Kayseri yağlaması tarifi nasıl yapılır?

Bu sefer Kayseri'deyiz! Kayseri şehrinden yöresel bir tat olan Kayseri yağlaması herkesin beğenisini kazanıyor. Kayseri'de yiyebileceğiniz güzel tatlar arasında yer alan bu tarifi Betül Tunç evde yapabilmeniz için Kayseri yağlaması tarifini reçeteledi...

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

45 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

35 dakika

KALORİ

97

Kayseri mutfağının en sevilen lezzetleri arasında Kayseri Yağlaması da yer alır. Orijinal Kayseri mutfağında yağlamanın kıymalı, peynirli ve hakırdaklı (kavrulmuş kuyruk yağlı) çeşitleri vardır. Peki, Kayseri yağlaması nasıl yapılır? Betül Tunç'un Kayseri yağlaması için gerekli malzemeler ve tarifin yapım aşamaları şöyle: (Bu makalenin ardından Kayseri mantısı tarifine de bakabilirsiniz)

Yufkalar için gerekli malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1/2 çay kaşığı toz şeker (İsteğe bağlı)
  • Tuz
  • Aldığı kadar süt

Kıyması için gerekli malzemeler

  • 250 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • karabiber
  • kırmızı pul ve toz biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı

Üzeri için gerekli malzemeler

  • Yoğurt

YAĞLAMA HAKKINDA

Yağlama Kayseri mutağı lezzetlerinden. Anlamı ise şöyledir: Küçük tabak büyüklüğünde açılan yufkaların tavada pişirilmesinden sonra aralarına kıymalı iç konulup üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek hazırlanan bir yemek.

Kayseri yağlaması tarifi adım adım yapılışı

1 Un, toz şeker, tuz ve sütü karıştırarak kulak memesi kıvamında bir lavaş hamuru hazırlayın.
2 Hazırladığınız hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra ufak bezelere ayırın ve her bir bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde açarak bir tavada arkalı önlü pişirin.
3 Kuramaması için uygun bir kaba veya kağıt poşete alıp bekletin.
4 Uygun bir tencereye kıymanızı alın ve suyunu çekene kadar karıştırarak kavurun.
5 Daha sonra içerisine yemeklik doğranmış soğanı ve zeytinyağını (veya tereyağını), salçaları ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
6 Son olarak küp doğuranmış domatesleri ve biberleri ekleyin.
7 Çok az su ekleyip, suyunu çekene dek kısık ateşte iyice pişirin (Suyunu fazla çektirmeyin, hafif sulu kalsın ki ekmekleri ıslatsın).
8 Daha sonra yufkalarınızı uygun bir tabağa alın ve bir yufka, biraz kıyma olacak şekilde kıymanız bitene dek katları hazırlayın.
9 Tüm katlar bitince 4 veya 6 parçaya bölün.
10 Ortasına yoğurt döküp servis yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak yoğurdunuza sarımsak da ekleyebilirsiniz.