Etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? Evde etsiz çiğ köfte tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

Etli veya etsiz olarak yapılabilen çiğ köfte, çok sevilen sokak lezzetleri arasında. Peki, evde çiğ köfte tarifi nasıl yapılır? Davetlerinizde meze olarak da sunabileceğiniz çiğ köfte tarifini Lezzet editörü Başak Öngel hazırladı. İşte çiğ köfte tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılışı

Ülkemizin en sevilen sokak lezzetlerinden biri olan çiğ köfte bir çok yörede farklı şekilde yapılıyor. Bazı yörelerde çiğ köfte etli yapılırken bazı yörelerde ise etsiz yapılıyor. Çiğ köfte, içindeki bulgurun şişme özelliğinden dolayı bekletilmeden, tazeyken yenmesi gereken bir besin. Şanlıurfa Çiğ Köftesi, Adıyaman Çiğ Köftesi coğrafi işaret alan lezzetler arasında.

Coğrafi işaret alan ve etle yapılan Şanlıurfa Çiğ Köftesi'nin özellikleri şöyledir:

1-Makbul çiğ köfte az su ile yoğrulan çiğ köftedir.
2-Kesinlikle limon ile servis yapılmaz, yerden limon sıkılmaz.
3-Köfte, yapılan kişi adedine göre, tabaklara topak şeklinde konur.
4-Bol yeşillik ile servis yapılır.
5-İçecek olarak genelde ayran tercih edilir.
6-Sıkımlar halinde de servis yapılabilir.
7-Avucu terleyen kişilerin yaptığı çiğköfte makbul sayılmaz.

Bu bu tarifimizde ise etsiz çiğ köfte yapımına bakıyoruz. Tarif Lezzet editörü Başak Öngel'den geliyor... (Bu tarifin ardından meze tarifleri sayfamız da ilginizi çekebilir)

8 kişilik
25 dakika
0 dakika
181 kalori

Çiğ Köfte Tarifi için Malzemeler

  • 3 su bardağı esmer köftelik bulgur
  • 1 buçuk su bardağı sıcak su
  • 1 adet soğan rendelenmiş
  • 1 diş sarımsak rendelenmiş
  • 3 yemek kaşığı karışık salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tatlı kırmızı biber
  • Pul biber
  • Sumak
  • Kimyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • isot
  • yarım limon suyu

ÇİĞ KÖFTE HAKKINDA

Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir. Şanlıurfa ve Adıyaman'ın dışında; Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elâzığ, Malatya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen çiğ köfteler yapılır. Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir.
1 Köftelik bulguru bir kaba alın, üzerine sıcak su ekleyerek karıştırın, üzerini kapatarak şişmeye bırakın.
2 Rendelenen soğanların suyunu sıkın ve bir kaba alın.
3 Bulgurların yanına, baharatları damak tadınıza göre ayarlayarak ekleyin, soğan ve sarımsakları da ekleyin ve bir iki dakika yoğurun.
4 Kalan bütün malzemeleri ekleyerek yoğurma işlemine devam edin.
5 Kıvam aldıktan sonra şekil vererek servis edin. Afiyet olsun.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil