İştah kabartan reçeteler!

Sonbahar günlerine enerjik bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Rotamızı Amerikan konseptinin iştah kabartan adresi Rustyfork’a çeviriyoruz ve Şef Batu Başaran’ın bizler için hazırladığı lezzetleri keşfediyoruz.

İştah kabartan reçeteler!

Prodüksiyon: Selen Tanyeri
Fotoğraf: Nurdan Usta
Not: Sunumlar Elele dergisi için özel hazırlanmıştır.


İştah kabartan reçeteler! - Resim : 1
Cowboy steak
Hazırlama süresi: 45 dakika
Kaç kişilik: 1

Malzemeler
• 325 gr tereyağı
• 70 ml zeytinyağı
• 75 gr kuru soğan
• 6 diş sarımsak
• 60 ml beyaz şarap
• 60 ml tavuk suyu
• 10 gr tabasco sos
• 7 gr karabiber
• 9 gr tuz
• 1/2 lime suyu
• 15 gr bourbon viski
• 500 gr bebek patates
• 3 dal taze kekik
• 1 dal biberiye
• 5 çorba kaşığı ayçiçek yağı
• 450 gr dana pirzola

Hazırlanışı
Tavayı kızdırıp 30 ml zeytinyağını ekleyin ve ince doğranan 1 diş sarımsakla, ince doğranmış soğanı soteleyin. Rengi dönüp kokusunu bıraktığında şarabı ve tavuk suyunu ekleyin. Kıvam koyulaşınca, ateşten alıp soğutun. Ardından bir kapta, oda sıcaklığındaki 250 gr tereyağıyla karıştırın. İçine tabasco sos, 1 gr karabiber, 2 gr tuz, lime suyu ve bourbon viskiyi ekleyerek harmanlayın. Karışımı streç film ile silindir ya da kare formu vererek sarıp buzlukta soğutun. Garnitürleri hazırlamak için bebek patateslerin kabuklarını soymadan iyice yıkayın ve kurulayın. Önceden kaynamış suya atıp ortalama 20 dakika haşlayın. Ilındıktan sonra elinizle hafifçe sıkın. Patatesler ortadan çatlayabilir ama parçalanmamasına dikkat edin. Tavaya 2.5 çorba kaşığı ayçiçek yağını, 2 dal kekiği ve 3 diş sarımsağı ekleyin. Yağ kızıp, baharatların aroması çıkınca malzemeleri çıkarın. Patatesleri bu yağda kabukları sertleşene kadar kızartın ve servis etmek üzere tabağa alın. Etin tümü, 5 gr tuz, 5 gr karabiber ve 40 ml zeytinyağıyla marine edin. 30 gr ayçiçek yağıyla kızdırdığınız tavada etin iki tarafını, yüksek ateşte mühürleyin. 75 gr tereyağı, 2 diş sarımsak, 1 dal biberiye ve 1 dal kekiği de üzerine ekleyin. Kısık ateşte aromatize olan yağı 1 çorba kaşığı ile sürekli ete yedirerek, her iki tarafını da 2’şer dakika pişirin. Eti 5 dakika dinlendirin ve garnitürleri yerleştirdiğiniz servis tabağına alın. Dolapta soğuttuğunuz ve katılaşan steak butter’ı da etin üzerine ekleyerek Cowboy Steak’i servis edebilirsiniz.

İştah kabartan reçeteler! - Resim : 2
Izgara somon salatası
Hazırlama süresi: 2.5 saat
Kaç kişilik: 1

Malzemeler
• 120 gr kılçıkları ve derisi temizlenmiş somon
• 3 gr tuz
• 1 gr karabiber
• 10 gr zeytinyağı
• 80 gr maskolin
• 80 gr bebek ıspanak
• 10 gr kapari
• 20 gr dilimlenmiş portakal
• Kırmızı soğan turşusu
Portakal Vinegret sosu için
• 70 gr portakal suyu
• 200 ml zeytinyağı
• 5 gr tuz

Hazırlanışı
Somonu, tuz, karabiber ve yağ ile marine ettikten sonra önceden ısıtılan ızgara tavasında ya da ızgarada, içi kurumayacak ve suyunu bırakmayacak şekilde pişirin. Ispanak yapraklarını ve maskoliniyi suda yıkayarak temizleyin. Dilimlenmiş portakalları, kapariyi, kırmızı soğan turşusunu, yeşilliklerle ayrı bir kasede buluşturun. Ayrı bir yerde salata sosunun malzemelerini homojen bir kıvama gelene kadar iyice karıştırın. Ardından salata kasesine yeşilliklerin üzerine sosu ekleyerek iyice harmanlayın. Tüm karışımı servis tabağına aldıktan sonra pişen somonu yanına ekleyebilirsiniz. Kırmızı soğan turşusu yapımı için; 200 gr beyaz sirke, 100 gr şeker, 10 gr tuz, 1 parça yıldız anason ve 2 parça kakuleyi sos tenceresinde kaynatın. 300 gr kırmızı soğanı, kabuklarını soyup istediğiniz formda doğrayın. Sirke karışımını bir kavanoza boşaltın ve içine doğranmış soğanları ekleyin. Kavanozun kapağını kapatın ve hemen ardından ters çevirerek 2 saat bekletin. Ardından servis edebilirsiniz.

İştah kabartan reçeteler! - Resim : 3
Bourbon BBQ Chicken
Hazırlama süresi: 1 saat
Kaç kişilik: 1

Malzemeler
• 200 gr tavuk göğsü
• 15 gr rendelenmiş kuru soğan
• 6 gr dövülmüş sarımsak
• 45 gr esmer şeker 
• 180 gr ketçap
• 25 gr worchestershire sos
• 30 gr pekmez 
• 25 gr eritilmiş tereyağı 
• 2 gr tuz
• 2 gr karabiber
• 10 gr dijon hardal
• 3 cl bourbon viski

Hazırlanışı
Tavuk dışında kalan tüm malzemeyi karıştırın ve iki farklı yere ayırın. Sosun yarısı ile tavuk göğsünü marineleyip 1 gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız tavuğun marinesini üzerinden sıyırıp zeytinyağı, tuz ve karabiber ile tatlandırın ve önceden ısıtılmış dökme ızgara tavada veya ızgarada altı üstü renk alacak kadar mühürleyin. Ardından bir fırça yardımıyla kalan marine karışımını tavuğun iki yüzüne de iyice sürün. Hemen ardından 180 derecede ısıtılmış fırında 5 dakika kadar pişirmeniz yeterli.

Texas caviar salad
Malzemeler
• 200 gr haşlanmış kuru börülce
• 20 gr jalapeno turşu, küp küp doğranmış
• 50 gr kapya biber, küp küp doğranmış
• 60 gr kırmızı soğan, küp küp doğranmış
• 25 gr Meksika fasulyesi
• 20 gr tane mısır 
• 3 gr kişniş otu, ince şerit halinde kesilmiş 
• 1 gr tuz 
• 1 gr karabiber 
• 20 gr kırmızı şarap sirkesi ya da balzamik sirke
• 80 gr zeytinyağı

Hazırlanışı
Sirke, zeytinyağı ve baharatlar harici tüm malzemeleri bir kapta iyice harmanlayarak karıştırın. Ardından bu karışıma tuzu ve karabiberi ekleyin. Baharatları homojen bir şekilde karıştırın. Sos kabında sirkeyi ve zeytinyağını da karıştırın ve salataya döküp tekrar karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra tavuğu tabağa yerleştirebilirsiniz.

İştah kabartan reçeteler! - Resim : 4
Brownie
Hazırlama süresi: 50 dakika
Kaç kişilik: 1

Malzemeler
• 400 gr tereyağı 
• 600 gr bitter çikolata
• 380 gr şeker 
• 5 adet yumurta
• 300 gr un
• 80 gr kakao
• 2 gr tuz 
• 50 gr ceviz 

Hazırlanışı
Çikolata ile tereyağını benmari usulü eritin. Yumurta ile şekeri iyice çırparak, kabartın. Erimiş olan çikolatayı bu karışıma ekleyin. Ardından unu, kakaoyu ve tuzu ilave edin. Fırın tepsisini yağlayın. Hazırladığınız kek harcını 3-4 santimetre kalınlıkta olacak şekilde tepsiye dökün. Üstüne iri dövülmüş cevizleri eşit miktarda serpin. 180 derecede, 30 dakika boyunca pişirin. Pişen tatlıyı tabağa aldıktan sonra arzu ederseniz yanına vanilyalı dondurma da ekleyebilirsiniz.