Dr. Nurhayat Gül'den diyet listesi

İdeal kilo, ideal yemek, ideal yaşam için Dr. Nurhayat Gül'ün önerileri...

Dr. Nurhayat Gül'den diyet listesi

TARİFLER
Muzlu yulaflı kurabiye
Malzemeler:
2 su bardağı yulaf (200 ml.lik su bardağı)
¼ su bardağı kıyılmış ceviz
½ su bardağı Hindistan cevizi
½ su bardağı kuru üzüm, doğranmış kuru hurma, kuru kayısı karışımı
2 büyük muz, çatalla ezilmiş
¼ su bardağı şekersiz elma sosu (2 adet elmayı haşlayıp hiçbir şey ilave etmeden pişirin ve sos yapın)

Hazırlanışı: Fırını 200 dereceye ısıtın. Büyük bir kasede bütün malzemeleri karıştırın. 15x15 cm.’lik borcama hamuru yayın. 30 dakika pişirin. Soğutup kare veya bar şeklinde kesin. Daha yumuşak olmasını isterseniz içine daha fazla elmalı sos ekleyin.


Karnabahar püresi (2-4 kişilik):
Malzemeler:
Bir baş karnabahar
1 su bardağı bebek ıspanak
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı yağsız süt veya soya sütü
¾ çay kaşığı doğal tuz

Hazırlanışı:
Karnabaharları buharda haşlayın ve süzün. 1 çay kaşığı zeytinyağında bir diş sarımsağı soteleyin. Sonra ıspanağı ekleyip solana kadar sotelemeye devam edin. Sonra hepsini birden mutfak robotuna alın. Çok az tuz, 1 çay kaşığı tereyağı ve süt ilave edin. Püre kıvamına gelinceye kadar karıştırın.

Fırınlanmış kırmızı pancar, nohut ve roka salatası  (4 kişilik):

Malzemeler:
4 orta boy pancar, fırçayla yıkanmış
¼ su bardağı balzamik sirke
½ su bardağı su
½ su bardağı ceviz (6 tam ceviz); yarısı salata sosuna, yarısı süslemek için
¼ su bardağı kuru üzüm
1 çay kaşığı Dijon hardalı
1 diş sarımsak
¼ çay kaşığı kekik
1.5 su bardağı haşlanmış veya iyice yıkanıp kurulanmış konserve nohut
2 demet taze bahçe rokası

Hazırlanışı: Fırını 200 dereceye ısıtın. Orta boy fırın kabına fırçalayıp yıkadığınız pancarları 1 parmak su ilave ederek, folyo ile kaplayın ve 1 saat pişirin. Fırından çıkarıp, folyoyu kaldırın ve bir kenarda ılınmaya bırakın. Pancarları soğuk su altında kabuklarını elinizle ovalayarak yıkayın. Birer santimlik küpler halinde doğrayın. Bir mutfak robotuna balzamik sirke, su, ¼ su bardağı ceviz içi, kuru üzüm, hardal, sarımsak ve kekiği koyup yüksek devirde yumuşak kıvama gelinceye kadar çevirin. Büyük bir kasede pancarları, nohutları, rokayı karıştırın ve üzerine dilediğiniz miktarda sos gezdirin. Üzerine kalan ¼ su bardağı bıçakla kıyılmış cevizleri ekleyin.
1. GÜN
Sabah
½ su bardağı doğal yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı ay çekirdeği içi
1 tatlı kaşığı kabak çekirdeği içi
1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu
½ ince rendelenmiş elma veya yarım muz
1 su bardağı çilek
1 çay bardağı soya sütü veya yağsız süt
Tarçın

Öğle
Büyük boy karışık yeşil yapraklı salata
Esmer pirinçli ıspanak yemeği
Humus
1 elma

Akşam

Büyük boy karışık yeşil yapraklı salata
Mantar sote
Bulgur pilavı
Yarım nar
7 adet badem

3. GÜN
Kahvaltı

10 adet az tuzlu yeşil ve siyah zeytin
1 adet yumurta
Bir demet nane, maydanoz, su teresi karışımı
Domates, salatalık, biber
1 dilim esmer ekmek

Öğle

Karışık yeşil yapraklı salata
Kabak mücver
Mercimek çorbası
1 adet portakal
2 tam ceviz

Akşam

Büyük boy karışık yeşil yapraklı salata
Taze bezelye yemeği
Bademli narlı kısır

5. GÜN
Kahvaltı
10 adet az tuzlu zeytin
Bir kase cherry domates
1 adet közlenmiş kırmızı biber
Taze nane yaprakları ile salatalık
1 dilim esmer tam buğday ekmeği

Öğle

Karışık yeşil yapraklı salata
Nohutlu bulgur salatası
Mantar sote
1 adet elma
2 tam ceviz

Akşam
Kırmızı lahana salatası
(Maydanoz ve cherry domatesli)
Taze otlu levrek
Ev yapımı muzlu dondurma

4. GÜN
Kahvaltı

Yarım su bardağı yulaf
1 tatlı kaşığı ay çekirdeği, kabak çekirdeği içi
1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu
1 su bardağı çilek veya frambuaz veya ahududu
Yarım elma rendesi
Tarçın

Öğle

Fırınlanmış pancar, nohut ve roka salatası
Ispanak yemeği
1 büyük kase çilek
7 adet badem

Akşam

Narlı lorlu cevizli roka salatası
Karnabahar püresi
100 gr. ızgara tavuk
Ballı ayva tatlısı
2 adet ceviz

Kaliteli bir diyetin şartları
1- İçerdiği mikrobesin miktarı ve en son bilimsel çalışmalara göre düzenlenmiş olması
2- Zadece zayıflamayı değil, beslenme ve yaşam tarzı hastalıklarından korunmayı hedeflemesi
3-  Zararlı yiyecek ve alışkanlıklardan kurtulmayı hedef haline getirmesi, yararlı yiyecek ve yaşam tarzı alışkanlıkları kazandırması
4-  Değişim için gerekli araçları sunması

Ara öğün yemeyin

Bu şekilde yemek metabolizmanızı hızlandırır ama sizi de daha hızlı yaşlandırır. Ayrıca vücudunuzun sürekli bir şekilde beslenme ve sindirim ile meşgul olması onun bakım onarım, temizlenme, toksik atıklardan kurtulma işlevlerini aksatmasına neden olur. Toksinlerin ve vücut tarafından üretilen serbest oksijen radikallerinin ilk saldırdığı yer genlerinizdir. Bu da her gün genlerinizde mutasyon riskinin artması anlamına gelir. Bu mutasyon önemli bir noktada meydana gelirse kanser gibi hastalıklar başlayabilir. Bu şekilde aralıksız beslenmenin bir zararı da sürekli yeme davranışına neden olması ve bir süre sonra azar azar yiyin kısmının uygulanmasının imkansız hale gelmesidir. Yani bu şekilde beslenmeye alışmak sizi bir süre sonra miktarını kontrol etmekte zorlanacağınız sık ve çok yeme davranışına mecbur eder. Konsantre olmakta zorluk ve sinirlilik yaşar, şekerinizin düştüğünü zannederek
mutlaka yemek yeme zorunluluğu hissedersiniz. Oysa ki gerçekte herkes en azından başlangıçta şeker veya hipoglisemi hastası değildir. Ancak bu şekil ve içerikte yemek sizi uzunca bir süre sonra diyabet hastası haline getirebilecektir. Gerçekte ise bu yaşadıklarınız toksin yükü artmış olan vücudunuzun çöpleri boşalttığı bir süreç olabilir. Hipoglisemi belirtileri ile karışabilir. Siz ise bunun ne olduğunu bilmeden sık sık ve azar azar yemeye devam ederek durumu daha da ağırlaştırıyor olabilirsiniz.

7. GÜN
Kahvaltı

5 az tuzlu zeytin
1 kibrit kutusu az yağlı peynir
1 kase cherry domates, naneli salatalık, közlenmiş kırmızı biber
50 gr. esmer tam buğday ekmeği

Öğle

Büyük boy karışık yeşil yapraklı salata
Fırında kabak mücver
Yeşil mercimek salatası
Yarım nar
2 tam ceviz

Akşam
Büyük boy karışık yeşil yapraklı salata
Izgara kabak, biber, patlıcan, mantar
Cevizli sarımsaklı az yağlı yoğurt sos
Lahana kavurması
1 adet armut
7 adet fındık

NOT: Miktarlar cinsiyet, meslek, egzersiz derecesi, yaş gibi faktörlere göre kişiye özel farklılık gösterebilir.

6. GÜN
Kahvaltı
2 ince dilim tam buğday ekmeği içerisine 20 gr. yağsız dilim kaşar, kurutulmuş domates, kekik ile tost
1 kase cherry domates, salatalık, biber
1 demet karışık yeşillik (Nane, tere, roka, su teresi)

Öğle
Karışık yeşil yapraklı salata
İç baklalı enginar yemeği
Mercimek köftesi
Kivi, nar, çilek meyve salatası

Akşam

Nar ekşisi soslu cevizli narlı roka salatası
Ev yapımı pizza
Elma tatlısı

2. GÜN
Kahvaltı
10 adet az tuzlu zeytin
Bir kase cherry domates
1 adet közlenmiş kırmızı biber
Taze nane yaprakları ile salatalık
1 dilim esmer tam buğday ekmeği

Öğle
Karışık yeşil yapraklı salata
Mantarlı brokoli çorbası
Yeşil mercimek yemeği
2 adet kivi
7 adet fındık

Akşam
Karışık yeşil yapraklı salata
Zeytinyağlı nohutlu pırasa yemeği
1 dilim esmer tam buğday ekmeği
1 adet ayva
7 adet badem