Hafif& lezzetli

Yeni kitabı Tüy Siklet ve televizyonda Elif ile Lezzet Yolculuğu programından tanıdığımız Elif Edes Tapan’dan tam da yaza uygun hafif ve lezzetli tarifler aldık.

Hazırlayan: Selen Tanyeri
Fotoğraf: Nurdan Usta

Akça armut
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Malzemeler:
• 8 adet akça armut
• 300 ml yeşil elma suyu
• 1 tatlı kaşığı pekmez
• Taze nane

Hazırlanışı:
Armutları sapları kalacak şekilde soyun, altlarını hafif keserek düz durmalarını sağlayın. Ufak bir tencereye armutları ve yeşil elma suyunu koyun. Kısık, orta ateşte armutlar yumuşayana kadar 15 dakika civarı pişirin. Armutlar yeterince yumuşayınca pekmez ilave edin. Bir dakika sonra armutları tencereden alın. Pekmezli armut suyunu kısık ateşte ağdalı sos kıvamına gelene kadar çektirin. Armutlara taze nane yaprakları ilave edin, çektirilmiş sos gezdirerek servis edin.

Şefin önerisi
Akça armutların yanında vanilyalı dondurma servis edilebilir.



Fıstıklı egzotik tavuk
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 10-15 dakika
4 kişilik
Malzemeler:
• 1 adet top salata
• 2 adet tavuk göğüs
• 150-200 gr işlenmemiş fıstık
• 4-5 adet taze soğan
• 1/2 demet kişniş
• 1/2 lemon grass (limon otu)
• 1 portakal rendesi
• 1 tutam acı biber
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1-2 tatlı kaşığı susam yağı
• 1 yemek kaşığı soya sos

Hazırlanışı:
Salata yapraklarını dikkatlice yırtmadan ayırın, gerekirse dış kenarları makas ile kesin. Tavukları ufak küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağında pişirin, olmasına yakın doğranmış taze soğanları ilave edin, birlikte 1-2 dakika pişirin ve altını kapatın. Susam yağı, soya sos, fıstıklar, kişniş yaprakları, ince halka şeklinde doğranmış lemon grass, portakal rendesi, biber ilave edin. Tümünü karıştırın, salata yaprakları içerisinde sunabilirsiniz.



Rozbif
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Bekleme süresi: 2 saat
4 kişilik
Malzemeler:
• 1-1.5 kg bonfile
• 1 kaşık zeytinyağı
• Taze çekilmiş karabiber
• İri tuz
• Mevsimine göre garnitür; taze incir, rokfor peyniri, tarhun

Hazırlanışı:
Bonfileyi temizleyin, fırına girecek bir kaba koyun, üzerine zeytinyağı gezdirin, biber ve az tuz serpin. 220 derece ısıtılmış fırına koyarak 5 dakika pişirin. Fırın ısısını 180 dereceye indirin, kısa bir süre kapağı hafif açık bırakarak ısının düşmesini sağlayın. Bonfileyi 20-25 dakika daha pişirin. Fırından çıkan bonfilenin arzu edilirse sıcakken bir kısmı yenebilir. Tamamı veya kalanını oda sıcaklığına geldiğinde, içi kağıtlı folyo veya streç filme sararak buzluğa koyun. Donmasına yakın çıkartarak arzu ettiğiniz kalınlıkta dilimler kesin. Mevsimine göre farklı garnitürler veya sos ile servis edin.



Fırında peynirli kabak
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
4 kişilik
Malzemeler:
• 2 adet kabak
• 1 yumurta
• 10-15 adet ufak çekirdeksiz yeşil zeytin
• 1 avuç ceviz
• Kıyılmış maydanoz
• 200-250 gr beyaz peynir

Hazırlanışı:
Kabakları yıkayın, kabuklarını soyun. Uzunlamasına ikiye kesin. Kabakların çekirdekli bölümünü çay kaşığı ile oyun. Peynir, yumurta, maydanoz, ceviz, zeytini karıştırın. Hazırlanan kabakların içlerine doldurun. 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika, üzeri hafif kızarana kadar pişirin.


Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil