Çikolatalı sufle tarifi nasıl yapılır? (Videolu anlatım)

Sufle, kökeni 18. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkan bir tatlı. Eski dönemlerden bugüne popülerliğini her zaman korumuş bir lezzet. Peki çikolatalı sufle nasıl yapılır? Önce suflenin tarihine ardından çikolatalı sufle tarifi için gerekli malzemeler ve yapılış aşamalarına bakalım

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

25 dakika

KALORİ

170

Sufle, adını Fransızca soufflér - puf kelimesinden alır . 1800'lerin ortalarında, Paris'te yeni zenginler için yemek pişirirken kömür yerine hava akımıyla ısıtılan güncellenmiş fırınlardan yardım alan Marie-Antoine Carême tarafından mükemmelleştirildi. Bu değişiklik suflenin yükselişinin anahtarıydı. Suflelerin popülaritesi 1900'lerin başından 20. yüzyılın ortalarına kadar kaliteli yemeklerle arttı. New York Halk Kütüphanesi Menü Projesi'ndeki arşive göre, sufleler, NYC'nin Biltmore, Waldorf-Astoria ve Hotel Astor gibi yerlerde onur konukları ile özel günlerin akşam yemeklerinin menülerinde sıklıkla yer aldı .

Tarihte Sufle

  • 1742:  Vincent La Chapelle , Le Cuisinier Moderne'de bir omlet sufle tarifi yazar . Tatlı ve tuzlu malzemeler (şekerlenmiş limon kabuğu ve dana böbreği) için çağrıda bulundu, ancak çikolata değil.
  • 1783: Antoine Beauvilliers, ilk üst düzey Paris restoranı Grande Taverne de Londres'i kurdu. Menüsünde birkaç sufle bulunan Fransız şef, genellikle “suflenin mucidi” olarak anılır.
  • 1813: Sufle kelimesi ilk olarak Louis Ude'nin altı “mezeler için sufle” tarifini içeren Fransız Aşçı'sında İngilizce olarak ortaya çıktı. Çikolata, limonlu, portakal çiçeği, pirinç kreması, ve kahveli
  • 1816: Beauvilliers nihayet sufle tariflerini L'art du Cuisinier yemek kitabında yayınladı .

Çikolatalı Sufle İçin Gerekli Malzemeler

  • ½ su bardağı un
  • 120 gr bitter çikolata
  • 60 gr tereyağı
  • ½ su bardağı toz şeker
  • ½ su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 tutam tuz
  • 3 yumurta

Çikolatalı sufle tarifi videolu yapım aşamaları

Çikolatalı sufle tarifi adım adım yapılışı

1 Yumurtanın sarısı ve beyazı birbirinden ayrılır.
2 Yumurta beyazının içerisine bir tutam tuz atılarak bembeyaz ve katı hale gelene kadar çırpılır.
3 Ayrı bir kapta, şeker, çikolata ve kakao karıştırılır.
4 Tereyağı bir tavada eritilir ve altı kapatılır. Erimiş tereyağına un eklenerek kavrulur. Ardından şeker, çikolata ve kakao eklenerek altı kapatılır. Bütün malzemeler eridiğinde bir çıpma kabına alınarak ılıması beklenir.
5 Ilıyan karışıma yumurta sarıları ve süt eklenerek çırpılır.
6 Yavaş yavaş yumurta beyazları içerisine yedirilir.
7 Küçük porsiyonluk fırın kaplarına yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirilir. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Daha katı bir sufle istiyorsanız daha uzun süre pişirebilirsiniz. Yanında dondurma ya da çırpılmış krema ile servis edebilirsiniz. İsteğe göre servis esnasında pudra şekeri dökebilirsiniz.