Kuru meyveli yulaflı kurabiye

Şekersiz, unsuz… Temiz beslenme, temiz gıda!

Pelin Akın

Pelin Akın


Kuru meyveli yulaflı kurabiye

Instagram (@pelinsbakery) takipçilerim fark etmiştir, son bir yıldır çok az klasik pasta, kek, kurabiye yapıyorum.. Bunu bir pastacı olarak söylememi yadırgıyor olabilirsiniz ancak bazen sağlık nedenleriyle çok radikal kararlar almak zorunda kalabiliyor insan… Hele çocuklar söz konusuysa…

Kuru meyveli yulaflı kurabiye - Resim : 1

Çevre kirliliği, temiz ve mevsimsel gıdalara ulaşmakta karşılaştığımız zorluklar, GDO'lu ve hormonlu gıdalar, katkı malzemeli paketli ürünler, vs sağlığımızı tehdit ediyor. Biz de kendi mutfaklarımızda hiç düşünmeden kullandığımız beyaz un, şeker gibi işlemden geçmiş ve zararlı oldukları kanıtlanmış gıdaları kullanarak bu sürece istemeden de olsak katkıda bulunuyoruz.

Erken ergenlik, diabet, obezite, çocuklarımızı gizli gizli tehdit ediyor ve gündelik koşturmaca içinde birçok aile bu riskleri maalesef çok geç fark ediyor. Alınabilecek en önemli önlem ise şeker tüketimini azaltmak, sağlıklı ve temiz beslenme kurallarını benimsemek. Bu blog’u biraz farkındalık yaratmak için kullanmaya karar verdim.. Gelin kendimizin ve çocuklarımızın sağlığı için mutfaklarımızda temiz gıdalara daha çok yer açalım!! Temiz beslenmeyi hayat tarzımız yapalım!!

Nedir temiz beslenme?
Temiz beslenme, yiyecekleri en doğal haliyle ya da en doğala yakın haliyle tüketmeyi hedefleyen bir beslenme şeklidir. Daha doğrusu yiyeceklerin alınmasından hazırlanmasına, sunumundan tüketilmesine kadar bir dizi prensibi içeren bir hayat tarzıdır! 

Temiz beslenmede ilk kural tercihen doğal, katkısız ve rafine edilmemiş malzemelerle yiyeceklerimizi hazırlamak. Bu yazımda, beyaz un, şeker, kabartma tozu gibi malzemeleri kullanmadan hazırlayabileceğiniz çok sağlıklı, çok doğal bir kurabiye tarifi vereceğim.. Temiz beslenme bundan sonraki yazılarımın da ana konusu olacak…

Aşağıda okuyacağınız tarifte beyaz un yerine organik yulaf ezmesi, şeker yerine kuru organik meyve, kabartma tozu yerine İngiliz karbonatı kullandım.

Malzemeler:
Kuru meyveli yulaflı kurabiye - Resim : 2
   
20 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 avuç yaban mersini
1 avuç kuru üzüm
1 avuç çekirdeksiz siyah üzüm
10 kuru kayısı
5 kuru erik
2 yumurta
2 -3 yemek kaşığı light labne (tepeleme)
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı keçiboynuzu unu
10-15 adet çiğ badem

Yapılışı:
1. Fırınınızı 180 derecede ısıtın.
2. Kuru kayısı ve erikleri minik minik küp küp kesin. Bütün malzemeleri bir kapta elle yoğurun. 
Kuru meyveli yulaflı kurabiye - Resim : 3
    
3. Karışımı tercihen dondurma kaşığı ile pişirme kağıdı serilmiş tepsiye eşit parçalar halinde koyun. Üzerlerine birer tane çiğ badem ya da ceviz içi batırın.
Kuru meyveli yulaflı kurabiye - Resim : 4
    
4. Üstleri hafif kızarıncaya kadar pişirin. 7-8 dakikada mis kokan sağlıklı kurabiyelere kavuşacaksınız. 
   Kuru meyveli yulaflı kurabiye - Resim : 5
Afiyet olsun…

Tüm sorularınız için [email protected] adresine mesaj gönderebilirsiniz. Instagram @pelinsbakery‘yi takip edebilirsiniz…