Tam Ölçülü Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

Nar gibi kızarmış, ağızda dağılan şekerpareye kim hayır diyebilir ki? Peki, tam kıvamında leziz şekerpare tarifi nasıl yapılır? Yemek sitesi lezzet.com.tr editörü Başak Öngel, Elele okurları için şekerpare tarifini paylaştı... İşte şekerpare tarifi için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları...

KAÇ KİŞİLİK

35 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

115 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

30 dakika

KALORİ

115

Şekerpare Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gr un
  • 250 gr margarin
  • 150 gr pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 20 gr kabartma tozu
  • 75 gr irmik
  • 50 gr toz fındık
  • 1 çay kaşığı vanilya

Şerbet İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg toz şeker
  • 1 litre su
  • ¼ limon suyu

Üzeri İçin

  • 4 adet yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • 100 gr fındık

ŞEKERPARE HAKKINDA

Bazı yörelerde adı "Şerbetli kurabiye" olarak da geçen Şekerpare Türk mutfağında oldukça sevilen lezzetler arasında. Şekerpare'nin kelime anlamı TDK'ya göre şu şekilde geçiyor: Farsça şeker + pāre 1-Çok tatlı bir tür kayısı. 2. isim Bir tür hamur tatlısı.

Tam Ölçülü Şekerpare Tarifi Adım Adım Yapılışı

1 Yumurta, pudra şekeri ve margarin 2 dakika karıştırılır.
2 Kalan hamur malzemeleri de eklenerek homojen olana kadar karıştırılır.
3 Kıvam olduğunda 30 gramlık toplar yapılır ve üzerlerine bastırılır.
4 Bir kapta yumurta sarıları ve pekmez karıştırılır.
5 Şekerparelerin üzerlerine sürülür, ortalarına fındık yerleştirilir.
6 50 derecede 10 dakika, 180 derecede 25-30 dakika pişirilir.
7 Şerbet için tencereye şeker ve su koyulur, karıştırılır. Kaynamaya başladığında limon suyu eklenerek 5 dakika kaynatılır.
8 Şekerpare fırından çıktıktan 5 dakika sonra, ılık şerbet dökülür. Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI

Şerbetin iyice içine çekmesi için ılık olmasına, şekerparenin sıcak olmasına dikkat edin.