Girit kabak ve karamelize soğanlı firik bulguru nasıl yapılır? Evren Bilge’den leziz bir öneri

Pratik ve lezzetli bir tarif arayanlar için Evren Bilge’den Girit kabak&karamelize soğanlı firik bulguru tarifi ile karşınızdayız... İşte firik bulguru için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları...

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

65 dakika

KALORİ

80

Hem pratik hem de lezzetli bu yemek, özellikle yaz aylarında masanızı şenlendirmek için birebir! Bu makalemizde Evren Bilge'nin Girit kabak&karamelize soğanlı firik bulguru tarifi için gerekli malzemeleri ve tarifin yapım aşamalarını bulabilirsiniz. 

Girit kabak ve karamelize soğanlı firik bulguru için malzemeler

  • 3-4 adet iri Girit kabağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

İç harcı için;

  • 4 adet orta boy soğan/jülyen kesim
  • 40-50 gr haşlanmış firik bulguru (küçük 1 çay bardağı kadar)
  • 20 gr kavrulmuş çam fıstığı
  • 20 gr kuş üzümü/sıcak suda bekletilmiş
  • 1/2 demet taze reyhan/ince kıyılmış
  • 1/2 demet fesleğen/ince kıyılmış
  • 1/2 demet nane/ince kıyılmış
  • 1/2 demet maydanoz/ince kıyılmış
  • 1/2 limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kasığı tarçın
  • Tuz
  • karabiber
  • 70-80 ml zeytinyağı

Girit kabak ve karamelize soğanlı firik bulguru tarifi adım adım yapılışı

1 Fırınınızı turbo ayarda 170 dereceye getirip, önceden ısıtın.
2 Kabakları yıkadıktan sonra mandolin rendenin en kalın ayarında dilimleyin.
3 Fırın tepsisine serdiğiniz yağlı kağıt üzerine fotoğraftaki gibi kabakları dizin.
4 Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve 20 dakika kadar fırınlayın. Amaç iç harca taban olabilecek yumuşak dokulu bir kıvam elde etmek
5 Ayrı bir yerde bulgurun üzerine geçecek kadar su koyup kısık ateşte haşlayın. Kıvamını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
6 Haşlandıktan sonra yıkayıp süzün.
7 Soğanları zeytinyağında önce 1-2 dakika yüksek ateşte çevirin. Ardından kapak kapatıp, kısık ateşe alın.
8 Ara ara karıştırın. Dibe yapışmalar gördükçe 2-3 yemek kaşığı su döküp tekrar karıştırın. Bunu ihtiyaç oldukça tekrarlayın.
9 Suyu dengeli kullanmalısınız. Çok su kullanımı malzemenin haşlanmasına sebep olur.
10 Ateş kısık olmalı, sürekli yüksekte olursa çabuk yanar. Dört adet soğanın karamelize olma süresi en az 25 dakikadır. Unutmayın, ne kadar iyi karamelize olurlarsa o kadar lezzetli olur.
11 Soğanlar karamelize olduktan sonra ateş en kısıktayken haşlanmış firik bulgurunu ekleyin.
12 Baharatları da kattıktan sonra 4-5 dakika daha orta ateşte karıştırın. Ateşi kapatıp biraz soğuduktan sonra taze otları ve limon suyunu ekleyebilirsiniz.
13 Servisi hazırlarken, fırından çıkardığınız kabakların arasına iç harcı kaşıkla yerleştirin ve üzerini taze otlarla süsleyip arzu ederseniz ilave limon suyu ekleyebilirsiniz.