Yaz diyetiyle hafifleyin

Yaz enerjisinin ve mutluluk veren hissiyatının pozitif yansımaları...

Yaz diyetiyle hafifleyin

Örnek: Buz kırma makinenizin içine yarım bardak light süt, bir su bardağı buz, yarım muz, 10 adet böğürtlen, isterseniz bir çay kaşığı kakao ekleyin. Makineyi önce 30 saniye çalıştırıp durdurun sonra tekrar 30 saniye çalıştırın. Smoothie’nizi bardağınıza koyun ve bu sıcak havalarda keyfini çıkarın.

Metabolizma hızlandırıcı soğuk çaylar
Kadın Hastalıkları Doğum ve Bütüncül Tıp Uzmanı Op. Dr. Ebru Aydın’ın verdiği soğuk çay tariflerini
siz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Üstelik çok da faydalılar...

Tarçınlı Soğuk Kuşburnu Çayı
Faydası: Kuşburnu konsantre bir C vitamini kaynağı ve yağ yakımını sağlar. Tarçın ise kan şekerinizi düzenler.
Tarifi: Kaynamış 5 bardak suya 10 poşet kuşburnu çayı ve 3 tarçın çubuğu koyun ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Poşet çayları çıkarıp oda ısısına geldikten sonra 2-3 saat buzdolabında bekletin. Buzla çayınızı servis yapın ve tatlandırmak isterseniz agave şurubu veya esmer şeker kullanın.

Gökkuşağı diyeti
Her sabah güne ılık limonlu 1 bardak su ile başlayın. Günde en az 8-12 bardak su için. Kahveyi günde 1 fincan için. Bol bitki çayı tüketin ve içine limon dilimleri veya tarçın çubuğu koyun. Diyet sırasında alkol almamaya çalışın. Alkol içmek isterseniz tercihinizi kırmızı şarap veya beyaz şaraptan yana kullanın. 1 bardak alkolden önce ve sonra 1 bardak su için.

1. Gün
Kahvaltı: 1 su bardağı light yoğurt içine 6 adet doğranmış çilek, yarım muz ekleyin. Üzerine 1.5 çorba kaşığı yulaf ezmesi,
4 adet badem ve 1 tatlı kaşığı bal dökerek yiyin.

Ara: 2 kuru kayısı, 10 adet badem
Öğle: 1 dilim tam buğdaylı ekmek veya yarım kepekli lavaş içine sebzeler koyun (ıspanak, domates, mantar, havuç, soğan gibi.) 1 çorba kaşığı lor peyniri, maydanoz ve pul biber, 1 su bardağı light yoğurt veya 1 ayran, 1 şeftali yiyebilirsiniz.

5. Gün
Kahvaltı: 1 haşlanmış yumurta, 2 çorba kaşığı lor peyniri, 5 adet zeytin, domates, salatalık, biber, maydanoz söğüş,
bitki çayı

Ara: 12 adet badem
Öğle: Izgara tavuklu büyük kase salata, yoğurt veya ayran, 2 adet kayısı

Ara: 1 şeftali
Akşam: Izgara et yanında yarım su bardağı haşlanmış esmer pirinç veya bulgur, büyük kase salata
Salata sosu: Limon, sirke, 1 çay kaşığı zeytinyağı, baharat, yoğurtlu semizotu

6. Gün
Kahvaltı: 1 yumurta ile yapılmış menemen, yarım kepekli simit, bitki çayı, bir şeftali
Ara: 1 elma (öğlen yemeğinden bir saat önce yiyin.)
Öğle: 1 tabak domates soslu sebzeli esmer makarna, yoğurt veya cacık veya ayran

• Smoothie’nizin daha kremamsı olmasını isterseniz bir veya iki çorba kaşığı yoğurt ekleyin. Daha sıvı sevenler sadece az yağlı süt veya buz ekleyerek de hazırlayabilir. Fakat süt veya yoğurt ekleyip az da olsa kalorisini azaltmak isterseniz çay, su veya buzu tercih ederek azaltabilirsiniz.
• Smoothie’nizin tadını arttırmak için özellikle mango, muz, karpuz veya böğürtlen kullanarak hazırlayın.
• Yeşil smoothie’lerde veya içeceklerinizde ıspanak, brokoli, maydanoz, kereviz sapı, limon kullanabilirsiniz. Yeşilliklerin tadını güzelleştirmek için üzüm, kivi, yeşil elma gibi meyveler ilave edebilirsiniz.
• Ispanağı; böğürtlen ve muzla karıştırarak tercihinize göre buz, yoğurt veya süt ekleyerek vitamin dolu bir karışım hazırlayabilirsiniz. Böylece smoothie’de ıspanağın tadını almadan gerekli besin kaynaklarını almış olursunuz.
• Şekersiz bulduğunuz smoothie’lerinizde beyaz şeker yerine, esmer şeker veya agave şurubu kullanın..

Yaz ayları kendimizi daha çok dinlediğimiz, sosyal olarak daha aktif olduğumuz, tatil planları ile dolu çok keyifli bir süreç. Bu süreci daha da eğlenceli bir hale getirmek için vücudunuzu yağlardan arındırmak ve kilo almayı önlemek şart. Bunu başarmak sandığınızdan daha kolay aslında… Vücudunuzun yağ yakım mekanizmalarını arttırarak kilo almayı önleyecek bir beslenme uygulamakla işe başlayabilirsiniz. Üstelik bu beslenme sistemiyle ne siz ne de çevrenizdekiler diyette olduğunuzu fark etmeyecek… Uzman diyetisyenlerden aldığımız tatil diyetleriyle hem toksinlerden arınmak hem ruhunuzu yenilemek hem de yaz boyunca formunuzu korumak çok kolay olacak.

Ara: Dilimlenmiş 2 adet havucu limon ve pul biberli sosla yiyin.
Akşam: Izgara balık yanında buharda veya haşlanarak yapılmış patates ve havuç, 5 adet kuşkonmaz, dilediğiniz yeşilliklerden ve sebzelerden oluşan salata. Limon, 1 çay kaşığı zeytinyağı, sirke ve baharatlarla sos hazırlayabilirsiniz.
Ara: İnce 1 dilim karpuz

2. Gün

Kahvaltı: 2 yumurta beyazından lor peynirli omlet (isterseniz ayrıca sevdiğiniz sebzeleri ekleyin.) Domates, salatalık, biber, maydanoz söğüş, 1 dilim tam buğdaylı ekmek, bitki çayı

Ara: 4 adet kayısı
Öğle: Sevdiğiniz yeşilliklerden büyük kase salata (marul, maydanoz ve ıspanak olmasına özen gösterin.) Salatanın içine bir adet haşlanmış patates koyabilirsiniz. 1-2 çorba kaşığı yoğurda baharat, tuz ve su ekleyerek kremamsı kıvamdaki karışımı salatanıza dökün.

Öğle: 1 adet zeytinyağlı enginar 1 ince dilim kavun veya karpuz 1 ince dilim tam buğday ekmeği ve bol az yağlı çoban salata

Ara: İki top karadut, limon, çilek veya karpuzlu dondurma
Akşam: 2 kadeh pembe, kırmızı veya beyaz şarap, 1 dilim levrek veya çipura fileto ve bol roka-domates ile hazırlanmış az yağlı salata

Ara: 1 kase taze kiraz veya 1 ince dilim karpuz veya kavun veya 5-6 adet taze kayısı
“Bu diyette vücuda besin yolu ile alerji riski yaratacak besinler kesinlikle uygulanmamalı. Doğal besinlerde bulunan muhtemel alerji yapacak kimyasallar; kafein (kahve ve hazır tüm içeceklerde), histamin (küçük ve taze olmayan balık, bira, küflü ve yağlı peynirler), tiramin (küflü ve bekletilmiş peynir, muz), seratonin (muz ve avokado), feniletilamin (çikolata), glukusidal alkolaid solanin (patates) bu diyet süresince asla yer almamalı.

Tatilde diyet
Fark Etmeden Diyet Kliniği Diyetisyen Selahattin Dönmez


Sabah aç karnına: 1 fincan sıcak suya bol taze nane yapraklarını atın, demlendirin. Bardak soğumaya yakın içine 1 tatlı kaşığı bal ekleyin ve üzerine 7-8 adet buz koyun. Güne midenizi temizleyip size zindelik verecek bu özel içecekle başlayın.

Kahvaltı: 1 ince dilim, buzdolabından yeni çıkmış kavun veya karpuz, 1 ince dilim az yağlı peynir ve 1 ince dilim tam buğday ekmeği yiyin. Bol taze domates dilimlerini kurutulmuş nane ve az zeytinyağı ile lezzetlendirerek daha doyurucu bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Ara: Bir su bardağı ‘Fark Etmeden Diyet’in bel bölgesi incelten içeceği.
Bu içeceği hazırlamak için, iki adet taze havucu iyice yıkayın, kesip katı meyve sıkacağına atın, çok az zencefil doğrayıp blender’dan geçirin.

Bu sistemde asitli içecekler vücudun dokularında asit dengesini bozduğu ve içerdikleri aşırı miktardaki şeker nedeniyle kemiklerin erimesine neden olduğu ve sindirimi zayıflattığı için yer almıyor. Ağız ve diş sağlığına zararlı etkileri olan asitli olan normal veya light içecekler yerine özel hazırlanmış sebze ve meyve sularını içmek gerekiyor. Yemeklerinizi hazırlarken sadece zeytinyağı kullanın. Bu diyet süresince sigara, alkol, kolalı veya gazlı içecek, kahve ve hazır tüm besinler yasak.”

Gökkuşağı diyet
Double Check Sağlıklı Yaşam Akademisi Bütüncül Sağlık ve Beslenme Uzmanı Burcu Aydın

Burcu Aydın, “Günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve yemeli ve bu porsiyonlarda değişik renkleri kullanmalısınız” diyor ve ekliyor: “Değişik renkteki sebze ve meyveler farklı besleyici özelliklere sahip. Bu güzel renkleri tabağınızda; her gün tek bir renk veya her gün her renk olarak tercih edebilirsiniz. Sebze ve meyveleriniz; kırmızı, beyaz, yeşil, turuncu, sarı veya mordan oluşmalı. Kırmızı sebze ve meyveler likopen içerirler; kanser riskini azaltırlar.”

4. Gün
Kahvaltı: Yarım muz, 1 avuç böğürtlen, yarım bardak light süt veya yoğurt, 1 su bardağı buzdan oluşan smoothie
Ara: Bitki çayı, 1 kepekli grisini
Öğle: 1 tabak zeytinyağlı fasulye (yemeğin  suyunu süzün) yarım su bardağı esmer pirinç, cacık

Ara: 10 kiraz
Akşam: Izgara kalamar, karides veya sevdiğiniz deniz ürünü yanında haşlanmış havuç ve patates, büyük kase salata
Salata sosu: 1 çay kaşığı zeytinyağı, limon sirke, yarım diş dövülmüş sarımsak

Ara: 1 top sade veya light dondurma

Ara: 8 adet çilek, maden suyu
Akşam: Izgara balık, büyük kase salata,
Salata sosu: Limon, sirke, 1 çay kaşığı zeytinyağı, baharat
Ara: 1 top sade veya light dondurma

7. Gün
Kahvaltı: 1 su bardağı light yoğurt içine 6 adet doğranmış çilek, yarım muz katın. Üstüne 1.5 çorba kaşığı yulaf ezmesi,
4 adet badem ve 1 tatlı kaşığı bal dökerek yiyin.
Ara: Dilimlenmiş 2 adet havucu limon ve pul biberli sosla yiyin.
Öğle: Yarım esmer lavaş içinde ızgara tavuk ve sebzeli dürüm, 1 ayran

Ara: 1 ince dilim karpuz, bitki çayı
Akşam: Izgara köfte, büyük kase salata
Salata sosu: Limon, sirke, 1 çay kaşığı zeytinyağı, baharat

Azkalorili, çok lezzetli Smotthie'ler...
Uzmanlar hazır meyve sularında yapay maddeler ve çok fazla miktarda şeker bulunduğunu söylüyor. Beslenme Uzmanı Burcu Aydın, yazın soğuk içeceklerinizi hazırlarken veya mönüden seçerken dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatıyor. “Soğuk içecekler veya smoothie’ler yazın vazgeçilmeziyken gün içerisinde veya kahvaltı olarak tercih ederek hem gerekli besin öğelerinizi sağlamış hem de düşük kalori almış olursunuz.” Peki nelere dikkat ederek hazırlayabilirsiniz veya tadını nasıl daha güzelleştirebilirsiniz?

Zencefilli Soğuk Yeşil Çay
Faydası: Yeşil çay içerdiği catechin ve kafeinlerle yağ yakımını arttırır ve metabolizmanızı içtikten sonraki iki saat boyunca hızlandırır. Zencefilin de metabolizma hızlandırıcı etkisi var.
Tarifi: Kaynamış 5 bardak suya 7 poşet yeşil çay ve dilimlenmiş taze zencefil koyun ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Poşet çayları çıkarıp oda ısısına geldikten sonra 2-3 saat buzdolabında bekletin. Buzla çayınızı servis yapın ve tatlandırmak isterseniz agave şurubu veya esmer şeker kullanın.

Limonlu Soğuk Mate Çayı
Faydası: Mate, Güney Amerika yağmur ormanları kökenlidir ve xanthin içerir. Metabolizmayı hızlandırıp, vücudu yağ yakma moduna sokar. Limon da içerdiği C vitamini ile yağ yakıcı özelliktedir.
Tarifi: Kaynamış 5 bardak suya 10 poşet mate çayı ve dilimlenmiş bir tüm limonu koyun ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Poşet çayları çıkarın, oda ısısına geldikten sonra 2-3 saat buzdolabında bekletin. Buzla çayınızı servis yapın ve tatlandırmak isterseniz agave şurubu veya esmer şeker kullanın.
Ara: 1 şeftali
Akşam: Izgara, buharda veya haşlanmış sebze tabağı, dilediğiniz yeşilliklerden oluşan büyük salata. Üzerine yarım su bardağı barbunya veya Meksika fasülyesi, 5 kiraz domates ve bir çorba kaşığı mısır koyun. Limon, sirke, bir çay kaşığı zeytinyağı ve baharat kullanarak sos hazırlayabilirsiniz.

Ara: 1 ince dilim kavun

3. Gün
Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, iki çorba kaşığı lor peyniri, dilediğiniz kadar yeşillik, 1 dilim tam buğdaylı ekmek, bitki çayı
Ara: 12 adet badem veya altı ceviz
Öğle: Esmer undan yapılmış 2 dilim domatesli sebzeli pizza, 1 ayran
Ara: 1 maden suyu, 1 elma,
Akşam: Izgara tavuk, yoğurtlu pul biberli semizotu, 1 kase dilediğiniz salata; limon veya yoğurt sosu kullanabilirsiniz.