Pınar Mermer

TÜM YAZILARI
Ya kötü hissedersem? Neden ‘hayır’ diyemiyorum? Neden uzun açıklamalar yapıyorum? Neden kavga ediyorum el kadar çocukla? Neden güç savaşına giriyorum? Neden içim sıkıla sıkıla hiç içime sinmeyerek ‘tamam’ diyorum?
Sınırlar Sınır sözcüğü size ne hatırlatıyor? Özellikle modern ebeveynin sıkıntı duyduğu konulardan birisidir ‘sınır koymak’. Parlak aerobik taytı ve annelik Kendi yanlış inançlarımızı fark edince, davranışlarımız da değişecek. Kendi dinlenme, keyif yapma, yakınlık görme, sakinleşme ihtiyaçlarımızı karşılayınca çocuklarımızın ihtiyaçlarına da daha kolay odaklanabileceğiz.
Bağırmak istemiyorum ama… Kendi yanlış inançlarımızı fark edince, davranışlarımız da değişecek. Kendi dinlenme, keyif yapma, yakınlık görme, sakinleşme ihtiyaçlarımızı karşılayınca çocuklarımızın ihtiyaçlarına da daha kolay odaklanabileceğiz. İçimizde içimizde! Bu yazıyı yazmak benim için zor oldu. Birkaç kere yarım bıraktım. Gönderemedim. Hatta yazarken bir ara kalkmam gerekti, çocuğuma büyük bir tepki verdim. Birkaç gün bakmadım dosyayı açıp. Yemek savaşları Çocuğunuzun zayıf olması onun iyi beslenmediği anlamına gelir ve size onu iyi beslemeniz için gerekli tarifler verilir. Oraya gitme, orada öcü var! Çocukları yetişkin zekamızın bize sağladığı kolaylıkla tehdit etmek, manipüle etmek ve fiziksel gücümüzü kullanarak yönlendirmek çok kolay. Ancak etik değil. Üçüncü ebeveyn Çocuk anne-babası arasındaki iletişimi izler, onların birbirlerine davranışlarını gözlemler ve içselleştirir. İlişkilerimizde beslenelim Yavaş ebeveynlik felsefesi insanın kendi içinde huzurlu bir halde olmasını salık verir. O huzur size yavaşlık verir. Anksiyetenizi belli bir seviyede tutmak, zihninizin daha berrak çalışmasını sağlar ve daha uyumlu olursunuz; kendinizle ve çocuklarınızla. İç huzurunu yakalamak için içimizde olanlar kadar içinde yaşadığımız ortam da etkilidir. Tuvalet eğitimi mevsimi geldi! Ebeveyn sözlüğünde yaz sözcüğünün karşılıkları deniz, kum, güneş dışında bir de ‘tuvalet eğitimi’dir. Bezi bırakma süreci de diyebileceğimiz bu süreç için yaz ayları beklenir. Şimdi yazıyı yazarken düşündüm de ebeveynlik dili diye bir şey var! Başkalarının anlamakta zorlandığı bir dil ve bir kültür sanki… Harikasın! Muhteşemsin! Aferin! Çocukluk döneminde alamadığımız ilgi, sevgi, şefkat ve onayın, bugün bizler üzerinde nasıl etkileri olduğunu, bir yetişkin olunca fark ettik. Şiddetsiz çocuklar özgür yetişkinler Nasıl oluyor da bizim kadar adil olmaya çalışan, sevgi dolu ebeveynlerin; gözünün içine bakılan, bir dediği iki edilmeyen çocukları şiddet gösterebiliyor?