Hünkar beğendili kalamar dolması nasıl yapılır? Maria Ekmekçioğlu'ndan özel bir tarif...

Akdeniz mutfağının meşhur kalamar dolması deniz ürünleri severlerin vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor. Kalamarın en yaygın tüketim şekli kızartma ve dolma yapımında kullanmaktır. Maria Ekmekçioğlu'nun hünkar beğendili kalamar dolmasına göz atabilirsiniz...

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

40 dakika

KALORİ

230

Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısı olan kalamara olan ilgi fazlasıyla büyüdü. Türkiye sularında Marmara Denizi'nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz’in tamamında bulunan kalamar, protein, çok az oranda yağ, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdur. Genellikle soğan halkasına benzer şekilde kızartılarak sofralara gelen kalamarın dolması da şahane lezzetler arasında yerini alıyor.  Malzemeler hazırsa Maria Ekmekçioğlu'nun hünkar beğendili kalamar dolması tarifine geçelim...

Hünkar beğendili kalamar dolması tarifi için malzemeler

  • 2 adet kalamar
  • 1 şişe soda
  • 1 adet bostan patlıcan
  • 150 gr. beyaz peynir
  • 150 gr. karides
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Taze kekik
  • 2 dal dereotu

KALAMAR DOLMA HAKKINDA

Kalamar dolması kalamarın iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır. Kalamar balık restoranlarında genelde kızartılmış halde servis edilir ama mutlaka denenmesi gereken bir de dolması vardır.

Hünkar beğendili kalamar dolması tarifi adım adım yapılışı

1 Kalamarların içini iyice temizleyip yıkayın ve bir gece boyunca sodanın içinde yumuşamaya bırakın.
2 Temizlenmiş kalamarı ızgarada, yoksa teflon tavada önlü arkalı hafif ateşte pişirmeye başlayın, kalamar yarım saatte pişer.
3 Bu arada bostan patlıcanı ateşe koyup közleyin.
4 Közlenen patlıcanı soyup içine tereyağı, peynir ve haşlanmış karidesleri, ince kıyılmış dereotuyla karıştırın. Bu karışımı iki kalamara eşit olarak doldurun.
5 Kalamarın üstüne tuz, karabiber, kekik gezdirip bir kaşık da zeytinyağı ilave edip servis yapabilirsiniz.