Hamilelik sonrası güzellik…

Karın bölgesinde şekil bozukluğu, sarkma, yağlanma, çatlaklar oluşabiliyor.

Karın bölgesinde oluşan şekil bozuklukları en çok kimlerde görülüyor?
Özellikle genç yaşlarda doğum yapan, çoklu gebelik geçiren ve hamilelik esnasında çok kilo alan kişilerde görülüyor. Ayrıca, sigara içen, ani ve kısa sürede kilo kaybına neden olan diyetleri uygulayan, vitamin dengesi bozuk beslenen kişilerde de sıklıkla görülüyor. Aniden alınan kilonun, sporsuz yaşamın da olumsuz etkileri var.

Hamilelik döneminde çatlaklar ne zaman oluşuyor?

Genellikle son trimesterde; yani sekizinci ve dokuzuncu aylarda görülüyor. Bazen daha erken de oluşabiliyor. Hamilelik döneminde kullanılan bazı kremler ve yağlarla bu problem çözülmeye veya azaltılmaya çalışılsa da, hiçbir zaman tam ve garantili sonuç alınamıyor.

Çatlaklardan kurtulmak mümkün mü?
Bir kere oluştuktan sonra, ne yazık ki kaybolmaları imkansız ama cildin kalitesini arttıran bazı kremler ve uygulamalarla çatlaklar küçültülebiliyor. Erken dönemde, cilt altına ve çatlakların olduğu yerlere yapılan anti-aging kontraksiyonu arttıran enjeksiyonlar, olumlu sonuçlar verebiliyor.

Mevsim önemli mi?

Yaz aylarında rahatça tatil yapılması ve hareket özgürlüğü açısından, karın estetiğinin kış ve sonbahar aylarında yapılması en doğrusu. En geç ilkbahar aylarında yapılabiliyor.

Karın estetiği nasıl yapılıyor?
Hamilelik esnasında genişlemiş ve ayrışmış karın kasları tekrar dikiliyor ve bel inceltiliyor. Bel ve göbek çevresindeki fazla yağlar alınıyor. Çatlak ve sarkmış fazla cilt, cilt altı, yağ tabakaları alınıyor, göbek deliği yukarıya çekiliyor. Göbek dikişleri göbek içinde kalacak şekilde dikiliyor ve dışarıdan belli olmuyor.

Ameliyat sonrası ne yapılmasını öneriyorsunuz?
6-8 hafta özel bir korse giyilmesi gerekiyor. Ameliyat esnasında karın kasları tamir edilip sıkılaştırıldığı için, gözle görülür bir incelme oluyor; özellikle de bel çevresinde. Bazen şişliklerin daha çabuk inmesi için ultrasonik masaj kullanılıyor. Özel bir diyet uygulamak gerekmiyor ancak ameliyat sonrası ilk hafta katı ve sert yiyeceklerin tüketilmemesi gerekiyor.

Ne kadar zaman sonra tekrar hamile kalınabiliyor?
Karın estetiği sonrası yeniden hamilelik ve doğumda bir sıkıntı olmuyor ancak aradan en az altı ay; hatta tercihen bir yıl geçmesi uygun olur.Peki bir iz oluşuyor mu?
Karın estetiği izi, sezaryen izi gibi aşağıda ve sezaryen izinden daha uzun bir iz. Çamaşırın içinde kalan bölgede oluşuyor. Zaman içinde yok olabiliyor. Nadiren hassas ciltlerde keliod denilen kızarıklık ve reaksiyon oluşabiliyor. Lazer ve kortizol uygulamasıyla çözülebiliyor.

Operasyon ne kadar sürüyor?

Yaklaşık 3-4 saat süren bir operasyon. 1-2 gün hastanede yatmak gerekebiliyor. Tam iyileşmeyse, 3-4 haftada tamamlanıyor. Çalışan kadınlar için iki hafta rapor almak yeterli oluyor. Daha sonra ağır kaldırmamak ve altı hafta kadar spor yapmamak gerekiyor. Yürüyüş gibi basit egzersizler yapılabiliyor. Hareket kısıtlaması, özellikle ağır kaldırmamak ilk üç haftada önemli.

En sık yaşanan sorunlar neler?
Bel ve karın bölgesinin genişlemesi, bel arkasında ve göbek çevresinde oluşan yağlanma, sık görülen sorunlar. Tabii bu, kişinin aldığı kilo miktarı, hareket ve egzersiz durumuyla yakından ilişkili. Karında görülen bir diğer sorun da sarkma; kişinin kilosu, hareketsiz olması doğum öncesi ve sonrası yeterince egzersiz yapmamasına bağlı olarak oluşuyor.

Doğumdan ne kadar süre sonra estetik operasyon yapılabilir?

Doğum esnasında sezaryen ile doğum yapan kadınlar aynı anda karın estetiği de isteyebilir. Ancak bu, iyileşme süresini ve anesteziyi uzatıyor. Ayrıca daha cilt ve cilt altı kontraksiyonu tam sağlanmadığından, emzirme ve bebek teması gecikeceğinden tavsiye edilmiyor. Emzirme bittiğinde operasyon yapılması bu açıdan daha mantıklı. En uygun zaman, altıncı aydan sonra. Ama anne kısa sürede yeniden hamile kalmayı düşünüyorsa, operasyonun ertelenmesini ve doğumdan sonra estetik cerrahi uygulanmasını öneriyoruz.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil