Yatak odasında biri mi var?

Hamilelik sonrası yatak odanızda neler olacak?

Yatak odasında biri mi var?

Aldatma artıyor
Erkekler doğum sonrası eşlerini daha çok aldatabilir. Bunun sebebini Uzman Psikolog Feyza Bayraktar şöyle açıklıyor; “Kadını anne olarak değerlendirip kadın olarak görmeme durumu, kadının vücutsal değişimlerinin olması; örneğin kadının çok kilo alması, göğüslerinin çok büyümesi gibi; erkeğe kadının cinsel cazibesini kaybettiğini düşündürebilir. Ayrıca fizyolojik olarak belli bir süre cinsel ilişkiye girilememesi, kadının kendisine bakacak zamanının olmaması, evde ilginin erkekten uzaklaşıp bebeğe yönelmesi, kadının duygusal iniş çıkışlar yaşaması, erkeğin bu dönemde aldatması için öne sürdüğü sebeplerden bazıları maalesef. Bunların yanı sıra erkeğin baba olma mesuliyeti altında yoğun bir baskı hissetmesi de kendine alternatif bir hayat yaşama isteğini getirebiliyor.”

Annelik neleri değiştiriyor?
Uzman Psikolog Feyza Bayraktar, “Doğumdan sonra kadınlar anneliğe değişik tepkiler verebilir. Bir anda hayatı değişen kadın bu durumdan pek hoşnut olmayabilir. Daha önce işine giden, istediği gibi arkadaşları ve eşi ile gezen kadın, bir anda ona muhtaç olan küçücük bir varlığın ihtiyaçlarına göre hayatını şekillendirmek zorunda kalıyor. Hem özgürleşip kendine zaman ayırmak istiyor hem de böyle hissettiği için çocuğuna karşı suçluluk duyuyor. Kendisi için bir şeyler yapacağı varsa bile vazgeçiyor. Bu ikilem çocukla yaşamı tam olarak oturtup kendi önceliklerini ve çocuğun önceliklerini dengeleyene kadar sürüyor. Bazı kadınlar da çocuk doğduktan sonra ondan bir saniye bile ayrılmak istemiyor. Bebekleri hayatlarının odak noktası haline geliyor ve bundan da büyük zevk duyuyorlar. Fakat bu kadınlar belli bir süre sonra tükenmişlik duygusu yaşayabiliyor. O nedenle kadının bebeğe ayırdığı zaman içerisinde kendisine de zaman ayırması psikolojik olarak, uzun vadede oldukça önemli” diyor.

Ne zaman cinsel ilişkiye başlanmalı?
Kadın doğum uzmanlarına göre normal doğumdan 4-6 hafta, sezaryenden de 3-4 hafta sonra vücut kendini topluyor ve sağlıklı cinsel ilişkiye girilebiliyor. Öncesinde yaşanan cinsel ilişki sırasında kadının canı acıyabiliyor.

Yazı: Nilgün yıldız
Ağzı aynı babası, burnu babasının kopyası, şu bakışlara bak sanki babası bakıyor... Bu cümleler size tanıdık geldi mi? Hastaneden eve geldiğinizde çok sık kullandığınız bu cümlelerde geçen ‘baba’ kelimesi artık sadece bebeğinizin babası olan adam anlamındaysa yatak odanızda çoktan soğuk rüzgarlar esmeye başladı demektir. Peki bu soğuk rüzgarları bunaltıcı sıcaklara dönüştürmek kışı yaza çevirmek kadar zor mu? İşte yatak odanızdan meteoroloji haberleri!

Dokuz ay boyunca miniğinizin eve gelmesini beklediniz. Odasını şekilden şekle soktunuz, kıyafetlerini her gün kontrol ettiniz, eşinizle neye benzeyeceğine dair hayaller kurdunuz, belki de isim konusunda sorunlar yaşadınız. Ve işte o gün geldi... Bebeğiniz artık aranızda, beklemenize değdi değmesine de, dokuz ay boyunca sizinle aynı heyecanı yaşayan eşiniz şimdi odanın neresinde durmalı? Bebeğinizle aranıza girse olmaz, bebeğiniz varken onunla ilgilenmek hiç olmaz. Hem siz artık bir annesiniz, “O orada dursun, bir ara ilgilenirim” gibi cümleler de kurmaya başladıysanız evliliğinizde tehlike çanları çalmaya başladı demektir, bizden söylemesi. Uzman Psikolog Feyza Bayraktar bu durumu şöyle açıklıyor; “Doğum sonrasında çiftler tüm sıkıntıların biteceğini zannetse de genelde durum böyle olmuyor, çünkü bambaşka problemler kendini göstermeye başlıyor. Anne ve baba, bebeğin ağlaması ile sık sık uyanıyor, 3-4 saatte bir emzirme saatinin gelmesi de çiftlere uykusuz geceler yaşatıyor. Doğum sonrası çiftlerin bebeğe yönelmesi cinsel açıdan çiftleri birbirinden uzaklaştırıyor” diyor.
Süt verme süreci cinselliği etkiliyor mu?
Bu süreç cinselliği olumlu etkileyebileceği gibi olumsuz da etkileyebilir. Kadın emzirme sürecinde kendini daha kadınsı hissedip cinsel isteği artabilir. Emzirme sürecinde prolaktin hormonu yüksek olduğundan cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk oluşabiliyor.  Uzmanlar bu dönemde cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı krem kullanılmasını öneriyor. Ayrıca kadın göğüslerine dokunulmasından rahatsızlık duyabiliyor. Erkek de kadının göğüslerinden süt gelmesini annelikle bağdaştırdığı için cinsel olarak eşinden uzaklaşabiliyor. Eğer çiftler bu konuda rahatsızlık duyuyorsa göğüs bölgesine fazla dokunmadan cinsel ilişkiye girmek daha doğru.

Vajinada değişiklikler oluyor
Normal doğum yapanlarda sık olarak karşılaşılan sorunlardan biri doğumu kolaylaştırmak için yapılan kesiye ya da kontrolsüz doğuma bağlı vajinal dokuların fazla gerilmesi, esneklik kaybı, vajinanın girişinde genişleme ve vajinanın yapısında meydana gelen bozukluklar oluyor. Op. Dr. Güçlü Kaleağası, “Evet, normal doğum sonrası vajen genişliyor ve genişlemiş dokular eski haline dönemiyor. İlk dönemde cinselliği etkilemiyor ama gebelik sayısı arttıkça ilişki esnasında darlık hissedilemeyeceği için maalesef cinsellik artık verimli yaşanamıyor. Bu problemler cinsel hayatı etkilediği kadar aslında idrar tutamama, öksürürken hapşırırken idrar kaçırma ya da idrar torbasının sarkmasına bağlı eline şişlik gelmesi gibi idrar problemlerini de ortaya çıkarabilir. Aynı zamanda rektum da (bağırsakların son kısmı) vajinaya doğru sarkabiliyor ve rahat dışkılayamama gibi sorunlar oluşabiliyor” diyor.

Eşler doğumdan sonra gelişebilecek cinsel sorunlarla nasıl başa çıkabilirler?
Vajen daraltma operasyonuna vajinoplasti deniliyor. Yüzde 100’e yakın başarı oranı olan bu operasyonda, lokal yani sadece o bölge uyuşturulabileceği gibi genel anestezi de kullanılabiliyor. Bu tercih doktorun tercihi olup hastadan hastaya da değişebilir. Ameliyathane şartlarında yapılabileceği gibi, uygun ortam sağlandığında muayenehane şartlarında da yapılabiliyor. Ortalama 30 dakika süren bu işlemde vajen duvarı kesiliyor ve fazla doku çıkarılıyor. Kalan dokular birbiriyle birleştiriliyor. Dikişlerin sonradan alınmasına gerek olmuyor.
Vajinal estetik operasyonlarında da deforme olmuş düzeltiliyor, fazla deri toparlanıyor, renk değişiklikleri düzeltiliyor, yara izleri kaldırılıyor. Operasyon sonrasında düzenli pansuman yapılması, antibiyotik kullanılması ve temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu operasyon sonrası hasta hastanede bir gün yatırılıyor ya da 4-5 saat dinlendirildikten sonra taburcu oluyor. Ayakta olmak kaydıyla duş alabiliyor ve kısa sürede günlük hayatına dönüyor. Bir ay boyunca ise cinsel ilişki yasaklanıyor.Kadın ve erkek neler yaşıyor? 
Kadınlar doğumdan sonra hormonların değişimi ile oldukça duygusal ve depresif olabilir. Halk arasında ‘lohusa sendromu’ denilen tıbbi adı ‘post partum depresyonu’ olan dönem oldukça normal. Kadın kendini kısıtlanmış ve hayatı tamamen kontrolünden çıkmış gibi hissetmeye başlıyor. Kendisine ayıracak zaman bulamıyor, bunalıyor. Kimi zaman çocuğuna yabancılaşabiliyor ya da artık kendini kadın gibi değil, sadeceanne gibi hissetmeye başlıyor, cinsellikten uzaklaşabiliyor. Ayrıca bedeninde olan değişimlerden rahatsızlık duyabiliyor. Tüm bu yaşananlar kadınları cinsellikten uzaklaştıran faktörler...
Erkeklerin ise aileye katılan yeni bireyle birlikte maddi kaygıları artıyor. Baba olmanın sorumluluğu, bazı erkeklerde yoğun baskı yaratıyor ve evden uzaklaşma ihtiyacı hissediyorlar, tabii hepsi değil. Doğum öncesinde sadece eşi ile evde baş başa iken kayınvalide, bakıcı ve bebeğin bir anda evin içinde onlarla bir arada
olması da erkeği negatif yönde etkileyen nedenler... Daha önce kadın olarak gördüğü eşini birden anne olarak görmeye başlayabiliyor ve ona dokunma isteği
azalabiliyor. Kadının o güne kadar erkeğe olan tüm ilgisinin çocuğa kayması da erkeğin kıskançlık yaşamasının bir nedeni. Bu durumlar erkeği cinsel olarak eşinden soğutabiliyor.

Kadın istemezse
Doğum sonrasında kadın fizyolojik ve psikolojik olarak, erkek de psikolojik olarak hazır olduğunda cinsel ilişkiye girmeli. Cinsel birleşme olmasa da doğumdan sonra çiftlerin birbirine sarılması, dokunması, öpüşmesi her iki tarafa da iyi geliyor ve hazırlanma sürecini kısaltabiliyor. İlk dönemler kadında doğum sonrası cinsel ilişkide vajinal ağrı olabiliyor. Doğum sonrasında vajinal kuruluk oluşabiliyor ve bu süreçte vücut toparlanana kadar kayganlaştırıcı kremler kullanmak acıyı önlüyor. Ayrıca ön sevişme sürecinin uzun tutulması da ıslanmayı sağlamak için önemli. Fizyolojik olarak toparlanma süresi ortalama altı hafta olsa da bazı durumlarda vajinal kuruluğun geçmesi daha uzun zaman alabilir. Dolayısıyla çiftlerin bu durumun normal olduğunu kabul etmesi gerekli.

Eğer kadın eşi tarafından cinsel ilişkiye zorlanırsa hem eşinden hem de cinsellikten soğuyabiliyor. Zorlanan kadın cinsel ilişkide vajinal ıslanma problemleri yaşıyor ve acı hissediyor. Bu acı daha sonrasında korku yaratıyor, kadın her cinsel ilişkiye girdiğinde aynı acıyı hissedeceğini düşünüyor ve cinsel ilişkiden kaçınıyor. Bu durum vajinismusa dahi yol açabiliyor. Dolayısıyla erkeğin bu konuda eşine karşı anlayışlı olması şart.