Tatile giderken yapılmaması gerekenler

Sakin olun liste uzun değil...

Vecihe Sözeri

Vecihe Sözeri


Tatile giderken yapılmaması gerekenler

Endişelenmeyin, liste çok uzun değil ama kesinlikle dikkate almanız gereken noktalar var sevgili anneler… 
• Koca bir yıl boyunca hasret çektiğiniz o ‘uzun’ tatile fazla beklenti içinde çıkmamak birinci kural! Evet, üzgünüm ama hem Naomi kıvamına gelecek kadar güneşlenmeyi hem özene bezene onlarcası arasından seçerek yanınıza aldığınız kitabın son sayfasını görmeyi hem de önüne koyduğunuz yemeği hiç sızlanmadan bitireceğini sanmanız biraz fazla iyimserlik olacaktır! Beklentilerinizi minimumda tutarsanız, yaşayacaklarınız o kadar çok mutlu eder sizi… 
• Gerekli-gereksiz, oynayıp oynamayacağından emin olmadan yanınıza alacağınız her parça size yük olarak geri dönecektir. Yolculuğa uçakla da çıksanız, otomobilinizle de, mutlaka evden onun en sevdiği ve bu yolculukta ilk kez göreceği birer oyuncak tercih edin. Eski oyuncak kendisini evinde/odasında hissetmesini, yenisi ise sıkıldığında ve araçtan inmek istediğinde dikkatini çekmeyi sağlayacaktır. Ama dikkat! Şayet yolculukta iki çocuk varsa, aynı oyuncaktan iki tane alacaksınız ve renkleri bile farklı olmayacak. Zira beş yaş civarındaki her çocuk, her şeyi en iyi kendisinin yaptığına ve bildiğine inandığından yanındakinin o tek oyuncakla oynamasına asla fırsat vermeyecektir! 
• “Aman teknolojiden uzak dursun” demeyin! Yolculuğa çıkmadan önce akıllı telefonunuza veya tabletinize birkaç çizgifilm indirmeniz, acil durumlar için sakinleştirici etkisinde olacaktır! 
• Elbette bir tatil boyunca çocuğunuz sadece makarna ya da patates tüketmesin ama her gün sebze, öğün aralarında illa meyve yemesi şart değil! Koca bir yıl boyunca zaten gerekli vitamini ve proteini aldığını kendinize sık sık hatırlatın ve elinizde kaşıkla plajda çocuğunuzun peşinden koşmayın! 
• Eğer havuzcu değil, denizciyseniz ve çocuğunuzun sağlığı açısından da klorlu sudan uzak durması gerektiğini düşünüyorsanız, ta en baştan otel seçerken havuzu olanları eleyin! Zira atlayıp zıplamaya bayılan evladınız, yaşıtlarının dalıp dalıp çıktığını gördüğünde denize asla girmek istemeyecek, siz ne yaparsanız yapın tatil boyunca o havuzbaşında pinekleyeceksiniz! 
• Yaptığınız plan içinde kültür ya da keşif turları varsa, kilosu ile doğru orantılı olarak kucakta ya da omuzda taşıma kapasitenizi önceden belirleyin ve işinizi şansa bırakmadan yanınıza hafif bir puset alın! 
• Gezerken çocuğunuzun gördüğü hemen her şeyi ilk kez keşfetmiş gibi davranabileceğini aklınızın bir köşesine yazın. Birinci tezgahtan sürüyerek kopardığınız evladınız, ikinci tezgahta aynı inadını sürdüreceğinden direnmeyin ve ne istiyorsa ilk seferde alın, kafanız rahat etsin. 
Tatile giderken yapılmaması gerekenler - Resim : 1
Ve en önemli tavsiye… Prensiplerinizi, kurallarınızı, ‘Ben asla izin vermem’lerinizi şehirdeki evinizde bırakın ve bir haftanın tadını çıkarın. Böylece işinizin başınıza dinlenmiş dönebilirsiniz. 
Sevgiyle...