Bir ay boyunca altı kıyafet giyme hakkım vardı ama aksesuar ve ayakkabı sayısında bir sınır yoktu. Benim için çok keyifli bir aydı. Müthiş bir zaman tasarrufu yaptım. Sabah kalkıp ne giyeceğim derdiyle uğraşmama gerek olmuyordu. Ve işin en güzel yanı, eşim dahil hiç kimse bu bir ayı altı kıyafetle geçirdiğimi anlamadı!

8. Son olarak tüm kıyafetlerinizi kombinlerine, renklerine, kullanılacakları yerlere uygun olarak yerleştirin ki, yine gözünüzden kaçmasınlar. Örneğin ani bir davet çıkarsa, giysiniz orada asılı olsun ki son dakika stresi yaşamayın.

İşte bir günün özeti: Hem belki varlığının farkında bile olmadığınız giysilerinizle harika bir gardırop yaptınız hem sevdiğiniz ama neyle giyeceğinize karar veremediğiniz için bir türlü kullanamadığınız giysilerinizi değerlendirdiniz hem de neye ihtiyacınız olduğunu bilerek, gereksiz harcama yapmanızı engelleyecek bir arşiviniz oldu.

Bir de en önemlisi sevdiğiniz insanlarla güzel bir zaman paylaştınız.

OnePoll’un yaptığı araştırmaya göre:
Kadınlar alışverişe bir yılda;
• 30 giysi satın almak için 100 saatten fazla zaman harcıyor.
• 15 ayakkabı satın almak için 40 saat harcıyor.
• Yılda toplam 50 saatlik perakende alışverişi yapıyor.

Gardırop alışverişinin faydaları
1. Zaman tasarrufu: Gardırop karşısına geçip ‘Bugün ne giyeceğim’ diye düşünerek geçirdiğiniz zaman artık size kalacak. Gönlünüzce değerlendirin.
2. Stres azalması: Aniden bir davete gitmeniz gerekti ya da son dakika toplantı çıktı. Gardırop karşısına geçip, ‘Ama buna uygun giyecek hiçbir şeyim yok’ stresiniz sona erdi.
3. Para durumu: Hadi itiraf edin. Gardırobunuzdan en az bir tane, üzerinde etiketi duran giysi çıkmadı mı? Peki ya kenarda köşede kalan, varlığından bile haberdar olmadığınız giysilerinize ne demeli! Bunları değerlendirmeniz, alışverişlerinize bilinçli çıkmanız ve yapabiliyorsanız giymediğiniz bir kısım giysinizi ikinci el olarak satmanız… Hepsi para durumunuza ek kazanç.
4. Stil keşfi: Bugüne kadar aldığınız tüm kıyafetler sizin kendi zevkiniz. Belki neyle giyeceğinize karar vermediğiniz için kullanamamış olabilirsiniz ama hepsi sizin stilinizi yansıtıyor. Bugün, stilinizle de tekrar yüzleştiniz.

Güneşle birlikte alışverişlerin de arttığını biliyor muydunuz?
Kanada’daki Alberta İşletme Üniversitesi’nde çeşitli hava şartlarının tüketici davranışları üzerindeki etkisi incelenmiş. Güneş ışığı hayal kırıklığı ve öfke gibi olumsuz duyguları azaltıyor, ayrıca gündüzün uzun olması, havanın geç kararması da daha fazla alışveriş yapmak için istekli olmamıza neden oluyormuş.