Kış geldi haydi herkes kayağa

Nerede ve nasıl başlayacağınızı bilemiyorsunuz…

Kış geldi haydi herkes kayağa

Nerede yemeli?
Yoğun bir kayak gününde öğle ya da akşam yemeği için Polat Sports Bar&Restoran’ı ya da Polat Renaissance’ın açık büfesini tercih edebilirsiniz. Kaymaya ara vermeden hızlıca birşeyler atıştırmak istiyorsanız, Dedeman Otel’in yanında yer alan büfeleri deneyebilirsiniz.

Nerede kalmalı?
Dört yıldızlı Dedeman Palandöken Ski Lodge’u, daha ekonomik bir seçenek için ise Palan Otel’i tercih edebilirsiniz.

Kayak Kiraları: Günlük 20-60 TL,
Board Kiraları: Günlük 30-60 TL,
Özel kayak ve board dersleri: 100-150 TL arasında değişiyor.
Kayak Türkiye’nin sahibi Şadi Koç, kayak için Palandöken’i tercih edenlerin Ejder Pisti’ni denemesini öneriyor.
Kartepe’ye gidenler ise hafta içi pist dışında bol bol kar kayağı yapmalılar…

En popüler kayak merkezi: Uludağ
Uzun yıllardır Uludağ’da gençlere yönelik snowboard ve kayak kampları düzenleyen Caddebostan Gençlik Kampları Genel Müdürü Hakan Sönmezöz, yeni başlayanlar için Uludağ ikinci bölge pistlerini öneriyor. Birinci bölgede ise telesiyeje yakın ve daha tenha olması nedeniyle Cennet pistini tavsiye ediyor. Tecrübeli kayakçıların ise Kuşaklıkaya pistindeki yeni Ağaoğlu, dörtlü kapalı detachable liftle, Uludağ’ın en yüksek noktasına çıkmasını öneriyor. “Snowboard yapanlar ise ikinci bölge liftlerinin birleşme noktasında yer alan Hi-gravity Snowpark’ı denemeli” diyor. Bir kayak arası verelim, sıcak bir şeyler içelim derseniz Mountain Otel’in cafesinde sıcak çikolatayı denemelisiniz. Gece hayatı sevenler ise İstanbul’daki gece kulüplerini aratmayan Red Room’u denemeli.Fransız Alpleri’nin beyaz büyüsü Courchevel’de lüks kar tatili
Kayak tatilinizi yurtdışında geçirmek istiyorsanız, Kuzey Alpleri’nin tam ortasında, dünyaca ünlü Trois Valeés’de (Üç Vadi) yer alan Courchevel’i tercih edebilirsiniz. Burası, diğer vadiler Meribel ve Val Thorence’ya kayarak geçiş imkanı sağladığından, 600 kilometrelik pist ve 189 adet liftle dünyanın en geniş kayak alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Courchevel, farklı yüksekliklere (1550, 1650 ve 1850 metre) ve mimari özelliklere sahip olan üç bölümden oluşuyor. 1850 metrelik en yüksek tepe, jet sosyeteye ev sahipliği yapıyor. 1650 metre, seçkin otelleri ve ekonomik fiyatları ile daha çok genç kayakçıların ilgi odağı. 1550 metre ise yeni başlayan kayakçılar ile çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Courchevel’de 49 adet yeşil, 89 adet mavi, 116 adet kırmızı ve 37 adet siyah pist bulunuyor. Sırf bu özelliği bile, Courchevel’in her seviye ve kategorideki kayak ve snowboard severlerin ilgisini çekmesine yetiyor. Bunun yanı sıra; kapalı havuz, sauna, şık restoranları bulunan sayısız lüks otel ile de kayakçıların keyifli bir tatil geçirmesine imkan sağlıyor.

Kayak çıkış kartları ( SKI PASS):

• 6 günlük çıkış kartının bedeli yetişkinler için 194 euro, 13 yaşından küçük çocuklar için 136 euro.
• Bir günlük çıkış kartının bedeli yetişkinler için 32.4 euro, 13 yaşından küçük çocuklar için 24.7 euro.
• 6 günlük ’Üç Vadi’ çıkış kartı yetişkinler için 235 euro, 13 yaşından küçük çocuklar için 177 euro.
• Anne, baba ve 18 yaşından küçük iki çocuk için 6 günlük çıkış kartının bedeli 621 euro, ’Üç Vadi’ çıkış kartı bedeli ise 721 euro.
* Dikkat! Çıkış kartları için vesikalık fotoğraf gerekiyor.

KayaK ve snowboard dersi:
ESF 1850, ESF 1650, ESF 1550 Guides de Courchevel ve sadece yetişkinlere ders veren Magic In Motion, Courchevel’de kayak ve snowboard dersi alabileceğiniz merkezler.

Nerede kalmalı?
1850 metrede, pistlere yakın, ailece keyifle vakit geçirebileceğiniz La Sivoliere, Le Lana ya da Cheval Blanc’ta kalabilirsiniz. 1650 metrede ise Himalaya mimarisi ve zen felsefesine göre döşenmiş Manali ya da yakın zamanda tamamen yenilenen Le Portetta’yı deneyebilirsiniz. Otelde kalmak istemiyorsanız, altı odalı Chalet Eglantier Villaları ve 300 metrekare büyüklüğünde, 12 odası olan ve tüm gün bir hizmetçinin size yardım ettiği Chalet Nameste’de kendinizi evinizdeymişsiniz gibi hissedebilirsiniz.

Gece hayatı
Yemek sonrasında Le Bar Des Airelles’te şöminenin karşısında kırmızı şarabınızı yudumlayabilir ya da La Grange, Le Kudeta (eski Le Kalico) veya en trendy gece klübü olan Les Caves De Courchevel’de sabaha kadar dans edebilirsiniz.

Nerede yemeli?
Kayak sonrasında 1850 metrede yer alan ve müşterilerine gurme bir mutfak sunan Carlina, geleneksel Fransız mutfağı mönüsüne sahip L’anerie ya da 1650 metrede Le Signal liftinin yanında yer alan La Casserole restoranda lezzetli bir öğle ya da akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Yurt dışında ekonomik kayak tatili pamporovo (bulgaristan)
Bulgaristan’ın dört büyük kayak merkezinden en gelişmiş, yerli ve yabancı kayakseverler tarafından en çok rağbet edilen kayak merkezi Pamporovo, aynı zamanda Doğu Avrupa’nın en önemli kayak beldelerinden de biri. Pamporovo, Rodop Dağları’nın zirvesini oluşturan Snejanka Tepesi’ni (1926 metre) de bünyesinde barındırıyor. Pistler, 1600-1926 metre arasında yüksekliklere sahip. Pamporova’da; bir adet yeşil, üç adet mavi, dört adet kırmızı ve üç adet siyah pist olmak üzere toplam 11 pist var. Otel, kayak çıkış kartları ve özel kayak ile snowboard derslerinin fiyatlarının, Avrupa’daki diğer birçok kayak merkezine göre daha uygun olması nedeniyle Pamporovo, son birkaç yıldır Türk kayakçıları da ağırlamaya başladı.

Kayak çıkış kartları (SKI PASS):
• 6 günlük çıkış kartının bedeli yetişkinler için 109 euro, 13 yaşından küçük çocuklar için 69 euro.
• 13 günlük çıkış kartının bedeli yetişkinler için 201 euro, 13 yaşından küçük çocuklar için 156 euro.

Nerede kalmalı?
Pamporovo’da her biri en az dört kişi için düzenlenmiş Malina Villaları’nda ya da içerisinde yüzme havuzu, sauna ve bowling salonu da olan Otel Perelik’te kalabilirsiniz.

Nerede yemeli?
Kayarak geçen yorucu bir günün ardından akşam yemeğini, dünya mutfağı sunan The White Hart’ta yiyebilirsiniz. Ayrıca, ziyaretçilerine geleneksel Bulgaristan mutfağı sunan ve bölgenin en eski restoranı olan Chevermeto ya da hem Bulgaristan hem de dünya mutfağını mönüsünde bulunduran The White House da yemek için iyi seçenekler.

Gece hayatı
Pamporovo’da bar ve gece kulüplerinde giriş ücreti alınmıyor. The White Hart’ın restoran kısmının yanında bu kışın en gözde mekanı olacak bir bar bulunuyor. Perelik Otel’in lobisinde bulunan BJ’s ve Hotel Snejanka’nın giriş katında bulunan Dak’s da ziyaretçiler tarafından ilgi gören mekanlar arasında.

Yurt içinde kayak tatili
Resort Kartepe’nin kolay ulaşılabilir olması ve tepeye tırmanışın 20-25 dakika sürmesi, günübirlik kayabilme imkanı sağlıyor. İstanbul’dan Kartepe’ye araba ile ortalama bir saatte gidilebiliyor. Kartepe’de dört ana lift ve 1 yeşil, 7 mavi, 2 kırmızı ve 2 siyah olmak üzere her zorluk seviyesinde toplam 12 pist bulunuyor. Pist uzunlukları ise 400-3500 metre arasında değişiyor. Bu nedenle, hem acemi hem de tecrübeli snowboard ve kayakçıların tercih ettiği bir kayak merkezi burası. Herşeyin ötesinde kayak ya da board yaparken Sapanca Gölü’nün eşşsiz manzarasını da seyredebiliyorsunuz.

Kayak çıkış kartları (SKI PASS):
Bir günlük çıkış kartının bedeli, hafta içi 50 TL, hafta sonu ise 75 TL.

Kayak ve snowboard dersi:
Kartepe eteğinde ve Maşukiye girişinde çok sayıda kayak odası bulunuyor. Kayak sporunu ilk kez deneyecekseniz; kayak malzemesi kiralamak, teknik destek istemek ve bilgi ya da kayak ve snowboard dersi almak için Penguen Tepe Kayak Odası’na uğrayabilirsiniz.

Nerede yemeli?
Kaymaya başlamadan önce sıkı bir kahvaltı için köy kahvaltısı servis eden Bizim Ev veya Şirin Gözleme’yi, öğle yemeği için Sapanca Gölü’nün eşsiz manzarasını seyredeceğiniz Motali Restoran’ı tercih edebilirsiniz. Maşukiye bölgesinin lezzetli alabalıklarından yemek için ise Akasya ya da Değirmen Alabalık Çiftlikleri’ni deneyebilirsiniz.

Kaymayı sevenler için uzun pistler

Palandöken, Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından dünyanın ikinci büyük kayak merkezi olarak nitelendiriliyor. Palandöken Kayak Merkezi’ndeki toplam 28 kilometre uzunluğundaki pistler dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer alıyor. En uzun pist 12 kilometre uzunluğunda... Palandöken Kayak Merkezi’nin slalom ve büyük slalom yarışmaları için iki tescilli pisti de (Ejder ve Kapıkaya) bulunuyor. Palandöken’de 8 adet yeşil, 9 adet mavi, 3 adet kırmızı ve 4 adet siyah pist bulunuyor. Palandöken 2011 yılında dünyanın en önemli spor etkinliklerinden biri olan Universiade Kış Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapacak.

Kayak ve Snowboard dersi:
Dedeman Otel, Polat Renaissance ve Dedeman Ski Lodge’un kayak okullarını deneyebilirsiniz.