Bir ilk yazı...

Herkese merhaba!!!

Öncelikle çok heyecanılıyım!! Elele Online benim için harika bir ilk deneyim olacak. Bundan sonra sizlerle pastacılık dünyasındaki keyifli yolucuğumu, birbirinden güzel pasta, kek, kurabiye, ekmek, vs tariflerini, gördüğüm, denediğim güzel tatları paylaşacağım.

Kısaca kendimden bahsetmek istiyorum; Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum, finans sektöründeki beş yılın ardından , dört yıl Madrid ve üç yıl Paris’te olmak üzere toplam yedi yılımı yurtdışında geçirdim. İki ülke, iki lisan (İspanyolca ve Fransızca), iki okul (MBA - IDECesem Madrid ve Le Cordon Bleu Paris Pastacılık Bölümü) ve iki çocuğun ardından Türkiye’ye döndüm. Amatör olarak pastacılıkla uğraşırken kendimi internet dünyasının icinde buldum. Pastacılık üzerine yeni kurduğum bir blog’um, Instagram’da 3500’u aşkın takipçim var. Son aylarda özel bir atölye merkezinde pastacılık dersleri veriyorum, Fransız pasta ve turta siparişleri alıyorum. Her gün hiç durmadan yerli yabancı pek çok yayında pasta tarifleri okuyorum, araştırıyorum, yeni tarifler deniyorum ve ortaya gerçekten cok güzel tatlar çıkıyor. Bunların bir kısmını sizlerle paylaşacağım; bakalım beğenecek misiniz.

İşte ilk konumuz: “Cupcake çılgınlığı”

Haftalardır cupcake tarifleri okuyorum. Şimdiye kadar onlarca kek ve krema tarifi denedim. “Cupcake severler” kızmasın ama ben Amerikan tarzı “Cupcake” yerine çok daha sofistike olan Fransız turtalarını tercih ederim. Yine de gündemi takip etmek adına “Cupcake”leri incelemeye karar verdim. Herşeyden önce muthiş göze hitap eden bir kek türü. “Cupcake” malzemeleri, renk renk kağıt kalıpları, süslemeler, gıda boyaları, vs başlıbaşına bir sektör olmuş durumda… Dergiler, internet sayfaları harika cupcake görselleriyle dolup taşıyor… Sadece cupcake fotoğraflarıyla dolu bir sürü site var… ve ben onları yemekten çok seyretmeyi seviyorum…

Sizlere kolayca uygulayabileceğiniz bir “cupcake’ tarifi hazırladım, daha doğrusu çeşitli kitaplardan derledim, uyarladım: “Vanilyalı Buttercream ve çikolatalı Cupcake”

Tadımını çocuklarıma ve arkadaşlarına yaptırdım; bir oturuşta iki cupcake yiyebiliyorlar. Ancak biz büyüklere şekerli gelebilir; yanında sade kahve ile yemenizi tavsiye ederim… Cupcake’lerin biraz fazla tatlı olmasının nedeni üzerlerindeki kremanın çok miktarda pudra şekeri içermesi. Kremaların dekoratif şekillerini koruyabilmeleri için bolca pudra şekeri ile kıvamlı hale getirilmeleri gerekiyor, bu da onları ne yazık ki çok tatlı yapıyor…

Vanilyalı Buttercream ve çikolatalı Cupcake Tarifi

(14-15 adet 4 No’lu kağıt Cupcake kalıbı için)

Kek
Malzemeler



120 gr bitter çikolata kuvertür (ya da marketlerde kolayca bulabileceğiniz herhangi bir markaya ait %70 kakao içeren bitter çikolata) 85 gr tereyağ, tuzsuz, oda sıcaklığında
175 gr esmer şeker
2 adet yumurta (L), oda sıcaklığında
190 gr un, elenmiş
½ paket (3/4 çay kaşığı) karbonat
½ paket(3/4 cay kaşığı) kabartma tozu
1 fiske tuz
250 ml %50 yağlı süt, oda sıcaklığıda
1 çay kaşığı vanilya özütü veya 1 çay kaşığı portakal veya limon kabuğu rendesi)

Yapılışı
1. Fırınınızı önceden 170°C’de ısıtın. Kek kalıplarını hazırlayın.
2. Çikolatayı küçük parçalar halinde kırın ve bir kapta banmari usulü eritin. Sonra soğuması için biraz bekletin.
3. Büyük bir kapta tereyağ ve şekeri 3-4 dakika rengi açılana kadar çırparak krema kıvamına getirin.


4. Yumurta sarılarını ve aklarını birbirinden ayırın.
5. Başka bir kapta yumurta sarılarını birkaç dakika çırpın ve tereyağlı şeker karışımına yavaşca ekleyin ve çırpmaya devam edin.
6. Daha sonra bu karışıma erimiş çikolatayı ilave edin ve yine çırpın.


7. Bir kasede un, karbonat, kabartma tozu ve tuzu iyice karıştırın.
8. Bir bardağa sütü koyun ve vanilya özütü yada portakal/limon kabuğunu ekleyin.


9. Önce, unlu karışımın 1/3’ünü çikolatalı karışıma ekleyin, iyice çırpın. Sonra sütün 1/3’ünü ekleyin, iyice çırpın. Bütün malzemeler iyice karışana kadar sırasıyla aynı adımları izleyin.
10. Temiz bir kapta yumurta aklarını köpürtüp, yumuşak kabarcıklar oluşana kadar çırpın. Sonra metal bir spatula ile yavaş yavaş kek karışımının üstüne dökün ve ağır ağır karıştırın. Çırpmayın ki karışımın içinde olan hava kabarcıkları sönmesin.
11. Yine yavaş yavaş ve dikkatlice kek karışımını kaıık yardımıyla kalıpların 2/3’ünü dolduracak şekilde yerleştirin. Ben daha temiz bir yöntem olduğu normal kaşık yerine dondurma kaşığı tercih ediyorum.


12. Kalıpları fırına yerleştirin. Keklerin ortasına bir kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.



13.
Kekleri bir süre sıcak metal kalıbın içinde dinlendirin, sonra bir telin üzerinde soğumaya bırakın. İyice soğuduğunda daha önceden hazırlamış olduğunuz “buttercream’ ile kaplamasını yapın.

Vanilyalı Buttercream (tereyağ kreması)

Malzemeler

110 gr tuzsuz tereyağ, oda sıcaklığında
500 gr pudra şekeri
60 ml %50 yağlı süt, oda sıcaklığında
1 çay kaşığı vanilya özütü
Bir kaç damla gıda boyası

Süslemeler

Yapılışı

1. Büyük bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağ, süt, vanilya özütü ve pudra şekerinin yarısını elektrikli mikser yardımıyla şeker iyice eriyene kadar çırpın. Sonra azar azar diğer yarısını da ekleyin, ve ‘buttercream’ iyice yumuşak ve kremsi olana kadar çırpmaya devam edin.



2. Eğer birden fazla renkli krema elde etmek istiyorsanız kremayi parçalara bölüp ayrı kaplara alın. Renklendirirken önce bir damla ile başlayın, zira gıda boyaları çok kuvvetli renklere sahipler. Her damladan sonra iyice çırpın ve istediğiniz renge ulaşana kadar aynı işleme devam edin.


3. Hazırladığınız ‘buttercream’ çok yumuşaksa kullanmadan önce biraz buzdolabında bekletebilirsiniz. Daha sonra sıkma poşetine koyun.


4. Soğumuş keklerinizi krema ile kaplayın ve süsleyin.


5. Oldukça nemli olduklari için cupcake’lerinizi 3 gün oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Tüm yazılarını göster