Ay ay uyku düzeni

Bebeğin huzurlu bir şekilde uyuduğunu görmek anne-babalar için mutluluk verici bir an. Ancak uyku düzeninin oturması bazı bebeklerde zaman alabiliyor. Peki, bebeklerin ne kadar uykuya ihtiyacı var, aylara göre uyku süresi ne kadar olmalı, uyuma güçlüğü durumlarında neler yapılmalı? İşte yanıtları...

Ay ay uyku düzeni

Yazı: Burçin Öztınaz

Yenidoğan
Bebeklerin günün büyük bölümünü uykuda geçirmesi bekleniyor. Uyku süreleri sonunda aç olarak uyanacaktır. Emzirip gerekli bakımlarını yaptıktan sonra tekrar uyutabilirsiniz. Gece-gündüz farkını öğretmek için geceleri daha sessiz olmaya ve odadaki ışığın loş olmasına dikkat edin. Medical Park Trabzon Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver İskender, “Yenidoğan bebeklerin beslenme dışında gün boyu uyumaları normaldir. Fakat bebek sürekli olarak hiç uyanmadan sekiz saatten fazla uyuyorsa bebeği kontrol etmek gerekir. Bebeklerin özellikle beslenme saatlerinde uyandırılıp beslenmesi önemli. Eğer uyandırılmazsa kan şekeri düşebilir ya da karbondioksit narkozuna girebilir, bu da hayati tehlike yaratabilir” diyor ve gece doğan bebeklerin annelerine de bir öneride bulunuyor: “Bebek gece doğarsa gündüz uykusu çok olabilir. Bunun düzene girmesi için bir gün bebeği az uyutabilir, uykusunu geceye kaydırabilirsiniz.”

1-3 ay
Yenidoğanlara kıyasla gündüz daha az uyusa da bebeğiniz gününün yaklaşık 16-18 saatini uykuda geçirebilir. Gece uyanmalarından şikayet etmeye başladıysanız, size kötü bir haberimiz var: Gece boyu kesintisiz uyuması için daha çok erken! Çünkü bebeğinizin hala geceleri de beslenmeye ihtiyacı var. Kısacası, uykusuz gecelere devam.

3-6 ay
Bu dönemde bebekler günde toplam 15-16 saat civarında uyur. Gece beslenmeleri azalır, ama bitmez. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver İskender, “Bebekler üçüncü ayını doldurduktan sonra bile gece sık sık uykudan uyanabilir. Fakat bu ilk aylardaki kadar sık olmaz. İkinci üç aylık dönemde bebeğin uyku düzeni belirmeye başlayabilir” diyor.

6-9 ay
Tam ‘Yeni yeni uykusu düzene giriyordu’ demeye başladığınız sırada emekleme gibi yeni keşifleri bebeğinizin uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Bu dönemde uyku süresi 13-16 saat kadardır. Gündüz uykusu 2-3 kez şeklindedir. Bu dönemde bebeğinizi kendi kendine uyuması için cesaretlendirmeye de başlayabilirsiniz. Uykusu geldiğinde yatağına yatırarak kendi kendine uyumasını sağlamayı deneyin.

9-12 ay
İşte iyi haber! Artık bebeğinizin uykusu düzene giriyor! Biri sabah biri öğleden sonra olmak üzere iki gündüz uykusu ve geceleri kesintisiz uyku dönemi! Eğer bebeğiniz hala geceleri beslenmek için uyanıyorsa, bunun açlıktan değil, alışkanlıktan olduğunu bilmelisiniz.

1 yaş
Çoğu bebek bir yaşına yaklaştığında geceleri aralıksız uyumaya başlar. Gündüz uykusu dahil toplam uyku süresi 13 saat kadardır. Bu dönemde karşılaşabileceğiniz bir sorun, yatma vakti savaşlarıdır. Hareketleri artan ve yeni yeteneklerini sergilemek isteyen bebeğiniz uyumamak için direnebilir. Ama unutmayın, büyüme hormonları 21:00-02:00 saatleri arasında daha fazla salgılanır ve bebeğinizin erken saatte yatması önemlidir.

2 yaş
İki yaş civarındaki bebeklerin çoğu genellikle öğleden sonra sadece tek bir kısa uykuya (1-2 saat) yatar. Bu dönemde uyku rutinleri konusunda tutarlı olmalısınız. Çocuğunuzu her gün aynı saatte yatırın.

Uyku sorunu yaşıyorsa...
• Çocuğunuzun aktivite saatlerini uyku düzenine göre ayarlayın. Akşam yemeğinden sonra daha sakin aktiviteleri tercih edin.
• Yumuşak ve eliyle kavrayabileceği bir uyku arkadaşı edinmesini sağlayın.
• Bebeğiniz uykusundan ağlayarak uyandığı zaman yatağından kaldırmadan onu rahatlatmaya çalışın.
• Uyku ritüelleri oluşturmak (kitap okuma, masal anlatma, sakin müzikler dinleme gibi) işinize yarayabilir.
• Hastalık veya farklı bir yatakta uyumak gibi durumlar bebeğinizin uyku düzenini olumsuz etkileyebilir. Bu durumlarda sabırlı olun ve eski rutininizi geri kazanmak için kararlı davranın.
• Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver İskender, “Uyku sorunu ile karşılaşan ebeveynlerin, bebeklerinin uyumadan önce neler yaşadıklarını dikkate almaları ve gözlemlemeleri gerekir. Önemli olan bebek uyandığında ne yapılması gerektiğinden çok, bebeğin uyumasına engel olan faktörlerin anne ve baba tarafından fark edilmesi” diyor. Günlük düzende yaşanan değişiklikler, diş çıkarma gibi dönemler uyku sorunlarını beraberinde getirebilir. Siz de sorunun kaynağını bulursanız çözüme daha kolay ulaşabilirsiniz.