Parasını yöneten hayatını yönetir

Televizyonda ‘paramızı nasıl yönetiriz?’in cevabını anlatıyor...

Parasını yöneten hayatını yönetir

Yeni bir kitabınız çıktı; ‘Cebinde Mucize Yarat’... Bu kitapta okuyucularınızla neler paylaştınız?
Ben “Kişi hayatının, kadınlar da evinin CFO’su (Chief Financial Officer) yani finansal başkanı olabilir yeter ki karar versin” diye yola çıktım. Ben bunun için yanınızdayım. Sadece bir telefon, e-posta kadar yakınım. “Haydi ne duruyorsunuz?” dedim. Ve benim bu çağrıma kadınlar, erkekler, gençler hatta çocuklar ses verdi. Binlerce kişiyle birebir görüşüyorum. www.paradurumu. tv internet sitemizden, gazeteden, televizyon programından gelen soruları da yanıtlıyorum. Bugüne kadar Para Durumu’na 10 bini aşkın kişi soru sordu. Ama ulaşamadığım, bana ulaşamayan kişilere de ulaşmam gerekiyordu. Ünlü düşünür Montaigne’nin dediği gibi “Paranın saklanması kazanılmasından daha zahmetli bir iştir.” İşte kitap fikrinin çıkış noktası bu oldu. İnsanlara başları her sıkıştığı zaman kılavuzluk edecek, ceplerinde mucize yaratabilecekleri ipuçları ile dolu, kolay okuyabilecekleri bir başucu kitabı hazırladım. Kitapta herkese, her konuda mesajlarım var. Temel mesajım ise tek: ‘Parasını yöneten hayatını yönetir!’ Bölümler çok kısa ve kolay okunuyor. Mesela ev alma, borçla baş etme ya da piyango, miras gibi ani gelen bir para olduğunda ne yapmak gerektiğine dair her şey var.

Hayatınızı nasıl programlıyorsunuz? Ailenize çocuklarınıza nasıl vakit ayırıyorsunuz?
Çok detaylı ve uzun dönemli planlama yapıyorum. Eşim ve ailem bana bu konuda destek oluyor. Her kadın alışveriş yapmayı sever. Sizin alışverişle olan ilişkiniz nasıl? Ben de seviyorum alışveriş yapmayı. Harcamak her kadın için güzeldir. Ben alışveriş yaparken 10 saniye kuralını uyguluyorum. Bir şeyi almadan önce 10 saniye düşünüyorum. “Gerçekten ihtiyacım var mı?” diye kendime soruyorum. Bir dönem kıyafet diyeti yaptım. Altı kıyafetle 30 günümü geçirdim. Aksesuar serbest bu diyette. Hiç zorlanmadım ve kimse fark etmedi benim kıyafet diyetimi. Okuyuculara da bunu tavsiye ediyorum bir ay çok değil. 30 gün kıyafet diyetini denesinler ve emin olsunlar diyetten sonra harcama alışkanlıkları değişecek.

Çocuklara yönelik projeleriniz, eğitimleriniz var. Bunlardan da bahsedebilir misiniz?
Eğitim hayat boyu en fazla geri dönüşüm aldığımız yatırım aracı. Erken edinilen doğru alışkanlıklar geleceğimizin de güvencesi. Para eğitimi çocuklukta başlıyor. Hem çocuklarla para konuları hakkında hem de ailelerin çocuklara para konularını aktarmaları, aralarındaki para ilişkilerini yönetmeleri konusunda kılavuzluk edecek eğitim, kitap ve internet aplikasyonları üzerinde çalışıyoruz. Kumbara alışkanlığının çocuklarımızın hatta bizim hayatımıza girmesi lazım. Bu konuda pek çok çalışmamız var. Eğitimler veriyoruz araştırmalar yapıyoruz… Okullarda yaptığımız çalışmalardan aldığımız sonuçlar ne kadar doğru yolda olduğumuzu ortaya koyuyor. Eğitim alan çocukların yüzde 52.6’sı kendilerini parasal konular hakkında bilgili görürken bu oran eğitime katılmayan çocuklarda yüzde 27.9.

Siz en çok nelere yatırım yapıyorsunuz?
Ben her şeyi deniyorum, tecrübe ediyorum ve öğreniyorum ki takipçilerime doğru ve temiz bilgi verebileyim. Ama şunu söyleyeyim ki ‘indi mi çıktı mı?’ diye hiçbir yatırımıma gün içinde bakmıyorum. Aylık olarak, tüm yatırımlarımı senelik getirilerine göre bankacımla birlikte inceliyorum. Ayda bir saatimi de aile bütçesine ayırıyorum. Bazen hiçbir şey yapmamam da iyi bir yatırım oluyor.Şu anda kadınların yatırımlarını neye yönlendirmelerini tavsiye edersiniz?
Yatırım çok kişisel bir konu, bu yüzden en iyi karar her zaman uzmana danışıp, kişisel bazda verilmeli. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüm birikimin tek bir yatırım aracında olmaması gerektiği. Vadeli mevduat ve altın dışında da hayat olduğunu bilmesi gerekiyor kadınların. Yeter ki öğrenmek istesinler... Çünkü para tek bir yerde olursa her gün indi mi çıktı mı diye takip ederken tansiyonumuz da inip çıkıyor... Sağlığın paha biçilemez olduğunu hepimiz biliyoruz. Yatırım konusunda para durumunu takip ederek birçok şey öğrenebilirler. Hepsi birbiriyle bağlantılı olsa bile pek çok işi bir arada yürütüyorsunuz.

Evin para durumunu artık genellikle kadınlar yürütüyor. Ev kadınlarına, evin maddi durumuna katkıda bulunacak tasarruf önerilerinizi öğrenebilir miyiz?
Kadınlara en büyük tavsiyem şu: Paradan korkmayın. Ben anlamam demeyin! Evde yapılabilecek tonla tasarruf var, kitabımın ‘Tasarruf Kuşları’ bölümünü özellikle ev kadınlarına tavsiye ederim.

Pek çok insan para biriktirememekten ya da biriktirdiği parayı en ufacık bir zorlukta harcamaktan şikayet eder. Sizin bu sorun için çözüm yönteminiz ne?
Finansal hedeflerini yazmalılar mutlaka. Söz uçuyor yazı kalıyor… Yazdıklarını her zaman görebilecekleri bir yerde tutmaları onları motive eder. Hedefleri için ayrı birikim hesapları açmak ve her ay gelirinin bir kısmını (en az yüzde 10) hedef hesabına aktarmaları ideal olan. Ama para ellerine geçtiğinde ilk bunu yapmalılar. Yani bu işlemler otomatik olmalı. Onları zorlayacak birikim miktarları başlamak en doğru olan.

İnternet siteniz paradurumu.tv oldukça ilgi çekiyor. Bu sitede bize ne sunuyorsunuz?
İnsanlar paradurumu.tv’ye tıkladıklarında paralarını yönetme ile ilgili dolambaçlı değil direkt, güvenli ve doğru yollardan sordukları bütün sorulara yanıt alıyor. Örneğin bu ay kadınların dolaplarını yenileme dönemi. Sitemize girdiklerinde nasıl bir yöntem izlemeleri gerektiği ile ilgili ipuçları bulabilirler. Parayla ilgili son gelişmelerden anında haberdar olabilirler. Bunları yaparken aynı anda ziyaretçilerimizi eğlendiriyoruz da. Kısacası internet sitemiz bizim izleyicilerimizle en önemli köprümüz, 24 saat onlarla olduğumuz bir buluşma noktası. Etkinliklerimize ulaşabildikleri, yüz yüze buluşma şansı yakalayabildiğimiz bir platform. Ve tüm bunların yanında verdiğimiz tüm hizmetlerimizden ziyaretçilerimiz ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

Size en çok kimler başvuruyor?
Herkes. Kadınlar, erkekler, gençler, girişimciler… Toplumun değişik sosyoekonomik gruplarından para ile ilgili bir konusu olan, bir fikre ihtiyaç duyan internet sitemize başvuruyor. Büyük bir satın alma kararı, girişim planı ya da bütçelerini yönetme konusunda görüş ve kılavuzluk istiyorlar. Öğrenciler harçlıklarını, ev hanımları mutfak bütçelerini, girişimciler iş planlarını danışıyor.

Para harcarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar neler?
‘İstek mi ihtiyaç mı?’ bence bunu bilmek şart. Bütçe ile ilgili her şeyi yazmak lazım. Duygularla değil, mantık ve duygunun birleştiği noktada, anlamlı ve akıllı alışveriş yapmak gerekiyor. Ve altın kural, elde edilen gelirden az harcamak lazım.

Peki, nasıl tepkiler aldınız?
Müthiş bir ilgi var ve bu beni çok mutlu ediyor. Alıp okuyanlardan çok kitaptan faydalandıklarını dile getiren tepkiler alıyorum her gün. Kitap iki ay içinde 17’nci baskısına girdi. Bilgi ile insanların hayatında fark yarattığınızı bilmek çok güzel.

İnternet sitenizde ‘Finansal Okuryazar’ projesinden bahsediliyor. Biraz anlatabilir misiniz bu projeyi? Bu projeyle neler yapıyorsunuz?
Öncelikle finansal okuryazarlık bir hak. Her Türk vatandaşının sahip olduğu ama okulda ya da evde hatta ileri zamanlarda yetişkinliğinde dahi eğitimini alma fırsatı bulamadığı bir konu. Öyle ki hayatın içerisinde zor yoldan öğrendiğimiz bir şey para meseleleri. Bizim bu konudaki iddiamız parasını yönetenin hayatını da yönetebileceği yönünde. Biz finansal okur yazarlıkla bunun çok kolay hesaplamalarını anlatıyoruz. Araştırmalar halkın yüzde 61’inin tasarruf yapmadığını ortaya koyuyor. Bizim asıl önemsediğimiz bu yüzde 61’lik tasarruf yapmayan kitle. Biz bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Değiştireceğiz de! Türkiye konuyu çok sevdi internet sitemiz şahane gidiyor, seminerler tıklım tıklım...