Vegan falafel tarifi nasıl yapılır?

Koronavirüs pandemisi beslenme alışkanlıklarını da etkiledi. Son yıllarda sağlıklı beslenme bağışıklık sistemi için oldukça önemli. İlginin arttığı bir konu da vegan tarifler... Peki Lübnan yemeklerinden falafel vegan olarak nasıl yapılır? İşte vegan falafel tarifi...

KAÇ KİŞİLİK

24 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

2 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

15 dakika

KALORİ

78

Orta Doğu'da oldukça popüler olan falafel tarifinin geçmişi bir hayli eskiye dayanıyor. Bazı kaynaklara göre bu tarif Mısır'dan geliyor. Söz konusu görüşe göre falafelin kökeni belirli tatillerde et yemeleri yasak olan Mısır'ın Hıristiyan Kıptilerine kadar uzanıyor. (Mütebbel tarifi ve ayrıca Falafel tarifi de  ilginizi çekebilir)

Vegan falafel tarifi için gerekli malzemeler

  • 1/2 su bardağı doğranmış taze maydanoz
  • 1/2 su bardağı doğranmış beyaz soğan
  • 4-7 küçük diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı glutensiz yulaf unu
  • 1 – 1 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
  • 2-3 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tutam öğütülmüş kakule
  • 1 tatlı kaşığı öğütülmüş kişniş
  • 1 1/2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 tutam acı biber (isteğe bağlı)
  • Tavada kızartma için üzüm çekirdeği

Vegan falafel tarifi adım adım yapılışı

1 Bir mutfak robotuna maydanoz, soğan ve sarımsağı ekleyin. İyice ezilene kadar karıştırın. Bir kenara koyun.
2 Nohutu, glütensiz yulaf unu, tuz, kimyon, kakule, kişniş ve kırmızı biber (isteğe bağlı) ile birlikte mutfak robotuna ekleyin. İyice harmanlamak için karıştırın.
3 Daha sonra üzerini örtün ve lezzetlerin birbirine karışması ve kıvamın daha sert olması için buzdolabında 1 saat bekletin.
4 Soğuduktan sonra buzdolabından çıkarın ve 1-1/2 yemek kaşığı alın ve ellerinizi kullanarak nazikçe küçük yuvarlaklar haline getirin.
5 Falafel birbirine yapışmıyorsa, karışımın daha iyice karıştırılması veya çok ıslaksa biraz daha yulaf unu ile desteklenmesi gerekebilir.
6 Falafelleriniz oluşturulduktan sonra, orta/orta yüksek sıcaklıkta büyük bir metal veya dökme demir tavada ısıtın.
7 Isındıktan sonra tencerenin dibine ince bir tabaka oluşturacak kadar sıvı yağ ekleyin ve yağın ısınması için 1-2 dakika bekleyin. Ardından tavaya rahatça sığacak kadar falafel koyun ve her iki tarafını da 2-3 dakika pişirin. Alt taraf kızardığında, kırılgan olabileceğinden hafifçe çevirin. Tüm falafeller pişene kadar devam edin. Çok çabuk kızarıyorlarsa veya yeterince hızlı pişmiyorlarsa, ısıyı gerektiği gibi ayarlayın.

PÜF NOKTASI

Vegan falafel, humus, sarımsaklı dereotu sosu veya tahin sosu ile çok güzel uyum sağlar. Eğer dondurmak istiyorsanız, falafeli tavada kızartın ve soğumaya bırakın. Daha sonra dondurucuya güvenli bir kaba ekleyin ve 1 aya kadar dondurun. 375 derece F (190 C) fırında iyice ısınana kadar tekrar ısıtın.