Dilara Koçak'tan sonbahar önerileri

Mevsim değişikliğinin yol açtığı halsizlik, mutsuzluk ve dengesiz beslenmeye karşı önleminizi alın.

Dilara Koçak'tan sonbahar önerileri

Havalar soğumaya, güneş kendisini daha az göstermeye başladı. Havalarla birlikte ruh halimiz de değişmeye başladı. Sanki daha hassas, mutsuz olduk, bunu gidermek için de tatlı ve karbonhidratlı gıda tüketimimiz arttı değil mi? Kışa girerken, mevsim değişikliğinin yol açtığı halsizlik, mutsuzluk, dengesiz beslenme gibi sorunlarla başa çıkmak için neler yapmalıyız? İşte Dilara Koçak'ın önerileri...

Yaşanan mevsim değişikliklerinden en az şekilde etkilenmek için, öncelikle bağışıklık sistemimizi çok güçlü tutmalıyız. Bu da antioksidan olarak görev yapan A, C ve E vitaminlerinden yeteri kadar almakla sağlanabilir. Bu vitaminler halsizliğe, yorgunluğa karşı daha dirençli olmamızı sağlar. A, C ve E vitaminlerinden faydalanabilmek için havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, maydanoz, ıspanak, roka, tere ve turunçgiller, nar, elma, armut, kayısı, kivi gibi meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri vücudumuza sağlayabiliriz.

BOL MİKTARDA BALIK TÜKETİN
B ve C vitaminleri ile folik asidin, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı, enerji artırıcı etkilerinden yararlanmalısınız. Şeker ve kafein kısa süren bir rahatlık, geçici bir neşe verebilir. Ancak etkileri geçtikten sonra kendinizi daha kötü, daha yorgun hissedebilirsiniz, bu aylarda aşırı kafein almamalısınız. Omega-3
yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın eksik olması da depresyona karşı korumasız hale getirebilir. Bol miktarda balık ve omega-3  yağ asitlerinden zengin diğer besinleri (ceviz, keten tohumu, semiz otu) beslenmede yer almalıdır.

Sıcak kürler:
• Fincanda sıcak su içine 1 dal tarçın, 1 adet karanfil ve 1 tek nane yaprağı ekleyip tüketin.
• 1.5 litre su, 1 demet maydanoz, 1 dal kabuklu tarçın, 1 tatlı kaşığı toz zencefil veya ceviz büyüklüğünde taze zencefil (rendelenmiş olmalı), 1 yeşil elma (kabuklu olarak dörde
bölünmeli), 1 tatlı kaşığı tane karabiber. Tümünü kaynatıp süzdükten sonra içine limon suyu, 6-7 adet taze nane yaprağı ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Gün boyu soğuk veya
sıcak için.

Sebze-meyve karışımları:
• Yarım kilo ıspanak, 2 kırmızıbiber, 1 elma veya yarım nar, 1 pancar, 1 limonu sıkıp için.
• 1 orta boy salatalık, 30 gr. kırmızı çekirdekli üzüm ve yarım kiviyi sıkıp tüketin.
• 1 havuç, 1 elma, 1 limon suyu ve 1 dilim taze zencefili sıkıp için.