Kazandibi nasıl yapılır? Adım adım kazandibi tarifi ve püf noktaları

Osmanlı saray mutfağında önemli yeri olan kazandibi, dibi tutturularak hafifçe kızartılan bir muhallebi türü. Sevilen sütlü tatlılar arasında yer alan kazandibi lezzetini, evde hazırlayarak elde etmek mümkün. İşte adım adım kazandibi tarifi ve püf noktaları...

Pastanelerde yemeğe alışık olduğumuz ve hatta yemeden duramadığımız tatlardan biri olan kazandibi , çok zahmetli ve teferruatlı bir tatlı gibi durabilir. Hafif bir tatlı olması nedeniyle tercih edilen ve çok sevilen bu tatlıyı evinizde kolayca yapabilirsiniz. Kazandibi tatlısı yaz günlerinde de dondurmayla da servis edilerek lezzetine lezzet katılır. Şimdi sizlerle bu harika tatlının tarifini paylaşıyoruz! (Bu tarifin ardından Muhallebi tarifimize ve Magnolia tarifimize de göz atabilirsiniz.)

8 kişilik
25 dakika
20 dakika
200 kalori

Kazandibi Tarifi için Malzemeler

  • 5 su bardağı süt
  • 1
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 30 gr tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası

KAZANDİBİ HAKKINDA

Osmanlı saray mutfağında önemli bir sütlü tatlı olan kazandibi, bir çeşit kıvamlı muhallebidir. Osmanlı tatlıları arasında kazandibi oldukça popülerdir. Orijinal tarife uygun yapılan kazandibi, geleneksel tatlılar kadar ağır değildir. Yanık lezzetini sevenler için kazandibi tatlının yenilmesi önerilmektedir.
1 Tereyağı dışındaki malzemeler bir tencere içeresinde homojen bir kıvama gelene kadar çırpılır.
2 Ardından altı açılarak kıvam alana kadar kaynatılır.
3 Kıvam alan muhallebiye tereyağı eklenerek hızlıca eriyene kadar çırpılır ardından altı kapatılarak kenara alınır.
4 Ateşe dayanıklı bir tepsiye muhallebiden ince bir katman dökülür. Ardından ocak üzerine oturtularak düzenli şekillerde çevirerek renk alana kadar karamelize edilir. Bu esnada spatula ile küçük müdahalelerde bulunabilirsiniz.
5 Renk aldığında üzerine kalan muhallebi dökülerek eşit yayılması sağlanır, ılıdıktan sonra buz gibi soğuk su olan kaba, kazandibini yaptığınız kabı yerleştirin ve soğutun.
6 Soğuduktan sonra buzdolabına alarak birkaç saat dinlendirin.
7 Dilimleyerek ya da rulo yaparak servis edebilirsiniz.

PÜF NOKTASI

Kazandibi orjinalinde tavuk göğüsü ile yapılan bir tatlıdır. Ancak evde daha pratik şekilde yapmak isterseniz tavuk göğsü kullanmadan bu yöntemi deneyebilirsiniz. Nişasta yerine sübye yaparak tarifte kullanabilirsiniz. Kazandibini servis etmeden önce iyice soğuduğuna emin olunuz, aksi takdirde servis etmesi zor olacaktır.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil