Amasra salatası tarifi nasıl yapılır? Amasra salatası malzemeleri

Bartın'ın turistik ilçesi Amasra hem yerli hem yabancı turistler açısından taze balık ve yanında ünlü dünyaya yayılmış Amasra Salatası ile oldukça popüler. Peki, mevsimine göre 30'u aşkın sebze kullanılan Amasra Salatası nedir? Amasra salatası tarifi nasıl yapılır? Birlikte bakalım...

Amasra... Tarihi kalesi, eserleri, doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistin gözbebeği Amasra balık restoranları ile de gatronomi dünyası için önemli. Amasra'da Karadeniz'de tutulan taze balığın eşlikçisi ünü dünyaya yayılan Amasra Salatası... Hatta bugün pek çok kentte Amasra Salatası menülerde yer alıyor. Amasra Salatası lezzetinin yanı sıra turpla yapılan ilginç görüntüsüyle de cezbedici. Peki, Amasra Salatası tarifi nasıl yapılır? Amasra Salatası malzemeleri neler? Bu makalede Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın paylaştığı orijinal Amasra Salatası tarifine yer veriyoruz. Hazırsanız başlayalım... (Salata tarifleri bölümümüz de ilginizi çekebilir)

4 kişilik
15 dakika
0 dakika
128 kalori

Amasra salatası tarifi için gerekli malzemeler

  • 1 domates
  • 1 salatalık
  • 1 küçük beyaz kuru soğan
  • 1 yeşilbiber
  • 1 demet marul
  • 1 kâse reyhan
  • taze soğan
  • tere
  • semizotu
  • Maydanoz
  • kekik
  • nane
  • radika
  • dereotu karışımı
  • 1 küçük kâse karışık turşu
  • 5-6 zeytin
  • 1 kırmızı biber
  • Küçük bir kırmızı lahananın ¼’ü
  • 1 turşuluk kırmızı pancar
  • 1-2 turp

Sos için

  • 1.5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 limon
  • Tuz

AMASRA SALATASI HAKKINDA

AAmasra salatasının en büyük özelliği tamamen mevsime göre, en taze malzemelerle ve turşularla hazırlanıyor olması. Bir salata için 27 farklı çeşit malzeme kullanılıyor. Genellikle en alta marul, soğan, maydanoz, roka, semizotu, taze soğan daha sonra bunların üzerine havuç rendesi ve turşu çeşitleri, en üste ise çeşitli şekiller verilmiş, süslü püslü havuçlar,turplar ve salatalıklar koyuluyor: (Kaynak: Amasra Kaymakamlığı)
1 Tüm malzeme güzelce yıkanır, sularından arındırılır.
2 Marullar servis tabağının altına yerleştirilir.
3 Üzerine sırası ile uzun şeritler hâlinde doğranmış beyaz soğan, yuvarlak kesilmiş domates, salatalık, yeşilbiber ve taze soğan eklenir.
4 İrice doğranan yeşillikler, ince doğranmış kırmızı lahana, turşular eklenir.
5 Yarım ay şeklinde kesilmiş pancar turşusu servis tabağının çevresine sıralanır.
6 Arzu edilen şekillerde kesilen havuç, turp, zeytin ve kırmızı biber ile salatanın üstü süslenir.
7 Bir kâse veya kavanozda tüm sos malzemeleri iyice karıştırılır, salatanın üzerine gezdirilir.

PÜF NOKTASI

Amasra Salatası tarifi sirke, limon ve sızma zeytinyağı ile tamamlanıyor. Amasra'nın köylerinde organik şekilde yetişen sebzeler kullanıldığı için de bu salatayı yiyen çok seviyor.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil