Kadınlar ne ister?

Ülkemizde modern yöntemlere bakış birçok Avrupa ülkesinden farklı oluyor.

Kadınlar ne ister?

Türkiye’de mevcut doğum kontrol yöntemleri neler?
Piyasaya yeni verilen ürünlerle birlikte artık dünyadaki birçok yöntem ülkemizde de mevcut. Doğum kontrol hapları, implantlar, hormonlu ve hormonsuz spiraller ve bu yıl piyasaya verilen aylık doğum kontrol halkası gibi...

Yöntem seçerken neye dikkat edilmeli?
Her kadına uygun tek bir doğum kontrol yöntemi yok. Medikal kriterler, hayat tarzı ve kullanım kolaylığı gibi etmenler yöntem seçiminde etkili oluyor. Farklı alternati?er arttıkça mevcut kullanım oranları da artıyor.

Bu yöntemlerin koruyuculuğu arasında ne gibi farklar var?
Aslında modern yöntemlerin tümünde koruyuculuk oranı oldukça yüksek. Teorik olarak yüzde 99 civarında. Farklılık ise, kadınların günlük hayatlarında en rahat edebilecekleri, kullanım kolaylığı  ve toleranslarına bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Hap kullanımı neden bu kadar düşük?
Eski jenerasyon haplarda kilo alımı, başağrısı, bulantı gibi yan etkiler sık görülürdü. Artık daha az hormon içeren yeni ürünler var ama her gün hap almak zor geliyor olabilir. Bir de hapa karşı önyargılı, bilgi ve eğitimi eksik kesim de var. Maalesef kısırlık, adet düzensizliği, yumurtalık kistleri, endometriozis, tüylenme, saç dökülmesi gibi sorunların takip ve tedavilerinde yararlandığımız hap, iğne, halka vb. hormonal kontrasepti?erin halen kısırlığa yol açtığına inanan cahil ve bilgisiz insanlarımız mevcut.

Geri çekilme sizce neden bu kadar yüksek oranda?
Gerçekten çok yüksek. 5 yılda bir düzenli olarak yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın 2008 sonuçlarında da görüldüğü üzere, bu oranda yıllardır pek bir değişiklik yok. Aslında bu yöntemde neredeyse her 3 ilişkiden birinde hamile kalma olasılığı var. Geçmişteki mevcut alternati?eri denemiş ve kendisine uygun metodu henüz bulamamış kadınlar ve çiftler bu yönteme kendilerini mecbur hissediyor. Hapı kullanmış, olmamış, spiral istemiyor, eşi kondom kullanmaya da yanaşmıyor, o nedenle bu yönteme başvuruyorlar. Bence geri çekilme yöntemi, daha çok bir tercih değil, zorunluluk olarak görüldüğü için bu kadar yüksek bir oranda karşımıza çıkıyor. Ayrıca ülkemizde kişi başına gelir artmış görünse de, fakirlik oranı son derece yüksek ve bu yöntemin bedava olması da zorunluluklardan biri. Yine bilgi, eğitim ve tanıtım eksikliğine bağlı önyargıları da nedenler arasında sayabiliriz.

Yeni alternatif aylık doğum kontrol halkasından biraz daha ayrıntılı bahseder misiniz?
Aylık doğum kontrol halkası yaklaşık 5 cm. çapında, şeffaf, nobel ödülü kazanmış özel bir maddeden yapılmış. Esnek ve saydam bir yapısı var.  Uygulandıktan sonra vücut ısısı ve konsantrasyon farkına bağlı olarak kontrollü salınım yapıyor. Bu da, vücuttaki ilaç seviyesini yüzde 99 oranında yani etkili olacak seviyede tutuyor. Dolayısı ile hap alan kadınlarda olduğu gibi ilaç seviyesi her gün kanda iniş çıkışlar sergilememektedir.

Peki, bu yönteme beylerin bakışı nasıl?
Farklı tepkilerle karşılaşıyoruz.  Kondom kullanan erkekler eşlerini denemeleri konusunda motive ediyor. Libido üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren makaleler de var. Sanırım zaman içinde bu konuyu biz de gözlemliyor olacağız. Yurt dışı tecrübelerine göre, eşinin doğum kontrol halkası kullanmasına karşı erkeklerde negatif bir tepki görülmemiş. Türkiye’de nasıl tepkiler olacağını ise zaman içinde gözlemleyeceğiz.

Spiralin ipini hisseden beyler, bu halkayı hissetmeyecek mi?
Aslında böyle bir durum teorik olarak imkansız. Ama daha çok psikolojik olarak verilen bir tepki olabiliyor. Bu yüzden altında farklı sebepler olmalı.

Doğum kontrol halkasının ne gibi avantajları var?
Aylık doğum kontrol halkası piyasadaki en düşük doz hormon içeriğine sahip bir ürün, ayrıca her gün hatırlamak da gerekmiyor. Avrupa’da kulanımı çok yaygın. Malum kadınların gündelik temposu, çalışsa da çalışmasa da çok yoğun. Doğum kontrolü için pratik bir yöntem istemeleri çok normal.

Halka nasıl kullanılıyor?
Halka, bir aylık kullanım amacıyla geliştirilmiş. Fitil gibi vajinaya atılıyor. Yanlış uygulamak mümkün değil. Tam olarak nerede durduğunun etkinliği açısından bir önemi olmuyor. Halka vajinada 3 hafta bırakılıyor, ardından 1 hafta çıkarılıyor. Bu 1 haftalık dönemde kadının kanaması oluyor. Halka çıkarıldıktan tam 7 gün sonra yeni halka uygulanıyor. Başlangıçta ilk halka adet kanamasının 1-5. günleri arasında bir zamanda yerleştiriliyor.  

İlişki sırasında halka hissediliyor mu?
İstatistiklere göre, kadınların ve eşlerin büyük çoğunluğu halkayı seyrek olarak hissetmiş ya da hiç hissetmemiş.

Halka vajinadan dışarı düşer mi?
Anatomik farklılıklara bağlı olarak düşme oranı % 2.7 olarak açıklanmış.  

Halka kazaen düşerse ya da çıkarılırsa ne yapmak gerekiyor?
Halkanın düşmesi, çıkarılması durumunda soğuk ya da ılık suyla yıkanarak 3 saat içerisinde yerleştirilmesi öneriliyor.  

Halka, hangi kadınlar için uygun?
Hap almaktan sıkılmış, adet kanamalarının düzenli olmasını önemseyen kadınlar için çok uygun. Serviks problemi yaşamış, kronik ya da şiddetli kabızlık sorunu yaşayan  kadınlar için ise uygun değil.

Halka tamponla eş zamanlı kullanılabiliyor mu?
Evet.

Halka ilk kullanımından ne kadar süre sonra kontraseptif (gebelik önleyici) etkisini gösteriyor?
Kullanımının ilk gününden itibaren etki başlıyor. Fakat ilk 7 gün ek bir yöntem daha kullanılması öneriliyor.

Cinsel yoldan bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlıyor mu?
Hayır. Yalnızca bariyer kontrasepsiyon yöntemleri cinsel yoldan bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

EVLİ KADINLAR HANGİ KORUNMA YÖNTEMLERİNi KULLANIYOR?
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008 sonuçlarına göre: Kadınların yüzde 46’sı modern korunma yöntemlerini, yüzde 27’si ise geleneksel yöntemleri kullanıyor.  Kullanılan modern doğum kontrol yöntemlerinin başında; RİA, kondom, tüplerin bağlanması ve hap geliyor. Geleneksel yöntemlerde ise; geri çekilme ve takvim yöntemi başı çekiyor.