Bal Kabağı Pastası Nasıl Yapılır? Kış Aylarının Vazgeçilmezi Bal Kabağı Pastası Tarifi

Kış aylarının sevilen meyvesi balkabağını çorbadan tatlıya birçok yemekte kullanabilirsiniz. Peki bal kabağı pastası tarifi nasıl yapılır? Hadi gelin hiç vakit kaybetmeden bu nefis bal kabağı pastasının malzemelerine bir bakıp hemen tarife geçelim.

KAÇ KİŞİLİK

8 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

25 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

35 dakika

KALORİ

222

Kabakgiller ailesinin en tatlı besinlerinden bal kabağı, çok iyi bir beta-karoten, C, K, E vitamini, magnezyum, fosfor ve demir kaynağı. Özellikle soğuk kış aylarında sofralara çeşitli tariflerle bal kabağını getirerek vücudun enerjisini artırmak ve hastalıklardan korunmak mümkün. Hem  tatlılarda, hem yemeklerde kullanılan muhteşem meyve olan bal kabağı için mükemmel bir tarif veriyoruz: Bal kabağı pastası...  (Bu tarifin ardından bal kabağı çorbası veya bal kabağı ile yapılan Pumpkin Spice Latte tarifine de bakabilirsiniz)

Bal kabağı dolması tarifine geçmeden Diyetisyen Ceren Pak'ın bal kabağı hakkında verdiği şu bilgiler de ilginizi çekebilir: Balkabağını gün içerisinde öğünlerinize mutlaka eklemelisiniz. Peki hangi şekillerde ekleyebilirsiniz?

Ülkemizde genellikle tatlı ya da içecek yapılarak tüketilen balkabağının birçok tüketim şekli mevcuttur. Balkabağını, rafine şekersiz balkabağı tatlısı, balkabağı çorbası, balkabağı ile sebzeli, et yemekleri gibi birçok farklı ve lezzetli şekilde tercih edebilirsiniz.

Her damak tadına uygun kullanım alanı mevcut olan balkabağının içeriği nedir bir göz atalım: Lif, kalsiyum, potasyum gibi minerallerden, çoklu doymamış yağ asitleri, özellikle A vitamininin öncüsü olan beta-karotenden ve çinko gibi iz elementlerden oldukça zengindir. Aynı zamanda sodyum içeriği oldukça düşüktür.

BAL KABAĞI FAYDALARI

Haydi gelin hep birlikte bu mükemmel turuncu rengin ardındaki faydalara bakalım:

  • Çok iyi bir beta-karoten (A vitamininin öncüsü) kaynağıdır. A vitamininin bilinen en önemli faydası görme üzerine olsa da kalp ve damar sağlığı, böbrek ile diğer organlarımızın normal oluşumu ile korunmasında kritik bir rol oynayan hücre büyümesi ve farklılaşmasına da destek olmaktadır.
  • Antioksidan kaynağıdır, Kansere özellikle prostat kanserine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Savunma sistemini güçlendirmeye de büyük oranda destek olmaktadır.
  • Bal kabağı beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırmaya da yardımcı olmaktadır. C vitamini bakımından zengin bir besin olması ile yaraların da hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Tok tutar! Lif içeriği oldukça yüksek, yağ içeriği düşük olan balkabağı Uzun süre tok kalmanıza, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcıdır. Karbonhidrat içeriği sayesinde ise kan şekerinizi dengelemeye ve tatlı isteğini azaltmaya destek olmaktadır.
  • İçeriğinde bulunan beta-karoten ve C vitamini sayesinde cildimizin esnek ve ışıltılı görünmesine yardımcı olur. Bunların dışında Lutein, Zeaksantin, E vitamini içeriği sayesinde cildin UV ışınlarına karşı korunmasına destek olmaktadır.
  • Ayrıca bal kabağı çekirdeği ise; selenyum, çinko ve E vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Balkabağı Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg soyulmuş balkabağı
  • 500 gr toz şeker
  • 1 paket (5 gr) vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket (200 gr) kaymak
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 150-200 gr ceviz

BAL KABAĞI HAKKINDA

Bal kabağı (Cucurbita moschata), lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir.Türk mutfağında en yaygın kullanım şekli kabak tatlısıdır. Turuncu renkli bal kabakları ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde kutlanan Cadılar Bayramı'nın vazgeçilmez bir sembolüdür. Bal kabağı ile cadılar bayramı için güzel süslemeler de yapılabilmektedir. Aynı zamanda çekirdekleri de yemiş olarak kullanılır.

Bal Kabağı Pastası Tarifi adım adım yapılışı

1 Soyulmuş, doğranmış bal kabağını, toz şeker ve vanilya ile birlikte orta ateşte, kapağı kapalı olarak yumuşayana kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin.
2 Pişen kabakları ezin ve soğumaya bırakın.
3 Altı çıkan bir kek kalıbının çemberini veya tek kişilik çemberi pastayı hazırlayacağınız tabağa, altsız olarak yerleştirin.
4 Ezilmiş kabağın yarısını kalıba yerleştirin.
5 Ortasına bir kat krema ile karıştırılmış kaymak, bir kat çekilmiş ceviz ilave edin. Üste bal kabağının kalanını ilave edin.
6 Hazırladığınız pastayı buzluğa kaldırın ve en az 2 saat buzlukta bekletin. Servisten 10-15 dakika önce buzluktan alın.
7 Dışındaki çemberi servisten hemen önce çıkartın. Üzerine çekilmiş ceviz serperek servis yapın.
8 Dilerseniz balkabakları piştikten sonra kalan suyu kısık ateşte, karamel kıvamına gelene kadar kaynatmaya devam edebilirsiniz. Elde ettiğiniz sosu servis sırasında kullanabilirsiniz.

PÜF NOKTASI

· Balkabağının besin kayıplarını en az düzeye indirmek için mümkün olduğunca az pişirmeye çalışın. · Nasıl tüketmekten hoşlanıyorsanız (Çorba, tatlı, yemeklerin içerisinde, salatalarda) öyle tüketin. Kendinizi sevmediğiniz bir çeşitte tüketmeye zorlamayın. · Sağlıklı bir besin olsa da tüketilen porsiyon miktarına dikkat edin · Balkabağı tatlısı yaparken, rafine şeker yerine bal ya da pekmez kullanın. Sağlıklı bir besini sağlıksız hale dönüştürüp kalori artırmayın