Yeni yılda yeni bir vücut

Yeni bir yıl, fazla kilolardan kurtulmak için iyi bir motivasyon nedeni!..

Yeni yılda yeni bir vücut

Etiket okumaya başlayın. Kendi kendinizi kontrol ederken ve doğru besini ararken, mutlaka etiketleri okuyun. Besinlerin kalori, yağ ve tuz değerlerini, son kullanma tarihlerini inceleyin.

Yaşam biçimi ve düşünce şeklinizi yeniden yapılandırın. Dengeli beslenme ve iyi yaşamı, hayatınızın bir parçası haline getirin ve etrafınıza da bunu anlatın. Arkadaşınıza giderken pasta almak yerine, taze meyve sepeti veya zeytinyağı ürünlerinden bir sepet hazırlayabilirsiniz.

Dilara Koçak'ın hazırladığı 'İyi yaşamGünlüğü' İle kilonuzu kontrol altında tutabilirsiniz.Küçük değişiklikler - Büyük sonuçlar listesi
Porsiyonlarınızı küçültün. Kendinize yasaklar koymak yerine, her şeyden küçük miktarlarda tüketmeyi deneyin. Tabağınızı yarım bırakmak yerine karşınızdaki ile paylaşın.

Çay ve kahve için şeker kullanmayı bırakın. Günde 5 şeker 100 kalori enerji verir. Her gün sadece 100 kaloriden vazgeçerek yılda 36 bin 500 kalori tasarruf edersiniz. Bunun karşılığında yıl sonu 5 kilo zayıfl amış olursunuz!

Salataya eklediğiniz yağ miktarını gözden geçirin. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir. Fazladan her kaşık 50 kalori almanız demektir.

Meyve suyu miktarınızı kontrol edin.
1 bardak portakal suyunun 3-4 portakaldan elde edildiğini düşünürsek, 2 dakikada 250 kalori almak yerine 3-4 portakalı gün içinde tüketmek, hem sizi daha uzun süre tok tutar; hem lif alırsınız; hem de ara öğün tüketmek metabolizmanızı hızlandırır.

Alkol tüketiminizi sınırlandırın. Tükettiğiniz alkol miktarına dikkat edin. Alkol seviyorsanız tercihiniz hep ‘şarap’ olsun. Rakı, votka ve viski içtiğinizde yüzde 45-50 oranında alkol alırsınız. Oysa şarabın alkol oranı yüzde 12-15’tir.

Su içmekte zorlanıyorsanız bitki çaylarına ağırlık verin. Su içmek zor geliyorsa, içine limon sıkın; taze nane veya salatalık atın. Böylece yeni bir içecek yaratmış olursunuz. Buna rağmen başarılı olamıyorsanız, bitki çaylarını bol su ile demleyin ve onu tüketin.

Her sabah aynı kahvaltıyı etmeyin. Bazı günler yeme biçiminizi değiştirin. Tek yönlü beslenmek yerine farklı tatları deneyin. Örneğin meyve salatası ile yoğurt, yulaf ile süt, meyve ile badem, süt ile meyve, peynir- ekmek, tost, omlet ve ekmek, çorba gibi…

Sebze çorbasını sevmeye çalışın. Sebze yemekte zorlanıyorsanız, tüm sebzeler ile bulgur, soğan ve bol domatesli çorba yapın.

Öğün atlamayın. Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyin. Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olur. Beslenmenizi bu konuda yeniden gözden geçirin. Az ve sık yeme prensibi ile metabolik hızınız artar, kan şekeriniz dengede olur ve açlık hissetmezsiniz. Özellikle kahvaltıyı atlamayın bu durum gece daha fazla açlık hissetmenize ve tatlı yemenize sebep olabilir.

Her yılbaşında olduğu gibi değişmez yeni yıl kararlarımızdan biridir diyete başlamak. Çünkü kendimizi daha kararlı hissederiz. Ama vazgeçmeden, kaytarmadan kilolarla vedalaşmak hiç kolay değil. Bu defa buna izin vermeyin. Diyet listelerine sıkışıp kalmaktansa, farklı bir yöntem deneyin. Biz diyoruz ki, işe beslenmeniz için özel bir günlük tutarak başlayabilirsiniz. Bunun için Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın her yıl çıkardığı “İyi Yaşam Günlüğü”, iyi bir başlangıç olabilir. İlk kez tanışacaklar için bu yıl dördüncüsü yayınlanan günlük, merak ettiğiniz bir besinin kalorisini veya bazı aktivitelerle ne kadar kalori harcadığınızı hesaplama fırsatı verirken, amacınıza ulaşmanızı sağlayacak güncel konuları da içeriyor. Böylece siz bir yandan nasıl beslendiğinizi yazarken, diğer yandan nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda yeni bir bakış açısı kazanabileceksiniz.

Bulunduğunuz yaşı sevin. 30 yaşından itibaren metabolizmanız her yıl yavaşlar. Bu sebeple, her yaşın güzelliğini çıkarın. Eğer zamana karşı kendinizi korumak istiyorsanız, sadece yediklerinizi azaltmak bir çözüm olamaz. Çözüm için hareketinizi artırın.

Kalori saymayın, dengeli beslenin. Dengeli beslenebilmek için her öğünde 5 temel besin grubundaki yiyecekleri bir arada tüketin. Bu şekilde beslenme, besin öğeleri arasında dengeyi sağlar. Yeterli beslenebilmek için sadece kalori saymanıza gerek yok. Temel besin gruplarından hangi miktarda yemeniz gerektiğini bilmeniz yeterlidir.

Yeni bir beslenme modeli

Yeni yılda günlük tutmaya başlayarak başarıya doğru ilk adımı attınız. Ancak kilo verme yolculuğunda moraliniz bozulabilir, vazgeçmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü her diyete başladığımız kararlılığı, uzun süre devam ettiremeyiz. O halde “Hedefiniz yeni yılda zayıfl amak yerine, doğru beslenmeyi öğrenmek olmalı” diyor Dilara Koçak. Uzman diyetisyen, diğer önerilerini şöyle sıralıyor: “Diyet kelimesi sınırlama ve yoksunluk duygusunu beraberinde getirir. Oysa beslenme modelinde değişiklik yapmak yeni alışkanlıklara uyum sağlamaya çalışmak daha doyurucu, yapılabilir ve kalıcı bir tutum haline dönebilir. Öncelikle diyet yapma fikrinden vazgeçin. Beslenme tipinizi gözden geçirin. Bunun için her gün yediklerinizi yazın, daha sonra nerelerde hata yaptığınızı inceleyin. Doğru beslenme ilkelerini öğrenmek, besin gruplarını tanımak ve her besin grubundan ne miktarda yemeniz gerektiğini öğrenmek için bir beslenme uzmanı ile görüşemiyorsanız iyi yaşam günlüğü size koçluk edebilir.”