Yazı kavanozda saklayın

Meyve ve sebzenin bollaştığı yaz ayları kış için hazırlık yapmanın da zamanı. Evde hazırlayabileceğiniz bu basit tariflerle yazın bereketini kavanozlarda saklayabilirsiniz.

Yazı kavanozda saklayın

Tarçınlı, yıldız anasonlu şurupta armut:
Malzemeler:
2 kg armut
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
3 adet çubuk tarçın
1 adet yıldız anason
5 adet kakule
1 limonun suyu

Yapılışı:
Şurup hazırlamak için baharatları, şekeri ve suyu bir pişirme kabına koyup beş dakika kaynatın. Armutları yıkayın, soyun ve çekirdeklerini ayıklayarak dilimlere ayırın. Renklerinin kararmaması için  limonlu suda bekletin. Armutları süzün ve steril kavanozların içine sıkıca istifleyin. Sıcak şurubu meyvelerin üzerini 1 cm kapatacak şekilde kavanoza dökün. İşlemin sonunda kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı. Herhangi bir hava kabarcığı kalıp kalmadığını kontrol edin, varsa steril bir bıçak yardımıyla hava kabarcıklarını alın. Bir kağıt peçete yardımıyla kavanozun ağzını temizleyin. Kuru ve temiz kapakları sıkıca kapatın ve sterilizasyon işlemini uygulayın. 
Şekersiz mürdüm eriği marmeladı
Malzemeler:
5-6 kg mürdüm eriği
Şeftali ve elma (toplam 2 kg)
Minik bir kase portakal kabuğu

Yapılışı:
Bu tarif biraz zaman alıyor ancak sonuçta nefis, mayhoş bir tat elde ediyorsunuz. Bütün kış tüketebileceğiniz, turtalarda kullanabileceğiniz erik marmeladı için işe olgun, ince kabuklu mürdüm eriklerini seçmekle başlayın. Zamanı geçmiş, çürümeye yüz tutmuş meyveleri kullanmayın. Meyve dışında ilave bir şey kullanılmadığı için de tamamen kendi kombinasyonunuzu yapmakta özgürsünüz. Şeftaliyi tamamen çıkarabilir, eriğin miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Ancak bilmeniz gereken en önemli şey, ilk baştaki meyve miktarının işlemin sonunda 2/3 oranında azalacağı. Bu nedenle bol meyve kullanıyoruz. Ayrıca neredeyse bütün gününüzü aldığı için yapmışken biraz fazla yapmakta fayda var ki uğraşınıza değsin. Bir de sabah erken saatte işe koyulmayı unutmayın. Meyveleri temizce yıkayın, ayıklayın, şeftali ve elmanın kabuklarını soyun(eriklerin sadece çekirdeklerini çıkarın) ve büyük bir tencereye koyun. Kısık ateşte zaman zaman karıştırarak pişirmeye başlayın. Altının tutmamasına özen gösterin. Meyveler önce kayn  amaya  başlayacak, saatler geçtikçe  parçalara ayrılacaklar. Sonlara doğru iyice kıvam alan meyveler yer yer volkan gibi patlayabilir. Bu nedenle dikkatli olmanız, çevrede leke olacak şeyleri uzaklaştırmanız gerekiyor. Nihayet suyunu iyice çekip kıvamlı homojen bir karışım olduğunda altını kapatıp sterilize ettiğiniz temiz ve kuru kavanozlara bir kaşık yardımıyla doldurun. Kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı. Kavanozların ağzını silin. Hava kabarcıkları varsa steril bir bıçak yardımıyla kabarcıkları alın. Sıkıca kapatın.
Yazı: Aytaç Özkardaş Gozzi/Formsante


Sterilizasyon
Geniş ve derin bir kapta kaynatmaya başladığınız suya kavanozları koyun. Birbirlerine çarpmamaları için çevrelerine temiz bir bez sarabilirsiniz. Kavanozların üzeri suyla kapanmalı. 20 dakika  kaynatın ve sterilizasyonunu sağlayın. Kavanozları dikkatlice çıkarıp aralıklarla bir örtünün üzerine dizin. Soğuduktan sonra tarihleyin, kuru ve serin bir yerde saklayın.
Şurupta şeftali
Malzemeler:
1 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Yaklaşık 1.5-2 kg şeftali
Yarım limonun suyu

Yapılışı:
Bir kapta suyu ve şekeri karıştırıp 5 dakika kaynatın, sonuna doğru limon suyunu ilave edin. Kavanoz ve kapaklarını 5 dakika boyunca kaynar suda sterilize edin. Çatlak, paslı, deforme olmuş malzemeleri kullanmayın. Olgun ancak ezik-çürük olmayan şeftalileri seçin. Temizce yıkayıp kabuklarını soyun, çekirdeklerini  çıkarıp dilimleyin. Geniş kavanozlar kullanıyorsanız sadece ikiye bölmeniz de yeterli. Şeftali dilimlerini steril hale getirdiğiniz kavanozlara, elinizle bastırarak sıkıca yerleştirin. Sıcak şurubu meyvelerin üzerinde 1 cm kapatacak şekilde kavanoza dökün. İşlemin sonunda kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı. Herhangi bir hava kabarcığı kalıp kalmadığını kontrol edin, varsa steril bir bıçak yardımıyla hava kabarcıklarını alın. Bir kağıt peçete yardımıyla kavanozun ağzını temizleyin. Kuru ve temiz kapakları sıkıca kapatın.
Zeytinyağında baharatlı keçi peyniri
Malzemeler:
200 g keçi peyniri
2 tatlı kaşığı kara ve beyaz biber (kalın bir şekilde ezilmiş)
1 tatlı kaşığı pul biber
Bir küçük kase siyah zeytin
 Bir tutam fesleğen
Sızma zeytinyağı

Yapılışı:
Keçi peynirini dilimleyin. Baharatları yayvan bir tabakta karıştırın ve peynir dilimlerini dikkatlice önlü arkalı bu karışıma batırarak baharatların peynire yapışmasını sağlayın. Daha önce temizce yıkadığınız kavanoza peyniri, zeytinleri ve fesleğenleri yerleştirin. Zeytinyağını üzerine dökerek tüm malzemeyi kapatın. Buzdolabında bir ay süreyle saklayabilirsiniz.
Acılı domates sosu
Malzemeler:
5 kg domates
2 baş soğan
5-6 diş sarımsak
5-6 adet acı kırmızı biber (isteğe göre daha az ya da çok kullanabilirsiniz)
1 adet defne yaprağı
1 tutam karabiber
Bir tutam fesleğen
2 kaşık doğal sirke
Tuz

Yapılışı:
Kabuklarını kolaylıkla soyabilmek için domatesleri hafifçe çizerek kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra sudan çıkarıp kabuklarını soyun. Sonrasında domatesleri gelişigüzel doğrayın. Bir tencerenin içerisine birkaç kaşık sızma zeytinyağı koyun. İnce kıyılmış soğanları ve sarımsakları zeytinyağında birkaç dakika çevirin. Doğradığınız acı biberi ekleyin, üzerine domatesleri ilave edin. Baharatları da ekleyin ve kısık ateşe pişirmeye başlayın. Arada tahta kaşıkla karıştırarak kıvam alıncaya kadar yaklaşık iki saat pişirin. Ocaktan indirmeden önce fesleğenleri ve sirkeyi ilave edin. Karıştırın ve birkaç dakika daha pişirin. Tüm sosu süzgeçten geçirerek homojen bir sos elde edin. Sosu sterilizasyonunu yaptığınız  kavanozlara dökün. Çevreye bulaşmaması için geniş ağızlı bir metal huni kullanabilirsiniz. Kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı. Herhangi bir hava kabarcığı kalıp kalmadığını kontrol edin, varsa steril bir bıçak yardımıyla hava kabarcıklarını alın. Bir kağıt peçete yardımıyla kavanozun ağzını temizleyin. Kuru ve temiz kapakları sıkıca kapatın.