Cinsel sorunlara bye bye!

Cinsel sorunlar çözümsüz değil!

Cinsel sorunlara bye bye!


Sağlık testi de gerekli

Terapistinizle yaptığınız görüşmenin ardından, fiziksel bir hastalığınızın olup olmadığının tespit edilebilmesi için, sizden bazı testleri yaptırmanız da istenebiliyor. Çünkü, hormonların az veya çok salgılanması, diyabet, kalp-damar hastalıkları ile kist oluşumu gibi çeşitli hastalıklar, cinsel yaşamı sabote edebiliyor. Dolayısıyla, fiziksel bir hastalığınız varsa, öncelikle bu sorununuzun ortadan kaldırılması için ilaç veya cerrahi tedaviden yararlanılabiliyor. Diyabet veya ruhsal sorunların tedavisinde kullanılan bazı antidepresanlar da, yan etki olarak cinsel isteksizlik veya vajinada kuruluk gibi çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Eğer, bu tarz bir rahatsızlığınız varsa, doktorunuz gerekli gördüğü takdirde, size başka bir ilaç da önerebiliyor. Yaşam öykünüzün detaylı bir şekilde ele alınması, kişilik testleri ve fiziksel muayenenin ardından, sıra cinsel terapiye geliyor ve cinsel sorunlarla vedalaşmak kolaylaşıyor.
Önemli olan, zaman kaybetmeden tedavi için doğru merkeze başvurmamız ve bize verilen ev ödevlerini aksatmadan yerine getirmemiz! Biz de cinsel terapiyle ilgili bilinmesi gereken tüm detayları Acıbadem Sağlık Grubu Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi'nden Psikiyatrist Doç Dr. Cem İncesu ve Hattat Kliniği'nden Psikolog Meliha Karaya'ya sorduk!

Öykünüz dinleniyor
Cinsel yaşam öykünüz, terapide izlenecek olan yolun belirlenmesinde son derece önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle terapistiniz, öncelikle cinsel hayatınız hakkında detaylı bilgi edinmek için size çeşitli sorular yöneltiyor. Cinsel eğitimi kimden aldınız, ilk deneyiminizi nasıl yaşadınız, çocukluk ve ergenlik döneminde cinselliği nasıl algıladınız, tacize uğradınız mı? Görüşme sırasında bu ve bunun gibi pek çok sorunun yanıtı alındıktan sonra, cinsel yakınmalarınız hakkında yine detaylı bilgiler ediniliyor. 'Sıkıntılarınız ne zaman başladı, nasıl gelişti, partnerden partnere farklılık gösteriyor mu, herhangi bir fiziksel veya ruhsal hastalığınız var mı?' gibi sorular yöneltilerek cinsel sorununuz net bir şekilde ortaya konuyor.

Kimimiz cinsel soğukluktan yakınıyor, kimimiz vajinusmustan... Ayrıca, bir de orgazm sorunumuz var ki, çoğumuz ne yapacağını şaşırıyor bu konuda. Cinsel ilişkide zirveye ulaşmanın keyfine varabiliyorsanız, ne mutlu size! Çünkü araştırmalar, ülkemizde kadınların yüzde 38'inin orgazm güçlüğü çektiğini ortaya koyuyor. Erkeklerin de cinsel yaşamları pek parlak değil, doğrusu. Her ne kadar ''geç boşaldıkları'' konusunda her zaman övünseler de, araştırmalara göre, ülkemizde erkeklerin yüzde 42'si erken boşalma sorunundan yakınıyor. Erkeklerin en büyük kabusu olan ''ereksiyon'' sorununu ve ''performans'' anksiyetesini de unutmamakta yarar var.

Aslında günümüzde bu şikayetlerimize karşı güçlü bir silahımız var: Cinsel Tedavi Klinikleri! Sayıları gün geçtikçe artan bu merkezlerde üroloji, jinekoloji ve psikiyatri uzmanlarından oluşan ekipler, her türlü cinsel sorunlarımızdan kurtulmamıza yardımcı oluyorlar. Bu tür merkezlerde, özellikle fiziksel nedenlerin bulunmadığı vajinusmus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu gibi cinsel işlev bozukluklarının iyileştirilmesinde son derece başarılı sonuçlar elde ediliyor.