Minik dostunuzun ağzı mı kokuyor?

Eğer kedinizin ya da köpeğinizin dişlerinde renk değişikliği ya da kötü ağız kokusu olduğunu fark ederseniz mutlaka veterineri ziyaret etmelisiniz. Basit gibi görünen ağız kokusu rahatsızlığı çok daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Minik dostunuzun ağzı mı kokuyor?

Dişleri fırçalarken;
1. Bunu neşeli bir oyun haline getirin ve sabırlı davranın. Yani direkt macunu ve fırçayı alıp köpeğinizin ağzına yönelmeyin. 
2. Diş fırçalama işini kısa tutmaya bakın ve dişlerini fırçalarken onunla konuşun. Hatta ona mutlu olabileceği şeyler söyleyin. 
3. Mutlaka diş fırçasının tadını merak edecektir, onu engellemeyin ve diş macununu tanımasına izin verin.
4. Parmaklarınıza macundan alıp ön dişlerine sürmeye başlayın. Tabii ki bunu yaparken ona övgü dolu sözler söyleyin. Hatta mümkünse ödüllendirin.
5. Köpeğiniz diş macununa alıştıktan sonra yavaşça dişlerini süngerle ya da fırçayla temizlemeye başlayın. 
6. Dişlerini fırçaladıktan sonra onu mutlaka ödüllendirin. Ve bunu bir hafta boyunca bu şekilde devam ettirin.
Kediler için ise bu durum biraz daha farklı. Yetişkin bir kedinin 6-8 aylık olduğu dönemde kalıcı dişleri tamamlanmış olur. Diş taşları kedilerin en büyük sorunlarından biridir. Bu rahatsızlık ilerlediğinde kedinizin aşırı salya salgılamasına ve iştahsız olmasına neden olabilmektedir. Kedinizin dişini fırçalamak maalesef köpeğin ki kadar kolay değil. Kediler daha korkak ve şüpheci hayvanlar olduğundan diş fırçalama alışkanlığını küçükken kazandırmak büyük önem taşıyor. Çünkü belli bir süre sonra onun ağzına yabancı bir madde sokmak aranızda savaş çıkmasına neden olabilir. Kediler için de özel diş macun ve fırçalarından almak gerekiyor. Haftada bir iki kere mutlaka dişleri fırçalanmalı ve belirli periyotlar ile tartar temizliği için veterinere gidilmeli. Diş taşının oluşumunu geciktirmek için yapılacak en iyi şeylerden biri de kuru mama kullanmak. Bunu da unutmamak gerek. Kıtır ve sert kurabiyeleri de ödül olarak kullanabilirsiniz. Yazı: Ece Baban
Ağız kokusu iki yaşın üzerindeki kedi ve köpeklerin % 85’inde görülüyor. Kediler ağırlıklı olarak balık başta olmak üzere protein açısından zengin besinler tükettiğinden ağızları yemek sonrasında kokabilir. Bu durum yemekten hemen sonra görülür ve kısa sürelidir. Ancak ağız kokusu rahatsızlığı keskindir ve bozuk yemek kokusuna benzer. Diş ya da diş eti problemi olarak görülen bu hastalık ilerde dişlerin hızlı çürümesinin yanında karaciğer, böbrek sorununa neden olabilir.  Diyabet, mide hastalığı, böbrek sorunları ve akciğer rahatsızlıkları da aynı zamanda ağız kokusu yapabilmektedir. 
Sevimli ev arkadaşınızı küçüklükten itibaren diş fırçalamaya alıştırmadıysanız belirli bir yaştan sonra dişlerini fırçalamanız oldukça zor olacaktır. Bu durumu en az sıkıntıyla halletmek için işte küçük öneriler.
Köpeğinizin dişlerini rahatça fırçalayabilmek ya da köpeğinizi dişini fırçalamaya ikna edebilmek için öncelikle diş fırçalamayı hem kendiniz için hem de köpeğiniz için eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz. Bir oyunun parçasıymış gibi dişlerini fırçalamayı deneyin.  İlk yapmamız gereken diş macunu ve fırça seçimine dikkat etmek.  Mutlaka hayvanlar için üretilmiş özel diş macunundan kullanmalısınız. Çünkü bizler için üretilen diş macunları köpeğinizin midesini rahatsız edecektir.  Diş fırçası olarak yine köpekler için üretilen çeşitli diş fırçalarından ya da daha kolay kullanabileceğiniz süngerlerden yararlanabilirsiniz. Parmağınıza takıp köpeğinizin dişlerini temizleyebileceğiniz parmak diş fırçaları da bir başka seçenek olabilir.