Bacaklardaki şişlik hangi damar hastalıklarının belirtisidir?

Bacaklardaki şişlik hangi damar hastalıklarının belirtisidir? Merak edilen bu soruyu Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinem Yiğit Uğur yanıtladı. Uğur bacak şişlikleri ve bacak şişkinliğine bağlı damar hastalıkları hakkında merak edilenleri anlattı.

Bacak şişkinlikleri birçok hastalığın belirtisi olabilir. Damar problemleri, kanın bacaklarda birikmesine veya damarların tıkanmasına neden olabilmektedir. Bu alanlarda uygun kan akışı sağlamaması sebebiyle dokuda fazladan sıvı birikimi başlayabilir. Bu basınç, bir bacakta veya her ikisinde şişliğe neden olabilir ve genellikle ayak bileklerindeki ve ayaklardaki hareket aralığını kısıtlayabilmektedir. Peki, bacaklardaki şişlik hangi damar hastalıklarının belirtisidir? Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı merak edilen bu soruyu yanıtladı. Uğur'un paylaştığı bilgiler şöyle:

Bacak damarlarında şişlik ile gelen hastalarımızda öncelikle hastalar ile konuşulur, anamnez dediğimiz; hastanın şikayetlerini sorgulayarak hastalığı hakkında bilgiler edinilir. Fizik muayenede ise bacak şişliğine, ayak parmaklarını ve ayakları içerip içermediğine, bası yapıldığında “gode” denilen içeriye çöküklük oluşup oluşmadığı tespit edilmektedir. Bu noktada hastalarımız için önemli olan, bacak şişliğinin tek taraflı ve ani geliştiğinde derin ven trombozu dediğimiz pıhtı durumunun akıllarına gelmesidir. Bu durum oldukça acildir ve birkaç gün bekledikten sonra doktora başvuran birçok hasta görülmektedir. Acile en kısa zamanda başvurulması gerekmektedir.

BACAKLARDAKİ ŞİŞLİK HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ?

  • Günlük hayatta akşama doğru her iki bacakta da görülen ödem, huzursuz bacak sendromu denilen bacakta ağrı ve kramp ile görülen ödem de ilk planda varis hastalığını düşünülmektedir.
  • Göz kapaklarında, bütün vücutta ve bacaklarda ödem olduğunda daha çok sistemik hastalıkları; tuz tutulumu, hipertansiyon, böbrekler veya kalp ile ilgili herhangi bir problem olabileceğini akla getirilmektedir.
  • Bacak şişliğinde, lenfödem dediğimiz lenf sistemindeki bir bozukluğa veya yağ metabolizma hastalıkları sonucu oluşan lipödem de ayırıcı tanılar arasına girmektedir.
  • Çeşitli travmalar sonucunda, hasta ifade etmese bile bir ayak burkulması veya sportif aktivitelerde zorlanması sonucunda bacakta izole ödem görülen hastalar da bulunmaktadır.
  • Birtakım cerrahiler sonrası koltuk altı lenfleri ya da kasık lenf nodları alındığı zaman bacakta lenf nodülünün taşıdığı lenf taşınamayacağı için lenf ödem denilen lenfatik sistemdeki tıkanıklığa veya eksikliğe bağlı şişlikler de görülmektedir.


Tüm bu şikayetlerde ve bacağınızda oluşan bir şişlik olduğunda en kısa sürede doktora başvurmanız oldukça önemlidir.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil