Madlen Kek, "Madeleines"

Mini mini bir lezzet…

Bu ünlü Fransız kekinin de çok güzel bir hikayesi var… İki lokmada bitirilebilecek bu minik sünger kekin geçmişinde neredeyse üç yüzyıllık bir tarihin olduğunu bilmek gerçekten şaşırtıcı… Birazcık tarih bilgisiyle ve küçük bir araştırmayla etrafımızdaki sıradan detayları  daha anlamlı bir hale getirebiliriz. Minik bir madleni yerken geçen saniyeler içinde üç yüzyıllık bir hayale dalmak sıradan günlük hayatımızı renklendirebilir diye düşünüyorum.

Madlen keki, ilk olarak 1700’lü yıllarda Fransa’nın Lorraine Bölgesi’ndeki Commercy kentindeki pastacılar tarafından yapılmış.  Fransa Kralı XV. Louis 1755’de,  kayınpederi olan Polonyo Kralı’nın aşçısı Madeleine Paulmier’e ithafen bu minik keke “Madeleine” adını vermiş. Daha sonra XV. Louis’nin eşi bu keki Varsailles Sarayı’nın aşçılarına tanıtmış. Çok beğenilen kek oradan bütün Fransa’ya yayılmış ve adeta Fransa’nın sembollerinden biri olmuş.

Tatların anılarımızla gizli bir bağı var. Çayımıza batırdımız bir bisküvi bize istemsizce geçmişi hatırlatabilir (involuntary memory). Marcel Proust, bu hatırlayışı ünlü roman dizisi Kayıp Zamanın İzinde’nin ilk cildinde yer alan ünlü “madlen” bölümü ile anlatmış ve  bu minik keki ölümsüzleştimiş. Kitapta anlatıcı “madlen”i çayına batırıp tattığında birden geçmişi hatırlar ve neredeyse 3000 sayfalık dizide anlatacağı  anılara ve derin bir nostaljiye dalar.  


Deniztarağı şeklindeki kalıplarda pişiriken bu müthiş kekin tarifi şöyle;




Malzemeler
3 yumurta
130 gr toz şeker
30 gr bal (herhangibir çeşit)
60 ml süt
200 gr tereyağ
200 gr un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı sıvı vanilya özütü
1/2 çay kaşığı vanilya tohumu

Yapılışı
1.    Fırını 180°C’de ısıtın.
2.    Tereyağı kısık ateşte eritin, içindeki su buharlaşana kadar kaynatın. Tereyağın içindeki protein ayrışıp tortu halinde dibe çökecek. Tereyağ renk değiştirip, hafif yanık kokusu gelmeye başladığında ateşten alıp bir kaseye koyun ve soğumaya bırakın.

       
3.    Vanilyayı süte ekleyin ve bir süre bekletin. Vanilya yerine ½ limon veya portakal kabuğu rendesi de kullanabilirsiniz.



4.    Bir kapta un ve kabartma tozunu birlikte elekten geçirerek iyice karıştırın.
5.    Kek kalıplarını yağlayın ve dondurucuda bekletin.
6.    Başka bir kapta da önce yumurta ve balı çırpın. Bal tadı “madlen” kekinin önemli bir özelliğidir. (Bal aynı zamanda  kekin kurumasını da önler.)
 


7.    Sonra şekeri ekleyerek biraz daha çırpın.



8.    Soğumuş tereyağı yumurtalı karışıma  yavaş yavaş ekleyin ve bir yandan da çırpmaya devam edin



9.    Sonra yavaş yavaş sütü ekleyin ve çırpmaya devam edin.
10.    Unu bir seferde karışımın üstüne boca edin ve kısaca çırpın. Kabın kenarlarını plastik spatula ile temizleyin. Hamurun üstünü streç film ile kaplayın  ve buzdolabında bekletin.


 
11.    Kalıpları dolaptan çıkarın ve üzerlerine un serpin. Kalıbı ters çevirerek tezgaha hafifçe vurun ve fazla unu boşaltın. (Un, kek hamurunun pişerken kaymasının önler.)
12.    Kabartma tozunun etkisiyle hafifçe kabarmış olan kek hamurunu buzdolabından çıkarın.
13.    Plastik spatula yardımıyla kek hamurunu orta boy yuvarlak uç takılmış krema sıkma poşetine koyun (Sıkma poşetiniz yoksa kek hamurunu,  bir köşesi kesilmiş bir  buzdolabı poşetine koyarak da sıkabilirsiniz) ve kalıpların ¾’ünü doldurun ve fırına verin. Kekler kabarmaya başladığında fırın ısısını 160°C’ye indirin.



14.    Keklerin üstünde yuvarlak bir kabarcık belirene kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin.
15.    Fırından çıkarır çıkarmaz ters çevirip kekleri kalıplardan çıkarın.



16.    Pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.



Afiyet olsun…

Tüm yazılarını göster