Kış diyetleri yaza hazırlıyor

Diyet mevsim dinlemez evet! Ama mevsime uygun meyve ve sebzelerle daha keyifli bir hale gelebilir. Sadece ruhumuza değil bedenimize de biraz tembellik katan kış mevsimine özel diyet mönüleriyle yaza yatırım yapmaya ne dersiniz?

Kış diyetleri yaza hazırlıyor

Uzman Diyetisyen Kudret Alçiçek Kır
(Slim Life Studio )
“Haftada 3-4 öğün mutlaka, demir içeren yumurtayı ve kırmızı eti sofranızdan eksik etmeyin. Unutmayın demir anemisi (eksikliği) bağışıklık sisteminizin askersiz kalması demek. Kilo almak istemiyorsanız akşam yemeklerinizi sıklıkla 19.00’dan önce yemeye çalışın ve son ara öğününüzü yatmadan iki saat önce mutlaka yapmış olun.”

Kış mevsimine uygun bir günlük beslenme programı
Sabah uyanınca: Bir çorba kaşığı yaban mersini ya da bir fincan kuşburnu çayı
Sabah: Az yağlı iki dilim peynir çeşidi veya iki tam yumurtadan yapılmış yeşil biberli omlet, tam buğday veya çavdar ekmeği, limon sıkılmış taze nane, kuzu kulağı, maydanoz, şekersiz yeşil çay
Ara: Bir su bardağı az yağlı ılık süt, tarçın
Öğle: Izgara et grubu (tavuk, balık, hindi, kırmızı et), buharda pişmiş bir porsiyon sebze salatası, beyaz lahana, kırmızıbiber, brokoli, karnabahar
Ara: Bir avuç kuruyemiş (ceviz, badem, fındık) ve bir fincan yeşil çay
Akşam: Kıymalı kabak yemeği, az yağlı yoğurt, nohutlu bulgur pilavı
Ara: Karışık meyve tabağı, bir fincan ıhlamur, bir dilim limon, nane yaprağı

Kış çorbası
Bulgurlu nohutlu yoğurt çorbası yapın. İçine bir adet yumurta koymayı ihmal etmeyin. Üzerine bir tutam taze nane yaprağı serpin. Çeşitli B vitaminleri, kalsiyum ve D vitaminini bir arada içeren bu çorbayı hem sinir hem iskelet sisteminiz için kış aylarında sıkça tüketebilirsiniz.Diyetisyen
Tuğba Aydın

“Havaların serinlemesiyle birlikte ter ve su kaybımız da azalıyor. Su tüketimimiz de iyice düşüyor. Aynı zamanda kışın lifli besinlerin yaza oranla daha az olması nedeniyle sindirim sistemi sorunlarına artık çok daha fazla açık oluyoruz. Bu nedenle günde 1.5-2 litre su tüketmeye özen göstermemiz gerekiyor. Unutmamalıyız ki su içmek yağlanmamızı engeller, metabolik faaliyetlerimizin daha düzenli olmasını sağlar. Metabolik hızımızın düşmemesi için posalı ve lifli yiyecekleri hayatımızdan çıkarmamalıyız. Bunun için de tam buğday ekmeği, sebzeler, meyveler, tam tahıllar bir numaralı besin kaynaklarımız olmalı.”

Kış mevsimine uygun bir günlük beslenme programı
Sabah: Bir fincan beyaz çay, iki kibrit kutusu kadar yarım yağlı beyaz peynir, iki tam ceviz içi, beş zeytin, bir dilim vollkornbrot ekmek
Ara: Bir tane kivi
Öğle: Bir dilim somon balığı ya da 80 gr. ton balığı, bir kepçe kadar sebze çorbası, bir ince dilim tam buğday ekmeği, mevsim salata
Ara: Bir porsiyon iştah kesen kış tatlısı
Akşam: Sekiz yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bir su bardağı ayran, salata, bir ince dilim tam buğday ekmeği
Ara: Bir su bardağı light süt

İştah kesen kış tatlısı tarifi
Malzemeler
Bir ekşi elma, bir çay kaşığı tarçın, iki tüm ceviz içi, üç tane dilimlenmiş kuru erik, iki çay kaşığı nar

Yapılışı
Elmaları rendeleyip tarçınla beraber pişirin. İçine daha önceden ıslatılmış kuru erikleri ekleyin ve cevizleri ilave edin. Soğuyunca buzdolabına koyun ve narla süsleyin.


Yazı: Eda Şentürk

Havanın soğumasıyla birlikte; metabolizmamızda yavaşlama, yağlanma artışı, karbonhidrata karşı duyulan istek, depresyon, vücut ısısında düşüş ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi olumsuz sinyallerin başladığını hepimiz biliyoruz. Tüm bu olumsuzluklara karşı önlem almak ve metabolizmayı dinç ve sağlıklı tutabilmek için sağlıklı beslenmek şart. Vücudunuzun mevsime yenik düşmemesini sağlayacak aynı zamanda kilo kontrolü yapmanıza yardımcı olacak beslenme tüyolarını üç farklı diyetisyenden dinledik.

Uzman Diyetisyen Burcu İnce
(Özel Sculpture Polikliniği Akatlar)

“Kışın yapacağınız diyetin içinde özellikle yer alması gereken gıdalar; balık, brokoli, beyaz lahana, karnabahar, bal kabağı, soğan, sarımsak, havuç, kereviz, kivi, nar, portakal, greyfurt olmalı. Bu sebze ve meyvelerde bulunan vitamin, iyot, demir, bakır, kalsiyum, magnezyum gibi güçlü içeriklerin faydalarından yararlanarak kilo kontrolü yapmak çok daha etkili olacak.”

Kış mevsimine uygun bir günlük beslenme programı

Sabah: Bir yumurta, maydanoz, roka, tere nane, marul yaprakları, bir dilim organik tam buğday ekmeği
Ara: Bir bardak yeşil çay, bir kivi
Öğle: Bir tabak tavuklu çiçek karnabahar, bir kase az yağlı yoğurt, salata
Ara: İki küçük boy mandalina, 10 tuzsuz badem, kuşburnu çayı
Akşam: 200 gr. ızgara balık, buharda pişirilmiş kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve yeşil salata
Ara: Bir bardak light kefir

Tavuklu çiçek karnabahar tarifi
Malzemeler
100 gr. tavuk göğüs eti, bir orta boy karnabahar, bir adet soğan, 3-4 diş sarımsak, iki orta boy domates, bir adet kırmızıbiber, pul biber, karabiber, tuz

Yapılışı
Karnabaharı bir tencerede yaklaşık beş dakika haşlayın. Bu suyun içine 1-2 tatlı kaşığı sirke koyarsanız karnabaharın kokusunu önleyebilirsiniz. Ayrı bir tencerede; soğan, sarımsak, biber ve domatesleri soteleyin, üzerine kare kare kesilmiş tavuk etlerini ilave edin ve tavuklar pişene kadar çevirin. Daha sonra üzerine çiçek çiçek ayırdığınız karnabaharları koyun. Baharatları ve biraz su ilave edip kısık ateşte 10-15 dakika pişirin.