Süper kadın sendromu

Eşi, işi ve çocuğu için mükemmelin peşinde koşan pek çok kadın, istediği standartları tutturamadığında psikolojik sorunlar yaşıyor. Sonuç ise çevremizdeki birçok kadında görülen ‘süper kadın’ sendromu oluyor. Önce şunu kabul edelim, hayatımızın her alanında mükemmel olamayız.

Süper kadın sendromu

Sonuç agresiflik ve iletişim bozukluğu
Süper kadın sendromu sadece kişinin kendine zarar vermesiyle kalmayıp diğer insanlarla olan iletişimine de zarar veriyor. Kadın zamanla eşini ve çocuğunu da mükemmel olmaları için baskı altında almaya, kontrol etmeye başlıyor. Böylelikle aile içi iletişim giderek bozuluyor.
DBE Uzman Klinik Psikolog Aslı Kızıltoprak Tuna
Tuna, limitlerini zorlayan, her şeyin dört dörtlük olması için insanüstü bir çaba sarf eden kadının ciddi anlamda yıpranmaya başladığını söylüyor. Mükemmelliyetçiliğin pençesinde kıvranan süper kadın için yerli yersiz agresif tavırlar, hırs, güç, başarı ve düzeni dengelemeye çalışırken ortaya çıkan depresyon, panik atak ve pek çok alanda görünebilecek anksiyete (kaygı) bozuklukları kaçınılmaz birer son oluyor. Sürekli hale gelen yorgunluk ve sabahları yataktan yorgun kalkmalar, gerginlik, uykusuzluk yaşam kalitelerini tehdit ediyor. Bu belirtiler için önlem alınmazsa sorunlar giderek büyüyor.
Süper kadın sendromuna yakalandıysanız ...
Mükemmel, süper olmak gerçekten mümkün mü? İnsanlar doğrularıyla olduğu kadar yanlışlarıyla da varolurlar. Kusurlara takılıp kendinizi de çevrenizi de yıpratmayın.
Başta kendiniz olmak üzere, herkesi olduğu gibi kusurlarıyla kabul etmeye ve bu şekilde sevmeye çalışın.
Kendinizden çok başkaları için yaşamaktan vazgeçin. Sadece kendinizi düşünerek, kendi mutluluğunuz için de bir şeyler yapın.
“Bunlara da yetişmeliyim” “Şunları da yapmalıyım” gibi cümleleri yani “meli-malı”ları hayatınızdan çıkarın.
Önemli olan, sorumlulukları ve hayatı paylaşmaktır. İhtiyacınız olduğunda yardım isteyin.
Hayattan beklentileriniz, öncelikleriniz tabii ki olsun. Ama sınırlarınızı bilin. Yapılacaklar listenize sürekli ulaşılması güç hedefler koymayın.
Başarısızlığı tatmasak başarının değeri olur muydu? Bunu unutmayın.
Sağlığınızı ihmal etmeyin.Yazı: Seçil Kılıç
İyi bir eş, anne, evlat ve iş kadını olmak… Birçok rolü aynı anda ve mükemmel bir şekilde yapma zorunluluğu hissetmek, günümüzde çoğu kadının yaşadığı psikolojik bir buhran. Eğer siz de mükemmeli bulmak için çabalıyor ve hatta kendinizi paralıyorsanız, süper kadın sendromuna yakalanmış olabilirsiniz!
Küçük yaşlarda şekilleniyor
Aslında bu durum daha küçük yaşlarda başlıyor. Kız çocukları daha küçük yaşlardan itibaren erkek çocuklarına göre daha sorumlu ve daha aklı başında olmak zorunda. Yaş ilerledikçe bu baskılar şekil değiştirerek devam ediyor. Toplumsal şartlardan dolayı kendi ayakları üzerinde durabilmek, başarılı bir iş kadını, iyi bir eş ve fedakar bir anne olmak süper kadının olmazsa olmazları.  
Süper kadının görevleri
Süper kadın, 
Sabah erkenden kalkıp telaşla eşine ve çocuklarına kahvaltı hazırlamalı 
Çocuğu okula, eşi işe giderken son kontrolleri yapmalı ve kendisi de işe gitmeli
İşteki yoğun ve tempolu koşuşturmadan sonra evine gelip evin işleri, düzeni ve yemekle ilgilenmeli
Hem kendi hem de eşinin ailesine özen göstermeli
Arkadaşlarına zaman ayırmalı
Kendisinin ve eşinin kişisel bakımı ve kıyafetlerine dikkat etmeli
Başarılı bir iş kadını olarak maddi açıdan ailesine destek de vermeli, faturalar ve alışveriş işleriyle ilgilenmeli