İpler Kimin Elinde Olmalı?

Yönetimi çocukların ele geçirdiği yeni nesil aile modellerine sıkça rastlıyoruz son yıllarda. Peki, her istediği yapılan, fazlasıyla söz hakkı verilen çocukların ileriki yaşlarında onları neler bekliyor hiç merak ettiniz mi? Uzmanlar, mutsuz ve talepkar çocuklar yetiştirmemek için anne babaların kurallar koymaları gerektiğini söylüyor.

İpler Kimin Elinde Olmalı?

Geçmiş yıllarda anne ya da babaların sadece bir göz işaretinden ne demek istediğini anlar, sadece bize fikrimiz sorulduğunda cevap hakkımızı kullanırdık. Şimdilerde çocukların patron olduğu aile modellerinin hızlıca yaygınlaştığını görüyoruz. Peki, çocukların fikirleriyle yönetilen, onların isteklerinin ilk sırada olduğu bu yaşam şeklinin doğurduğu sonuçların neler olduğunu merak ediyor musunuz? Bu tutumun çocukların psikolojik gelişimdeki etkilerinin çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, çeşitli avantaj ve dezavantajlardan bahsediyor.

Kişilik gelişimi için söz hakkı verin ama esnek kurallarla!
Çocuğunuzun kişilik gelişimi ve sosyalleşmesi açısından tabii ki onun da fikrini almalı ve ona söz hakkı vermelisiniz. Ama bunu yaparken onların sınırlarının sizin tarafından konmasına ihtiyaç duyduğunu da unutmamak gerek. Esnek bazı kurallar ile fikrini dile getirmesini sağlayıp, şımarıklık yapmasını engellemeniz mümkün. Tabii ki kuralları sizin de delmememiz şartıyla!

Abartılı bir biçimde fikrini sormayın!
Çocuğunuzu strese sokacak şekilde üzerine giderek soru sormaktan sakının. Bazen bu tür durumlar çocuğunuzu daha içine kapanık bir hale getirebilir. Tabii ki bazen de onların fikrinin önemsenmesini kullanıp, istediklerini yaptırmak için ebeveynlerin sınırlarını zorlayabiliyorlar. Onların fikrini alacağınız konularda sınırları olduğunu belirtmeyi de unutmayın. Peki hangi konularda çocuklarımıza söz hakkı vermeliyiz?

Çocuğunuza aileniz içinde sunduğunuz hayat ile ilerde tek başına kaldığında sosyalleşeceği ortamlar arasında uçurumlar oluşturmayın. Çocuğunuz, paylaşmayı da, kaybetmeyi de, kazanmayı da sizin yanınızda öğrensin.
Onun fikirlerini dinleyin ama her istediğini yerine getirmeyin. Her istediğini elde eden çocuklar ileride küçük şeylerden mutlu olmayı bilmediklerinden, beklentileri gerçekleşmediğinde daha mutsuz ve sorunlu bireyler haline geliyor.
Onunla karşılıklı anlaşmalar yapın. Bu şekilde çok istediği bir şeyi elde etmek için çaba sarfetmesi gerektiğini öğrenecektir.