Sağlık mitleri

Yıllardır bildiğiniz doğrulyar aslında yanlış olabilir! Sağlıkla ilgili kulaktan dolma bilgelere inanmadan, bu yazıyı okuyun!

Sağlık mitleri

“Akne, genetik bir sorun”
DOĞRU
Akne direkt olarak genetik bir sorun değil fakat ergenlik döneminizde akne sorunu yaşadıysanız çocuklarınızın da aynı sorunu yaşama riski artıyor. Akne sorununun ortaya çıkmasında genetikten çok hormonlar rol oynuyor. Örneğin regl döneminde akne sorununun daha fazla ortaya çıkması da bu nedenle oluyor. Bu sorunla başa çıkmak istiyorsanız yağ bazlı ürünler kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

“Çok fazla şeker yemek diyabete sebep oluyor”
YANLIŞ
Diyabet; şeker yemekten değil, pankreasın kandaki glikoz seviyesini denetlemek için yeterli miktarda insülin üretememesinden kaynaklanıyor. Ancak uzmanlar, Tip 2 diyabete yakalanma riskini artıran sebepler arasında aşırı kilo alımının ve fazla şekerli besin tüketmenin etkili olabileceğini belirtiyor.

“Sigara içmek saçların daha erken beyazlamasına neden oluyor”
DOĞRU
Sigara içen kişilerin saçları daha erken yaşlarda beyazlamaya başlıyor. Yapılan araştırmalara göre sigara saç derisindeki kan akışını etkiliyor, bu da hücrelerin pigment üretmesini engelliyor. Fakat saçların beyazlaması genetik bir sorun da olabiliyor. Yaş ilerledikçe pigment üreten hücreler yavaşlamaya ve saç rengini kaybetmeye başlıyor. Bu hücrelerin performansı da aileye bağlı oluyor. Eğer ailenizde 30’larında saçları beyazlamaya başlamış kişiler varsa, sizin saçlarınızın da erken yaşta beyazlama olasılığı yüksek seyrediyor.

“Antibiyotik kullanıldığında alkol alınmaz”
YANLIŞ

Çok fazla olmadığı sürece antibiyotik kullanırken alkol almanın zararı bulunmuyor. Fakat bazı diş sorunları, vajinal hastalıklar ve cilt rahatsızlıkları için kullanılan antibiyotikler alkolle birlikte alınmıyor. Bu nedenle antibiyotik kullanacaksanız, doktorunuza alkol alıp alamayacağınızı da sormalısınız.

"Sistit, üst üste cinsel ilişkiye girildiğinde ortaya çıkıyor”
YANLIŞ
Sistit cinsel ilişkiden sonra görülebiliyor, fakat cinsel ilişki çoğunlukla bu soruna neden olmuyor. Halk arasında “balayı hastalığı” olarak da bilinen bu rahatsızlık çok yoğun bir cinsel hayattan sonra görülen bir enfeksiyondan dolayı ortaya çıkıyor. Sistite sebep olan bakteri idrar yoluna yerleşmiş oluyor. Bu sorunu yaşayan kişilerin cinsel hayatlarına biraz daha dikkat ederek, parfümlü duş jelleri ve kremlerden uzak durması gerekiyor. Ayrıca cinsel ilişkiden hemen sonra idrar torbasını boşaltmak da işe yarayabiliyor. Sistit semptomları vücudun susuz kalmasından da kaynaklanabiliyor. Bu nedenle günde en az sekiz bardak su içmek; alkol, nikotin ve kafein gibi mesaneyi rahatsız edecek içeceklerden uzak durmak önem taşıyor.
 
“Sigarayı bırakmak şişmanlatıyor”
DOĞRU

Nikotin tat alma duyusunun zayıflamasına neden oluyor ve bu da çoğu zaman iştahın kesilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle sigarayı bırakan birçok kişi kilo almaktan şikayetçi oluyor. Aynı zamanda sigara içen kişiler sigarayı bıraktıklarında bu alışkanlıklarının yerini doldurmak için ellerini sürekli meşgul edecek atıştırmalıklara yöneliyor. Bu davranış da yine kilo alımına neden oluyor. Sigarayı bırakmamak için bulduğunuz kilo alma bahanesinden ise bir an önce vazgeçmeniz gerekiyor. Çünkü sigara yüzünden kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığın görülme riski artıyor. Sigarayı bıraktığınızda mutlaka bir şeyler atıştırmak istiyorsanız çikolata, cips gibi yağlı yiyecekler yerine fındık, meyve gibi yararlı besinler tüketebilirsiniz. Aldığınız kilolar yerine, geri kazandığınız sağlığınızı düşünebilirsiniz. Çünkü sigarayı bıraktıktan sadece 20 dakika sonra dolaşım sisteminiz düzelmeye başlarken, özellikle elleriniz ve ayaklarınızdaki kan akışı normal seviyesine gelmeye başlıyor. Sekiz saat sonra ise kanınızdaki oksijen seviyesi normale dönüyor ve bu da kalp krizi geçirme riskinizi azaltıyor.