Kanser ve beslenme

Kanserin nedenlerinin de, korunma yollarının da başında beslenme geliyor.

Kanser ve beslenme

Yazı: Yaprak Çetinkaya/Formsante

Yeterli ve dengeli beslenen kişiler kanserden kalp hastalıklarına, bağırsak problemlerinden sindirim sistemi sorunlarına kadar birçok hastalıktan korunuyor. Neolife Tıp Merkezi Uzman Diyetisyeni Lale Özbek, günümüzde en sık yapılan hatanın çocukları erken yaşta şeker ve türevlerine alıştırmak olduğunu belirtiyor. Sağlıklı beslenmede kilit nokta ise doğal gıdalar tüketmek...

SEBZE&MEYVE
• Günde en az beş porsiyon tüketmek gerekiyor.
• Mümkün olduğunca soymadan ve pişirmeden tüketilirse alınan vitamin ve mineral oranı artıyor. Çocukların sebze yemeye küçük yaşta alıştırılması ve ailenin çocuklara örnek olması öneriliyor.
YAĞLAR
• Aşırı yağ tüketimi kanser oluşumuna etki ediyor.
• Aşırı tereyağı tüketimine bağlı olarak; lösemi, ağız, özofagus, tiroid, mide, pankreas, endometrium, prostat, kolorektal, testis gibi kanser türlerinin riskinin arttığı biliniyor.
• Aşırı mısır yağı tüketimine bağlı olarak; kolon, mide, prostat, pankreas, karaciğer, akciğer gibi kanser türlerinin riski artıyor.
• İçeriğine soya girmiş tüm ürünler meme kanseri riskini artırıyor.
• Aşırıya kaçmamak kaydıyla hakiki sızma zeytinyağı kullanılması öneriliyor.

ETLER
Sağlıklı bir yaşam için et tüketiminde aşırıya kaçılmasını önermediklerini belirten Uzman Diyetisyen Lale Özbek, “Özellikle mangal, döner usulü ateşe direkt maruz kalan etler; kolon, rektum, endometrium, safra kesesi, karaciğer, mide, akciğer, özofagus, lösemi, prostat gibi kanser türlerinin riskini artırıyor. Günde yaklaşık 100 g et tüketilmesini, bir öğünde et tüketiliyorsa diğer öğünde sebze tüketilmesini öneriyoruz. Şarküteri ürünleri ise içeriğindeki sodyum nitrat nedeniyle mide kanserini tetikliyor. Nadiren yenilse dahi yanında portakal suyu ya da gerçek limon sıkılmış bir salata yemek bu gıdalardaki zararlı maddelerin emilimini azaltıyor” diyor.

KURU BAKLAGİLLER
• Bitkisel protein kaynağı olduğu için kolesterolü yükseltmeyen kuru baklagiller, bağırsakları çalıştırıyor, kan şekerini dengeliyor.

MUCİZE BESİN BALIK
Birçok kişi zayıflamak, sağlıklı olmak ya da kanserden korunmak için mucize besinler arıyor. Uzman Diyetisyen Lale Özbek, mucize olarak nitelendirilebilecek tek gıdanın balık olduğunu vurguluyor. Omega 3 ihtiyacının karşılanması için herkesin haftada 400 g ızgara ya da buğulama derin su balığı yemesini öneriyor.