Selülitle savaş

İyi ve sağlıklı beslenme sayesinde selülitlerden kurtulmak sandığınızdan daha kolay!

Selülitle savaş

A VİTAMİNİ VE BETA KAROTENLERİ UNUTMAYIN
A vitamini ve beta karoten hücre yenilenmesini sağlar. A vitamini önemli bir antioksidan olduğu için vücudumuzun ve cildimizin enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Beta karoten, A vitamininin değişik bir formudur; turuncu ve kırmızı sebzelerde bulunur, serbest radikallere karşı savaşarak, kolajen ve elastin yapıları korur. A vitamini havuç, kayısı, ıspanak, kabak, brokoli, kavunda bulunur.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİ SIKLIKLA TÜKETİN

Yeşil yapraklı sebzelerin içeriğinde bulunan lutein ile cildinizin esnekliğini sağlayarak elastin üretimine katkıda bulunabilirsiniz. C vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler aynı zamanda gerekli proteinlerin vücuttaki işlerini tam anlamıyla yapabilmesine de yardımcı olur. Ispanak, roka, lahana bu tip yapraklı sebzeler arasında yer alır.

Halk arasında yaygın olarak portakal kabuğu görüntüsü olarak bilinen selülit, yaş sınırı gözetmeksizin pek çok kadının yaşadığı sorunlardan biri kuşkusuz. Cildimize elastikiyetini kazandıran unsurlar bağ dokusunda bulunan kolajen ve elastindir, oysa cildimiz, sağlıksız beslenme, güneş ışınları, sigara, alkol, çevre kirliliği gibi faktörlerden olumsuz etkileniyor. Bunun sonucunda da kolajen ve elastin doku yıpranıyor, cildin elastikiyeti azalıyor. Uzmanlar yeterli miktarda su içmenin selülit oluşumunun engellenmesinde çok etkili olduğunu söylüyor. Aşırı miktarda tüketilen kahve, çay ve asitli içeceklerin ise selülit oluşumunu pekiştirdiği de rivayetler arasında.
Selülitin en sık görüldüğü bölgeler uyluklar, kalçalar ve baldırlar. Hormonal nedenler, dokularda su tutma özelliği nedeniyle selülite zemin hazırlıyor. Yine, günümüzde sürdürülen hareketsiz yaşam ve iş koşullarının getirdiği masa başında oturarak yapılan işler, lenfatik sistem ve kan dolaşımını zayıflatıyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Banu Kazanç, “Artan yağ dokusunun kolajen ve elastin yapılarını yıkıma uğratması ve yağların yukarıya doğru çıkıntılar oluşturması ile cilt üstünde selülit adını verdiğimiz pürüzlü bir görünüm oluşur. Selülit vücudun yağ dokularıdır” diyor ve selülitten korunmak için nasıl bir beslenme yöntemi uygulamamız gerektiğini anlatıyor. Kazanç’a göre bu durum, suyun belirli bölgelerde toplamasının ve selülit oluşumunun da nedeni.

DEPOLANAN YAĞ MİKTARINI AZALTIN

Selülit ile mücadelede izlenecek en etkili yol, vücutta depolanan yağ miktarını azaltmak olmalı. Sadece diyet yaparak selülitlerden kurtulmanız mümkün olmasa da, beslenmenin düzenlenmesi, selülit oluşumu ve ilerlemesine karşı önemli bir destek sağlar. Bunun için uygun bir beslenme programı, düzenli egzersiz, inceltici kremler kullanmak, lenf drenajının sağlanması, masaj gibi yöntemler ve farklı uygulamaların bir arada kullanılması ile başarı kazanmak mümkün olur.

ÖRNEK MÖNÜ
KAHVALTI
•     4 kaşık müsli
•     3 kaşık yoğurt
•     1 avuç taze nar
ARA
•     5 adet ceviz
•     10 adet badem
ÖĞLE
•     250 gr balık
•     İstediğiniz kadar salata (roka, marul, maydanozdan hazırlanmış mevsim yeşillikleri üstüne limon suyu)
ARA
•     1 bardak süt
•     2 adet yulaflı bisküvi
AKŞAM
•     Bir tabak sebze yemeği (kabak, semizotu, brokoli, pazı, kereviz gibi)
•     1 kase yoğurt
•     Bir dilim ekmek
GECE
•     1 dilim taze ananas