“Okumak her çocuğun hakkı”

Toplumsal hayata kazandırılmış bireyler yetiştirmek için çalışıyorlar.

“Okumak her çocuğun hakkı”

Proje elçisi olarak neler yapıyorsunuz?
Öncelikle, yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklara ulaşabilmek ve hayatlarında bir fark yaratabilmek amacıyla yola çıktığımız ‘İyi Beslenmek, İyi Gelecek’ projesinin mesajlarını kamuoyuyla paylaşmak amacıyla gerçekleştirilen her türlü organizasyona gönülden destek veriyorum. Herkesin bu anlamlı proje hakkında bilgi sahibi olarak çocuklarımız için neler yapabileceklerinin farkına varmaları çok önemli. Proje kapsamında sevgili Bennu Gerede’nin çektiği ve Sinoplu çocukların fotoğraflarından oluşan sergimizi, çeşitli alışveriş merkezlerine taşıyarak mümkün olduğunca fazla kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. Sergi fotoğraflarının satışından elde de edilen tüm gelir ise proje fonuna aktarılıyor. 5 Haziran’a kadar Taksim metrosunda, ardından da farklı yerlerde sergimiz devam edecek. Ayrıca, projeye dikkat çekmek amacıyla bazı mekanlarda ‘İyi Beslenmek, İyi Gelecek’ özel çocuk mönüleri oluşturuluyor.

Ebru Uygun–TOÇEV Başkanı /
"500 çocuğa ulaştık"

TOÇEV yıllardır çocukların eğitim hayatına ışık tutuyor. Şimdiyse daha sağlıklı büyümeleri için büyük bir proje yürütüyorsunuz. Projenin detaylarını öğrenebilir miyiz?

Bu projeye başlamadan çocuklarımızın yeterli ve dengeli beslenemediklerini ve birçoğunun kahvaltı yapmadan okula gittiklerini gözlemledik. Çocuklarımızın doğru beslenebilmesi ve toplumda kahvaltının önemi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Sana ile, MEB Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın da desteğiyle ‘İyi Beslenmek, İyi Gelecek’ projemizi başlattık.

Bu projeyle kaç çocuğa ulaştınız?
‘İyi Beslenmek, İyi Gelecek’ projesi kapsamında, 2010 yılında Sinop, Çankırı ve Kastamonu’ya bağlı toplam 15 ilçede, 500 çocuğa gıda paketi ulaştırdık.
Çocukların beslenmesi neden çok önemli?
Çocuklar düzenli kahvaltı ettiklerinde hem fiziksel gelişimleri hem zihinsel performansları artıyor. Gerçekleştirilen anket neticesinde gördük ki, çocukların hem boyları uzadı hem kiloları arttı. Çocukların ortalama öğün sayısı üçken, kampanyanın başlangıcından sonra bu sayı 4.5’a yükseldi. Beni en çok mutlu eden sonuç ise okul başarılarının artması oldu. Ulaştığımız tüm çocuklarının ortalama okul başarısı yüzde 79.5’e yükseldi.Toçev'de gönüllülük
TOÇEV aracılığıyla çocuklara ulaşmak isterseniz www.tocev.org.tr ‘ye başvurabilirsiniz. Doktorsanız, çocukların sağlık taramalarını yapabilir, öğretmenseniz çocuklara uygun zamanlarınızda ders verebilirsiniz ya da çocukların giyim ihtiyaçlarını gönüllü olarak karşılayabilirsiniz.

Destek olmak için
İlköğretim ve lise öğrencileri için her ay düzenli olarak 50 TL, üniversite öğrencileri için 165 TL bağış yaparak manevi aile olabilirsiniz. TOÇEV ile ailesinin maddi yetersizliği nedeniyle okuyamayan ve çalışmak zorunda kalan çocukları okutabilir, eğitim hayatları boyunca onlara maddi ve manevi destek sağlayabilirsiniz. Manevi ailesi olduğunuz çocuğu tanıyabilir, kişisel gelişimi ve eğitimi hakkındaki bilgileri TOÇEV aracılığıyla sürekli olarak takip edebilirsiniz. Eğitime destek fonuna ya da TOÇEV’e genel bağışta bulunmak isterseniz 0212 282 89 16’yı arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Çocukların başarısını arttırdı" / Hülya Koçyiğit: İyi Beslenmek İyi Gelecek Proje Elçisi

Sana ve TOÇEV işbirliğiyle gerçekleşen ‘İyi Beslenmek, İyi Gelecek’ kampanyasına nasıl dahil oldunuz?

Bir sanatçı olarak sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyor ve elimden geldiğince destek vermeye çalışıyorum. Bir anne ve anneanne olarak çocuklar konusunda çok daha fazla hassas olduğumu söyleyebilirim. Bu nedenle ülkemizde büyüme çağındaki 5 milyonu aşkın çocuğun yeterli ve dengeli beslenmeden yoksun olduğunu öğrendiğimde çok etkilendim. Bu temel sorun karşısında harekete geçen ve çocukların büyümesine özen gösteren tüm annelere çağrı yapan, ihtiyacı olan bölgelerde ‘İyi Beslenmek İyi Gelecek Panelleri’ ile aileleri beslenme konusunda bilgilendirmeyi görev edinen projeye destek vermeye devam edeceğim. Çünkü daha bizleri bekleyen binlerce çocuğumuz var…

TOÇEV ve Sana işbirliğiyle hayata geçirilen “İyi Beslenmek, İyi Gelecek” sosyal sorumluluk projesi, gıda paketleri dağıtımı ile dengeli beslenmede kahvaltının önemini vurguluyor. Projenin elçisi Hülya Koçyiğit. Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa belirlenen çocukların beslenmesi üstleniliyor. MEB Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın yönlendirmesi ile TOÇEV tarafından belirlenen okuma istekli çocuklara bir yıl boyunca her ay peynir, süt, zeytin, bal gibi kahvaltılık besinlerin yanı sıra temel besin öğeleri içeren gıda paketleri gönderiliyor. Projenin detaylarını Hülya Koçyiğit ve TOÇEV Başkanı Ebru Uygun’dan öğrendik.

TOÇEV çocukların eğitimlerine destek olmak için doğrudan para yardımı yapmak yerine, yılda üç defa isme özel olarak hazırlanmış paketleri ilköğretim ve lise öğrencilerine ulaştırıyor. Her eğitim-öğretim yılında içlerinde forma, çanta, kırtasiye malzemesi, hikaye kitapları, okul ve spor ayakkabısı, eşofman, bot, mont, tişört, şort, pantolon, iç çamaşırı, çorap bulunan paketleri çocuklar için hazırlıyorlar. Çünkü çocukların kendilerini özel hissetmelerini çok önemsiyorlar. Üniversite öğrencilerine her ay düzenli olarak harçlık desteğinde bulunuyorlar. Yaz aylarında manevi ailelerin havuzda biriktirilen bağışları, her eğitim öğretim dönemi başında harç parası ve ihtiyaca göre yurt parası olarak üniversite öğrencilerine veriliyor. Çocukların tüm sağlık taramaları gerçekleştiriliyor ve gıda desteği veriliyor. Ruhsal ve fiziksel gelişimlerini tamamlamış bireyler olarak yetişebilmeleri için psikologlar eşliğinde rutin ev ziyaretleri yapılıyor. Bunun dışında psikodrama çalışmaları, meslek tanıtımları, sinema, tiyatro, spor, oyun, tarihi mekanlara gezi ve sergi gibi etkinlikler düzenliyorlar. Geleneksel olarak bahar pikniği, iftar yemeği ve yılbaşı partisi organize ediyorlar.


Projenin hedefleri neler?
Çocuklarımıza bütün öğünleri kapsayan bir beslenmeye yönelik gıda paketleri ulaştırıyoruz. Hedefimiz Türkiye’de yeterli ve dengeli beslenemeyen tüm çocuklara ulaşmak, onların sağlıklı, kendine güveni olan ve geleceğe umutla bakan bireyler olarak büyümelerini sağlayabilmek.