"Başarımın sırrı doğru zamanlama"

Avon dünyasında hem global hem de bölgesel birçok başarıya imza atan AvonTürkiye’nin ilk kadın genel müdürü Angela Cretu, başarısının sırrını ve gelecek planlarını anlattı.

Önceliklerinizi belirleyin
“Mesleğinde başarılı bir iş kadını olarak özel hayatınıza zaman ayırabiliyor musunuz?” diye soruyoruz Cretu’ya. Cevabı çok net: “İşimin hayatımın bir parçası olduğuna inandığım için genellikle ikisi arasında bir denge kurmanın baskısını pek hissetmiyorum” diyor. Bunu ‘power time-güç zamanı’ adını verdiği bir konsepte borçlu. Bu konseptin ana fikri ise, önceliklerine uygun olarak çok net bir zamanlama yapmak, tarafsız bir dikkatle takviminde yer alan özel hayatı ve işine dair herkese ve her şeye tam olarak zaman ayırmak. “Örneğin akşamları ya da hafta sonları oğlumla oynarken asla e-postalarımı kontrol etmem ya da işle ilgili telefonları yanıtlamam. İş arkadaşlarımla birebir toplantılarımda da aynı anlayışı benimsiyorum. Gözlerimi dikkat etmem gereken konudan asla ayırmam. Başkalarıyla geçirdiğim her ana bütün enerjimi veririm” diyor.

Mutluluk hiç ummadığınız an karşınıza çıkar
Angela Cretu yoğun iş temposuna rağmen sporu ihmal etmiyor. Kayak yapmayı çok seviyor, psikoloji ve teknoloji alanlarına da büyük bir tutkusu var. İnsanların hayat görüşünün her 10 yılda bir değiştiğine inanıyor. 40 yaşına gelmek üzere olduğunu ve şu andaki en büyük amacının sadece hayat boyu mutlu olmak olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Mutlu olmak bir seçimdir ve bunu ne planlayabilirsiniz ne de oturup onun size gelmesini bekleyebilirsiniz. Ama mutluluk küçük, basit ama geçerli sebeplerle hiç ummadığınız bir anda karşınıza çıkar.” Cretu’nun hayat felsefesi de bundan farklı değil doğal olarak. Ona göre huzursuzluk veren birçok şey olduğu gerçek ancak birçok insan hayata şükretmeyi ve mutlu olmayı unutuyor.

Onlar olmadan asla!
Kozmetik sektöründe çalışan bir yönetici olarak modayı takip etmemek neredeyse imkansız. Çeşit çeşit ayakkabı ve kıyafet alma tutkum var ancak özellikle St John, Carolina Herrera, Karen Millen ya da Yokko’yu tercih ediyorum. Avon olarak yakında son moda ve ışıltılı aksesuarlar ile Style Fashion Butik imzalı yeni takılar çıkaracağız. Makyaj ve cilt bakım ürünlerinde Avon’u tercih ediyorum kesinlikle ama Avon Planet Spa’nın zeytinyağı ve havyar özlü ürünleri ile Super Shock Mascara favorim. Dünyanın pek çok ülkesine seyahat ettim fakat hala en çok evim Bükreş’i severim. Bükreş’in yanı sıra Prag, İstanbul ve Singapur’a da bayılıyorum. Prag bence peri masalı gibi ve son derece etkileyici bir şehir.
Yazı: Gülru İncu

Çocukken her yaşta farklı bir mesleğin hayalini kurmuş Angela Cretu. Psikolog olmak da varmış hayalinde, kuantum fiziği araştırmacısı olmak da…

“Şimdiki işimde ufak da olsa hepsinden bir şey yapıyorum” diyor gülerek. 15 yıldır Avon bünyesinde çalışan Cretu, hala her gün işine büyük bir motivasyon ve heyecanla gittiğini, insanlarla iletişim kurmayı, öğrenmeyi ve yeni fırsatların peşine düşmeyi sevdiğini söylüyor ve şöyle sürdürüyor sözlerini: “Avon olarak önceliğimiz kadınların hayatlarını güzelleştirmek ve onları güçlendirmek. Bu açıdan sadece bir şirket için değil gerçekten global bir amaç için çalışıyorum, dolayısıyla kendimi de aynı şekilde güçlenmiş hissediyorum.”
 
Ve avon kariyeri başlıyor
Angela Cretu, 1997 yılında Bükreş’te Ekonomi, Ekonomik Sibernetik, İstatistik ve Enformatik Akademisi’nden ‘Romanya’da PC pazarı büyüme olanakları’ çalışmasıyla mezun oluyor. 2005 yılında da London Business School’u tamamlıyor. Kariyerine Avon Romanya’da satış müdürü olarak çalışmaya başlayan Cretu, 2002 yılında Sırbistan ve Karadağ’da önce bölge satış müdürü, ardından ülke müdürü olarak görev yapıyor. 2005 yılında markanın Romanya Genel Müdürü oluyor. Başarı başarıyı kovalıyor ve üç yıl sonra Güneydoğu Avrupa ve Romanya Başkan Yardımcılığı görevine atanıyor. Romanya ile birlikte 10 ülkenin yönetimini üstlenmesi ise işinde ne kadar başarılı olduğunun canlı kanıtı. Cretu bununla yetinmiyor ve 2009 yılının ocak ayında farklı pazarlardaki deneyimini global iş modeline uygulamak amacıyla New York’a, Avon Merkez Ofisi’ne Yenilikçi İş Modeli’nden Sorumlu Global Başkan Yardımcısı olarak atanıyor. Bu süreçte Avon’un dijital yolculuğunu yeni bir seviyeye ulaştırmayı başarıyor. Global internet altyapısını tamamlıyor, online kanalları kullanan temsilci oranını yüzde 80’e yükseltiyor ve teknolojik inovasyon alanında önemli atılımlar yapıyor. 2011’de Avon Doğu Avrupa Başkan Yardımcısı ve Avon Rusya Genel Müdürlüğü görevine atanan Cretu, Doğu Avrupa Grup Başkan Yardımcılığı ile Avon Türkiye Genel Müdürü görevine getiriliyor.

Bunca başarıya rağmen Angela Cretu, kariyer hedeflerini hep canlı tutan, durup dinlenmeden çalışmayı çok seven bir kadın, üstelik hem eş hem kariyer sahibi bir kadın, üstelik anne... Ona göre Avon temsilcisi olmak, kendini geliştirmenin, yeni bağlantılar kurmanın ve çevresiyle güzellik, mutluluk ve umut paylaşmanın ilk adımı. Kadınları güçlendirmek demek kadınların sunulan fırsatlar sayesinde kendi ekonomik ve istihdam şartlarını geliştirmeleri anlamına geliyor. Uzun dönemdeki hedefi; kadınların tüm potansiyellerini ortaya çıkarmalarına olanak sağlayan bu heyecan verici misyonu sürdürmek.
Angela Cretu’nun vazgeçilmez 10’u
1.    Ailemle ve dostlarımla keyifli vakit geçirmek. Ne olursa olsun yaşamak ve etrafımın sevdiğim insanlarla dolu olması.
2.    Hayatımın bir amacının olması.
3.    Çevremdeki insanlara değer katmak.
4.    En ciddi toplantıları bile eğlenceli hale getirmek.
5.    İlginç insanlarla tanışmak.
6.    Oğlum Radu ile oynamak.
7.    Yeni alanları keşfetmek, daha iyisini keşfetmekten asla vazgeçmemek.
8.    Rekabet için oynamak. Bugün için en uygun ve en iyi çözümleri bulmak ve yarın o sorunlara tekrar tekrar meydan okumak.
9.    Her gün mutlu olmayı seçmek.
10.    Hayatın tadını çıkarmak, dolu dolu yaşamak ve yaşadığın andan keyif almak yani ‘Carpe diem’.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil