Japon yemekleri nelerdir? Japon mutfağından geleneksel tarifler

Bir ülke hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız öncelikle mutfağına girmelisiniz. Bir ülkenin mutfağından o ülkenin geleneklerini, yaşayışını, kültürünü, estetik anlayışını ve hayat biçimini anlamanız mümkün hale gelecektir.

Doğu Asya mutfağının bir başka çeşidi olan Japon yemekleri de en az Japon kültürü kadar dikkat çekici bir özelliğe sahiptir. Fakat Japon yemeklerinin diğer Doğu Asya mutfağından bir farkı elbette var. Bu fark kendini yağ ve baharat kullanımda gösteriyor. Japon yemeklerinde yağ ve baharat kullanımı oldukça azdır. Kullanılan malzemeleri asıl tatları ile kullanmaya özen gösterirler. Mevsimindeki taze ürünlerden faydalanılır. Bu özellikleri ise Japonların neden uzun yaşadığının belki de en önemli göstergelerinden biridir. Herkesin bildiği gibi Japonların mutfaklarındaki temel gıda malzemesi pirinçtir. Kahvaltı da dahil Japonlar hemen her öğünde mutlaka pilav tüketirler.

JAPON YEMEKLERİ NELERDİR?

PİRİNÇ PİLAVI

Japonya’da pilav her öğünde tüketilir. Sabah kahvaltısında ana öğün olarak tüketilen pirinç pilavı, öğle ve akşam yemeklerinde yardımcı öğün olarak sofraya konulur. Pirinç pilavı denildiğinde aklınıza sakın bizim pilavlarımız gelmesin. Japon pilavı, tuz, yağ ve diğer tatlandırıcılar konulmadan hazırlanır. Genel olarak yemeğin sonunda ya da ana yemeğin yanında servis edilir.

SOBA

Karabuğday ve buğday unundan yapılan soba makarna gibi ince bir görüntüye sahiptir. Sıcak ya da soğuk olarak tercih edilebilir.

UDON

Buğday unundan yapılan udon soba ile aynı özelliklere ve servise sahiptir. Sobadan tek farkı daha kalın ve çok daha açık renge sahip olmasıdır.

TEMPURA

Bu yemeğin kökeninin 16. Yüzyılda Portekizlilerden gelmiş olmasıdır. Fakat tüm dünya bu yemeği Japon mutfağında kabul etmektedir. Japonya’nın en lezzetli yemeklerinden biri olan tempura, ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, mantar ya da sebzelerin tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır.

SUSHİ

Japon mutfağı denildiğinde daha önce hiç tatmamış olanların bile aklına gelen ilk Japon yemeği sushi olacaktır. Sushi denildiğinde akla çiğ balık gelse de aslında sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir. Birçok değişik sushi çeşidi de mevcuttur.

ONİGİRİ

Japon sandviçi olarak da adlandırabileceğimiz onigiri, kurutulmuş yosun ile kaplı sushi pilavından elde edilen ve ortasında turşusu yapılmış Japon eriği, tavuk, ton balığı, somon, karides bulunan çok lezzetli bir yiyecektir.

JAPON YEMEKLERİ TARİFİ

MANTARLI PİLAV (KİNOKO GOHAN)

Malzemeler:

  • 1.5 su bardağı kısa taneli pirinç (sushi pirinci)
  • 3 adet kurutulmuş şitake mantarı. (30 dakika kadar suda bekletin. Saplarını kesin ve dilimleyin)
  •  1 çay kaşığı balık tozu
  • 2 yemek kaşığı açık renkli soya sosu
  • 2 tatlı kaşığı esmer şeker
  • 3 cm ince dilimlenmiş taze zencefil
  • 2 yemek kaşığı mirin
  • 1 tutam tuz
  • ¾ su bardağı kadar su
  • 100 gram mantar dilimlenmiş
  • 150 gram istiridye mantarının sapını kesin ve dilimleyin

Yapılışı:

Pirinci süzgecin içine koyun musluğun altında iyice yıkayın. Ardından süzülmesi için bir kenarda bekletin. Bir tencerenin içine suyu, soya sosunu, mantarları, zencefili, şekeri, mirini, balık tozunu koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra 3 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Mevcut suyu pilav yapmak için kullanmak üzere bir kenara alın. Mantarları ise başka bir kenarda bekletin. Suyu süzülen pirinci bir tencere içerisine koyun. Üzerine hazırladığınız balık suyundan 2 bardak ekleyin. Tuz da ilave ederek karıştırın. Su kaynadıktan sonra 13 dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra ateşten alın. Üzerine mantarları ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika boyunca kendi buharında demlenmesini sağlayın. Servis anında bir kez karıştırarak servisinizi yapın.

ACILI KARİDES TEMPURA

Malzemeler

  • 1.5 su bardağı un
  • 500 gram karides (orta boy)
  • 7 yemek kaşığı mayonez
  • 5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 adet sade soda
  • 60 gram sriracha sosu
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2 dal taze soğan veya frenk soğanı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam susam
 

Hazırlanışı

İlk olarak karideslerin kabuklarını ayıklayın ve sırt bölgesinde bulunan bağırsakları temizleyin. Mikroplardan arındırmak için, karidesleri 15 dakika tuzlu suda bekletin. Ardından bol suyla durulayın. Mayonez tenceresine elekten geçirilmiş nişasta, un, kabartma tozu, karabiber ve tuzu ekleyin. Malzemeleri karıştırırken soğuk sodayı da yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın. Derin bir tencereye sıvı yağ koyarak ısıtmaya başlayın. Karidesleri hazırladığınız harcın içerisine atın ve harcın fazlasını çatal ile süzün. Karidesleri bekletmeden yağın içerisine atın ve kızartın. Bu işlemi hızlı uygularsanız daha iyi sonuç alırsınız. Tek seferde en fazla 3-4 adet karidesi pişirin. Sosu için; mayonez, sriracha ve susamı bir kabın içerisine alın. Malzemeleri karıştırdıktan sonra karidesleri kızgın yağdan çıkartın. Karidesleri servis tabağına alın. Sosu, küçük bir kaseye koyun ve taze soğanları ince ince doğrayın. Doğradığınız taze soğanları karidesin kenarlarına yerleştirin. Afiyet olsun.

Acılı Tempura Karides Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Karidesleri temizlenmiş alırsanız, daha kısa sürede pişirebilirsiniz.
  • Yağı kızdırdıktan sonra karidesleri pişirin.
  • Birbirine yapışmalarını önlemek için tencere boyutuna göre tek seferde  en fazla 3-4 karidesi pişirin.
  • Karidesleri kızarttıktan sonra kağıt havluya koyun ve fazla yağını süzdürün.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil