Her mevsim farklı

Soğanlardan uyanan renk renk, dalları neşelendiren güzeller keşfedilmeyi bekliyor.

Her mevsim farklı

Orkide (Phalaenopsis)
Çiçeklenme süresi uzun ve çiçekleri dayanıklıdır. Türlerine göre çiçek açma süresi farklılık gösterir. Çiçekleri naziktir, elle temastan hoşlanmaz. Rüzgar almayan korunaklı bir yerde saksıda yetiştirebilirsiniz. Orkide toprağı piyasada bulabileceğiniz özel bir karışımdır. İhtiyacı olan tüm maddeleri bu toprakta ona verirsiniz. Yaprakları kalın ve etlidir. Bitkinizin sağlıklı olup olmadığını yaprağın yeşil tonundan anlayabilirsiniz. Yaz aylarında bol su ister. Soğuk su asla vermemelisiniz. Farklı tür orkidelere kesme çiçek olarak tasarımlarda yer verebilirsiniz.Nergis (Narcissus)
Baharın bir başka kokulu müjdecisi olan nergis, sarı, beyaz, turuncu tonlarında farklı çiçek yapısıyla dikkat çeker. Soğanlı bir bitki olan nergis, organik maddece zengin, nemli, kumlu toprakları sever. Saksı dışında bu göz alıcı bitkiyi vazoda güneş gibi parlayan enerjisiyle misafir edebilirsiniz.
Mevsim sürprizleri
Vazoda bir aranjman hazırlarken mevsimin meyveli çalı gruplarından da yararlanmayı unutmayın. Solanum, Pyracantha, Waks türleri bugünlerde kırmızı ve beyaz meyveleriyle tasarımınızda yerini almayı bekliyor. Saksı içinde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bu bitkilerin çeşitlerini arttırabilirsiniz.
Lale (Tulipa)
Beyaz, pembe, kırmızı, sarı, mor gibi farklı renkleriyle zarif bir görüntüye sahiptir. Baharın simgesi gibidir. Laleyi vazo içinde iç mekanda kullanabilirsiniz. Saksı içinde toprakta yetiştirmek istiyorsanız, aynı saksıya Arap sümbülü gibi diğer bahar soğanlarını ekleyerek görsel bir şöleni bahçenize davet edebilirsiniz. Organik maddece zengin toprakta mutlu olur.
Sümbül (Hyacinthus)
İster pembe, ister mor isterseniz beyaz olan soğanlı bu bitkiyi saksıda veya vazoda yetiştirebilirsiniz. Hatta el buketinde de farklı formuyla şık bir görüntü sergiler. Sümbülün de diğer soğanlı bitkiler gibi çiçeklenme döneminin ardından soğanını uygun bir şekilde saklayarak gelecek sene çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Saksıda yetiştiriyorsanız nemli toprak sevdiğini unutmayın. Serin yerlerden hoşlanır.
Erengül (Ranunculus)
Form olarak güle benzemesine rağmen farklı bir ailedendir. Ranuculaceae ailesinden olan rengarenk çiçeklere sahip erengüller kokusuzdur. Çiçekleri katmerli olan bu bitkiyi bahçede veya kesme çiçek olarak vazoda yetiştirebilirsiniz. Geçirgen ve nitelikli bahçe toprağında güneşli bir yer ayırmanız bahçede onun için yeterlidir. Dikim yaptığınız toprağı beslemek için gübre takviyesi yapmanız gereklidir. Çiçeklerini solmasına yakın kesmelisiniz. Bu sayede yeni açacak olan çiçeklere fırsat vermiş olursunuz.
Yazı: Selen Okan/EvBahçe

Kimi çiçek vazoları süsler, kimiyse toprak içinde tüm güzelliğiyle salınır. İster  iç mekanda olsun, ister pencere önünde ya da balkonda hiç fark etmez! Çiçek her mevsim her haliyle göze güzel görünür. Işıltısıyla insanın yüreğini ısıtır. Ancak bu mevsim, diğerlerine göre biraz daha şımarık. Yüzünüzde tebessüme yol açacak çiçekleri her yere yerleştirin. Nergisler, laleler, sümbüller ve diğerleri... Farklı türleri tek başına kullanarak veya birkaç türü karıştırarak renkli aranjmanlar hazırlayabilirsiniz.