Günlük posa miktarınızı artırın

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Yonca Sevim'den diyet önerisi!

Günlük posa miktarınızı artırın

AKŞAM
1. GÜN
• 2 kepçe nohutlu sebze çorbası (beyaz ve karalahana, soğan, nohut, yeşil kabak)
• 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi eklenmiş 1 bardak yoğurt
• 1 adet sarı çiğ biber
2. ve 3. GÜN
• 2 kepçe ezogelin çorbası
• Lor peynirli mevsim salata
4. ve 6. GÜN
• Hindi Krep (kepekli krep içine çeyrek avokado sürülecek, içine 100 gr hindi göğsü, sotelenmiş mantar dilimleri, karamelize soğan ve kıyılmış maydanoz eklenip krep sarılacak)
• Sirkeli mor lahana salatası
• 300 ml ayran
5. GÜN
• 1 porsiyon yeşil mercimekli sebze yemeği (tek çeşit veya çeşitli sebzeler ile; kabak, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, pazı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı -pişirilmeyecek- ve haşlanmış yeşil mercimek, çeşitli baharatlar özellikle karabiber, yenibahar ve acı biber ile)
• 1 bardak yoğurt
• 1 adet çiğ sarı veya kırmızıbiber
7. GÜN
• 2 kepçe dereotlu bakla çorbası
• 1 küçük boy haşlanmış şalgam, üzerine limon, roka ve maydanoz
ARA ÖĞÜN
• 1 bardak kefir (mümkünse ev yapımı) veya probiyotik yoğurt
• 1 adet kivi veya 1 adet greyfurt (uyumanıza 1.5-2 saat kala gıda tüketmeyin)ÖĞLE
1. GÜN
• 2 kepçe nohutlu sebze çorbası (beyaz ve karalahana, soğan, nohut, yeşil kabak)
• 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi eklenmiş 1 bardak yoğurt
• 1 adet tatlı kırmızı çiğ biber
2. ve 3. GÜN
• 1 porsiyon kağıtta pişmiş somon
• Buharda sebze (brokoli, kabak ve havuç)
• 2 yemek kaşığı haşlanmış buğday içeren yeşil salata
4. ve 6. GÜN
• 1 porsiyon nohut veya fasulye çeşitleri
• 1 kase yoğurtlu çiğ bebek ıspanak, semizotu
5. GÜN
• 120 gr rosto et, közde patlıcan garnitürle
• 1 bardak kerevizli, cevizli yoğurt
• 1 dilim tam buğday ekmeği
7. GÜN
• 1 porsiyon kıymalı ve bol domates soslu diri pişmiş kepekli makarna
• Mevsim salatası (roka, tere, nane, dereotu, turp)
ARA ÖĞÜN
• 1 porsiyon kırmızı, mor meyveler (taze veya kuru)
• 5 adet fındık
• Yarım çay bardağı tuzsuz leblebi
• 1 fincan az şekerli veya sade Türk Kahvesi

SABAH
• 1 fincan zencefilli yeşil çay
• 2 dilim az yağlı peynir çeşitleri veya 1 porsiyon peynirli omlet
• 2 ince dilim tam buğday, ruşeym, çavdar ekmeği (esmer ekmek çeşitleri) veya yarım adet tahıllı simit
• Çiğ mevsim sebzeleri, yeşillikler
ARA ÖĞÜN
• 1 adet orta boy kırmızı elma dilimleri, üzerine tarçın
• 2 adet ceviz içi 

Eğer sağlıklı olmak için ‘diyet’ yapmamız gerekiyorsa, o zaman hayatımız boyunca diyet yapmalıyız! Sağlıklı olabilmek için ihtiyacımız olan asıl şey, beslenmemizi doğru planlamak. Aç kalarak, sevdiğimiz şeyleri özleyerek daha da mutsuz olup bu yola nasıl devam edebiliriz! Zayıflamanızı gerektiren sebeplere yol açan tüm kötü alışkanlıklarınızı bir seferde değiştirmeye çalışmanız sizi uzun vadede başarısız ve mutsuz yapabilir. Güncel olarak açıklanan bir çalışmada, beslenmelerinde posayı artırmayı hedefleyen kişilerin, Amerikan Kalp Derneği tarafından belirlenen 13 diyet önerisine aynı anda uymaya çalışan kişilerden daha başarılı olduğu ve kilo verdikleri görülmüş. Tam taneli tahıllar, sebzeler, meyveler ve fasulye, bakla grubu posayı yüksek içeren besinler. Aynı zamanda su, vitamin ve mineralleri de içerirler. Öğünlerinde posaya önem veren katılımcıların daha tok hissettiği, böylece de tatlı isteklerinin azaldığı, yüksek kan şekeri ve tansiyonda düşme olduğu gözlenmiş. Yüksek yağlı ve şekerli gıdalar yerine yüksek posalı gıdaların seçimi, daha düşük kaloride beslenmenize yardımcı olacak.